Alle byggereglene på ett sted

Sintef Byggforsks nye håndbok gir deg oversikt over alle byggereglene på ett sted.

Skal du bygge nytt eller bygge på, må du forholde deg til gjeldende byggeregler. Sintef Byggforsks nye bok gir deg oversikten. Foto: Sintef Byggforsk
Skal du bygge nytt eller bygge på, må du forholde deg til gjeldende byggeregler. Sintef Byggforsks nye bok gir deg oversikten. Foto: Sintef Byggforsk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bygge nytt? Må du søke kommunen om tillatelse, kan du regne med lang saksbehandlingstid, og kjedelige gebyrer for at noen skal stemple "godkjent" på papirene du har levert. Men dropper du å søke, kan det slå hardt tilbake på deg.

– Som byggherre har du alt ansvaret selv hvis noe går feil i en byggesak hvor det ikke er godkjente foretak. Konsekvensen kan være at du får mulkt, må rive alt, og må starte fra bunnen igjen, advarer Anders Kirkhus, seniorrådgiver ved Sintef Byggforsk og fagredaktør av håndboka Innføring i byggereglene i en pressemelding.

Vanskelig med oppussing og påbygg

Mye kan gå galt når man bygger nytt. Men det er enda flere muligheter for å snuble når man skal gjøre endringer i eksisterende bygninger. Dels kan det være vanskelig å få ønskene og det gamle huset til å møtes, rent teknisk. Dels er det byråkratiske farvannet mer grumsete når det gjelder bestående byggverk.

– Mange vet ikke at etablering av utleiedel i eget hus er søknadspliktig. Er ikke endringen godkjent av kommunen, regnes ikke utleiedelen som selvstendig boenhet, og kan ikke markedsføres som det ved salg av boligen, opplyser Kirkhus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer