– Alle henger bildene for høyt

Her er det mange som bommer, skal vi tro kunstner Cathrine Knudsen.

Cathrine Knudsen er aktuell med utstilling på Galleri Nobel med 30 nye oljemalerier. I tillegg viser hun frem en samarbeidskolleksjon med det danske klesmerket Part Two, som singleten på bildet. Foto: Part Two
Cathrine Knudsen er aktuell med utstilling på Galleri Nobel med 30 nye oljemalerier. I tillegg viser hun frem en samarbeidskolleksjon med det danske klesmerket Part Two, som singleten på bildet. Foto: Part Two Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kunst. Bilder. Uansett om du har Picasso, Munch, fotografier eller barnetegninger på veggen hjemme, er det sannsynligvis noe du gjør feil, skal vi tro ustillingsaktuelle Cathrine Knudsen.

– Alle henger bildene for høyt, sier Knudsen til DinSide.

Det er klart det kan være fristende å henge bildene høyt, så høyt at ikke barnefingre, hundesnuter eller hverdagen klarer å ripe det opp eller sette fra seg fettflekker. Men når du først har investert i noe vakkert på veggen, fortjener det å henge slik at du får mest mulig ut av det, mener kunstneren.

Som hovedregel bør bilder henge slik at midtpunktet i bildet er i øyehøyde, eller cirka 160-170 cm over gulvet. Skal du henge bilder over for eksempel en sofa, kan du gjerne bevege deg 30 cm opp, slik at bildet får litt luft - litt avhengig av hvor stort bildet er, selvfølgelig.

Midtpunktet på bildene bør være i øyehøyde, eller cirka 170 cm over gulvet. Foto: Sølvi Hogganvik/Ifi.no
Midtpunktet på bildene bør være i øyehøyde, eller cirka 170 cm over gulvet. Foto: Sølvi Hogganvik/Ifi.no Vis mer


I tillegg til at kunsten bør henge slik at du lett kan hvile blikket på den, synes Knudsen vi burde bli flinkere til å belyse bildene våre. Direkte eller indirekte, vakre bilder fortjener å bli sett.

– Har man først investert 20-30.000 kroner i et maleri, burde man koste på seg ordentlig belysning, slik at man får sett bildet ordentlig.

Gir bedre avkastning enn aksjer: Kunsten å investere i kunst

Tips når du skal kjøpe

Knudsens råd til deg som skal kjøpe noe å henge på veggen er klart.

– Velg utifra egen smak, ikke bare investering, det er noe du skal henge opp innenfor hjemmets fire vegger, sier Knudsen.

Når hun selv skal velge går hun gjerne uitfra magefølelsen.

– Man må like noe, og helst føle noe når man ser bildet første gang, samtidig som man må bli nysgjerrig, og lete etter noe mer. Det er viktig at bildet vekker en følelse, sier Knudsen.

Knudsen begynte selv å kjøpe kunst i 18-19-årsalderen, det samme gjorde samboeren. Nå har de kunst fra mer enn 25 kunstnere på veggene hjemme, alt fra små bilder til to meter brede lerret.

– Og nå kjøper jeg bilder til barna. Ett hvert år, sier Knudsen. De to sønnene hennes har allerede rukket å opparbeide seg en pen samling. Noe er hennes egen, noe har hun kjøpt, og noe har hun byttet til seg.

Økonomenes beste gavetips: Aksjer, gull og kunst

Sju tips når du skal henge opp bilder:

Informasjonskontoret for farge og interiør har følgende tips til deg som skal henge opp bilder:

  • Ikke heng bildene for høyt på veggen, gå ut fra øyehøyde slik at blikket treffer omtrent i bildets sentrum.
  • Har du mange bilder som skal henges opp, velg gjerne ensfargede vegger, mønstrete tapeter er mer krevende her.
  • Det kan være en fordel å gruppere bilder som har noe felles, det kan være størrelsen på bildene, felles fargeskala, eller samme tema i motivet.
  • Billedopphenget skal balansere, bildene bør veie omtrent like mye på hver side av et tenkt midtpunkt. Tung i denne sammenheng betyr, mørk og stor, lett betyr lyst motiv og lite format. Poenget er å skape harmoni.
  • Sett bildene tett sammen, ikke la avstanden mellom bildene bli for store. La det være luft og bare vegger innimellom.
  • Om du henger bildene over hverandre, heng gjerne de største og de tyngste motivene nederst.
  • La bilder i grupper rette seg etter faste linjer, som rett underkant, rett overkant, rette kanter rundt en komposisjon med mange bilder, eller en rett linje gjennom motivene i bildene.
Les mer på Ifi.no: Kunsten å henge opp bilder

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer