TV-test 2017

Alle koster rundt 25.000 kroner, men hvilken er best?

Vi har tatt inn tre TV-er til en samletest. Én OLED, én QLED og en vanlig LED. Klarer Samsungs QLED å tukte OLED?

DETALJER: De tre TV-ene er ganske like i bildekvalitet og brukervennlighet, men forskjellen ligger i detaljene. Fra venstre er Samsung Q7, Philips 901F og Sony XE93, altså henholdsvis QLED, OLED og LED. Foto: Gaute Beckett Holmslet
DETALJER: De tre TV-ene er ganske like i bildekvalitet og brukervennlighet, men forskjellen ligger i detaljene. Fra venstre er Samsung Q7, Philips 901F og Sony XE93, altså henholdsvis QLED, OLED og LED. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Publisert

I dagens TV-marked har de fleste, om ikke alle, TV-produsentene fått på plass høyoppløst bilde (4K) og høy dynamisk rekkevidde (HDR). De billigste modellene har ikke nødvendigvis dette, men med en gang du beveger deg opp i mellomklassen og over, så vil nok de fleste TV-ene være merket med både 4K og HDR.

Men det betyr selvfølgelig ikke at de er like gode. Fortsatt er det mye som skiller TV-modellene fra hverandre, som bildebehandling, lyd, operativsystem, og kanskje aller viktigst: Selve displayet.

LED-variantene (LED-sidebelyst LCD) fyller størsteparten av markedet, men for et par år siden kom også OLED. Forskjellen på de to kan du lese mer om her. Nå har også Samsung lansert det de ser på som sitt svar på OLED, nemlig QLED.

Med tre forskjellige varianter på markedet, tenkte vi at det var på tide med en samletest. For hva er egentlig best? Og hvilken type gir deg mest for pengene?

Disse TV-ene har vi testet

Vi har tatt inn tre modeller til test, alle på 55 tommer og med en pris på rundt 25.000 kroner i testøyeblikket. De tre er Philips 55POS901F (OLED), Sony KD-55XE9305 (LED) og Samsung QE55Q7F (QLED).

I denne artikkelen går vi gjennom hovedpunktene, men hvis du vil lese testene av hver enkelt TV kan du klikke her:

Philips 901F

Sony XE93

Samsung Q7

Modellen fra Philips kom på markedet på tampen av 2016, mens de to sistnevnte er helt ferske. Det betyr selvfølgelig også at modellen fra Philips allerede har rukket å komme litt ned i pris, kontra de andre to, som trolig vil synke gradvis i pris over de neste månedene.

Når dét er sagt, så slipper Philips en ny OLED-TV (55POS9002) i løpet av sommeren, og etter det vi erfarer vil prisen havne på rundt det samme som den seks måneder gamle 901F ligger på i dag.

Vi har valgt ut TV-ene basert på tilgjengelighet og prisnivå – i tillegg til at det selvfølgelig var et poeng at alle tre skulle ha forskjellig type display.

Vi har også planlagt flere tester, så om modellen du er nysgjerrig på ikke dukket opp i denne testen, kan det hende den dukker opp i neste runde.

Slik har vi testet

TV-ene har stått sammen i vår testlab, og vi har testet dem både individuelt og samtidig, med samme kildemateriale. For å få til det siste har vi brukt en HDMI-splitter. Denne støtter imidlertid ikke 4K, så akkurat denne delen av testingen har skjedd med kildemateriale i 1080p, altså Full HD.

I tillegg til at vi har brukt apper i TV-enes egne operativsystem, har vi som nevnt hatt en felleskilde, nemlig en Xbox One S som vi har fått låne av Microsoft til nettopp dette formålet.

Xbox One S tilbyr avspilling av 4K Blu-ray og støtter HDR. I tillegg har vi fått testet spilling på de forskjellige modellene, noe som er viktig for en god del av dem som er på markedet for å kjøpe ny TV.

På grunn av trøbbel med dekodere har vi dessverre ikke fått testet tradisjonelle TV-signaler, men med stadig flere kanaler i HD er det vanligvis ikke TV-signalene som setter TV-en på de største prøvene.

Vi har sett på TV med rombelysningen på full guffe, men vi har også skrudd av lyset for å se hvordan TVene klarer seg på kveldstid. Vi har brukt standardinnstillingene, og vi har forsøkt å tilpasse innstillingene for en best mulig opplevelse.

STØRST: Philips har den største esken. Selve TV-en er pakket i en eske inni den ytterste esken. Samsungs emballasje tar minst plass. Foto: Gaute Beckett Holmslet
STØRST: Philips har den største esken. Selve TV-en er pakket i en eske inni den ytterste esken. Samsungs emballasje tar minst plass. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Frakt og emballasje

Før du kan sette deg ned i sofaen og kose deg med den nye TV-en, må du få den inn i huset. De tre modellene er alle 55-tommere, men Philips OLED-modell skiller seg ut ved at den kommer heftig emballert.

Det nederlandske selskapet har for sikkerhets skyld pakket hele esken inn i en enda større eske, noe som gjør at du kan få litt problemer med å få TV-en fra butikken til boligen med en vanlig bil. Under er en tabell med emballasjemål.

TV Bredde Høyde Dybde
Philips152 cm105 cm31,5 cm
Sony139 cm87 cm20 cm
Samsung141 cm80 cm16,5 cm

Men TV-en skal også ut av esken og plasseres enten på vegg eller på en TV-benk. Her er det flere ting å tenke på, men det første vi må nevne er vekta. Sonys TV veier nemlig hele 28,6 kilo, og det er uten stativet. Dette er viktig informasjon dersom du vurderer å henge TV-en på veggen.

Den smarte TV-benk-løsningen fra IKEA som vi har omtalt tidligere, er heldigvis akkurat innenfor rekkevidde, selv om vi ikke er superkomfortable med å operere så nærme vektgrensen (30 kilo).

Skal du ha den stående på stativ på en TV-benk, må du være sikker på at benken tåler den totale vekten på 32,6 kilo.

Philips og Samsung veier på sin side henholdsvis 19,4 og 21,2 kilo, og tar du bort stativ/ben så blir de enda lettere.

Det andre du må tenke på er hvor mye stativ/ben bygger ut. Både Sony og Samsung står på stativ som er en god del smalere enn bredden på TVen. Dette gir litt fleksibilitet med tanke på hva slags TV-benk de kan plasseres på.

Philips' TV har på sin side ben som gjør at fotavtrykket er omtrent akkurat like bredt som skjermen. Det vil si at TV-benken må være minst 123 cm bred, men vi vil anbefale at du bruker en TV-benk hvor du har litt å gå på. 130-140 cm burde være tilstrekkelig bredde til at du ikke trenger å sitte med hjertet i halsen hver gang noen går forbi TV-en.

SMART: Sliter du med å holde styr på hvilke enheter som skjuler seg bak HDMI 1, 2 og 3? I Samsungs meny har de gått bort ifra dette systemet. De lager heller en app-flis til enhetene, slik at det er enkelt å finne fram til for eksempel Xbox-maskinen. Foto: Gaute Beckett Holmslet
SMART: Sliter du med å holde styr på hvilke enheter som skjuler seg bak HDMI 1, 2 og 3? I Samsungs meny har de gått bort ifra dette systemet. De lager heller en app-flis til enhetene, slik at det er enkelt å finne fram til for eksempel Xbox-maskinen. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Oppsett og installasjon

Vi vil ikke bruke mye plass på akkurat dette, ettersom alle TV-modellene har greie og intuitive menyer og valg under installasjon. De er godt forklart og sørger for at det burde gå greit å installere TV-en også for de som ikke er like tekniske av seg.

Samsung skiller seg imidlertid litt ut ved at de har et ekstra brukervennlig system for tilkobling av kilder. Vi er jo vant med at de forskjellige enhetene plasseres på HDMI 1, HDMI 2 og så videre, og at man må bytte mellom de ulike HDMI-portene når vi skal se på forskjellig innhold.

Samsungs vri er å gjøre inngangene om til app-fliser på menyen. Dette gjør de også automatisk, så hvis du kobler til en Xbox på HDMI 1, så oppretter den en flis på app-menyen med Xbox-logo (se bilde). En veldig smart løsning som gjør det lett som en lek å finne fram blant de ulike enhetene du kobler til.

Kjører du alle tilkoblinger gjennom en hjemmekinoreceiver eller lignende har løsningen kanskje ikke like mye for seg.

HELT SORT: Som forventet var OLED-modellen best på sortnivå, men vi må innrømme at vi ikke helt hadde forventet at Samsungs QLED skulle falle så langt bak. Her spiller riktignok innsynsvinkel inn, men du skal ikke langt unna «sweet spot» før du ser klar forskjell. Foto: Gaute B. Holmslet
HELT SORT: Som forventet var OLED-modellen best på sortnivå, men vi må innrømme at vi ikke helt hadde forventet at Samsungs QLED skulle falle så langt bak. Her spiller riktignok innsynsvinkel inn, men du skal ikke langt unna «sweet spot» før du ser klar forskjell. Foto: Gaute B. Holmslet Vis mer

Bilde

Ferdig installert, og det er på tide å se på bildekvaliteten. Her har vi invitert med resten av redaksjonen til å komme ned og si sin mening om bildekvaliteten på de forskjellige TV-modellene. Sortnivå og mer detaljerte beskrivelser kan du lese mer om i enkelttestene som det er lenket til lenger oppe i saken, her har vi derimot sett mer på det helhetlige inntrykket av bildekvalitet.

Produsent-logo ble dekket til, slik at dette ikke skulle påvirke kollegene våre. Noen av de mer TV-interesserte i redaksjonen skjønte nok raskt hva som var hva, men dette var det nærmeste vi kom en blindtest.

De skulle vurdere bildekvaliteten i fire forskjellige settinger og rangere TV-ene fra best til dårligst. Først tilpasset vi bildeinnstillinger og fargetemperatur slik at alle TV-ene hadde best mulig bilde med likest mulige forutsetninger. Vi skrudde av alt av bevegelsesutjevning også. Seks kolleger vurderte bildekvaliteten med disse instillingene, både i lyst og mørkt rom.

Denne videoen viser sortnivå, innsynsvinkel og hvordan de tre TVene løser dimming av mindre områder. Samsung til venstre, Philips i midten og Sony til høyre.Vis mer Vis mer

Deretter nullstilte vi alle innstillingene vi hadde gjort, og satt TV-ene i Film-modus. De samme seks kollegene vurderte deretter bildekvaliteten i både lyst og mørkt rom.

Topplassering ga 3 poeng, andreplass 2 poeng og sisteplass 1 poeng. De seks redaksjonsmedlemmene hadde altså 6 poeng å fordele i hver av de fire rundene.

Philips 901F kom best ut totalt, med Sony XE93 på andreplass og Samsung Q7 på tredje. Etter litt diskusjon i etterkant, og demonstrasjon av XE93s mangelfulle dimming i mørke scener med enkelte lyse elementer (se video for eksempel), kom imidlertid redaksjonen fram til at Samsungs TV var å foretrekke foran Sony-modellen.

Rangeringen på bildekvalitet blir derfor følgende:

  1. Philips 55POS901F
  2. Samsung QE55Q7F
  3. Sony KD-55XE9305
Samsung Philips Sony
Lyst rom, tilpasset111312
Mørkt rom, tilpasset101610
Lyst rom, Film-modus101016
Mørkt rom, Film-modus121410
Totalt435348

Apper og funksjoner

Her ser vi litt på hva de forskjellige TV-ene tilbyr av apper og funksjoner, og eventuelle mangler. For enkelhets skyld har vi laget et avsnitt for hver TV.

SAMSUNG: Vi har allerede vært inne på Samsungs system for tilkobling av kilder. Hver enhet dukker da opp på hjem-stripen, som en hvilken som helst annen app. Dette fungerer veldig bra. Samsung er også den av de tre produsentene som har flest av de viktigste appene, som HBO, TV2 Sumo og Viaplay, i sitt system (Tizen). Tizen-systemet er lett å navigere i, og responderer kjapt på tastetrykk. Netflix og andre apper lastes raskt inn og virker godt tilpasset systemet.

Et savn for oss som liker spilling, er en lettere tilgjengelig innstilling for spillmodus. På Samsungs Q7 må du inn i innstillinger og helt til en tredje undermeny før du kan huke av for spillmodus.

PHILIPS: Produsenten TP-Vision har ikke sitt eget operativsystem som Samsung, men kjører i stedet Android TV. Dette viser igjen på utvalget av apper. Her får du ikke HBO eller TV2 Sumo, men NRK, Viaplay og (selvfølgelig) Netflix er på plass. Android TV er greit og oversiktelig, og har blitt langt bedre siden de første versjonene. Navigering i menyene går fint, men det er litt lang lastetid på en del av appene.

Spillmodus er tilgjengelig i hurtigmenyen for bildevalg, så her er det lett å svitsje mellom spilling og bingewatching.

SONY: Her er det også Android TV som gjelder, og dermed er det de samme appene som mangler. Her får du altså ikke apper som HBO og TV2 Sumo. Også på Sonys TV går navigeringen i menyene fint, og lastetiden er raskere enn på Philips-modellen. Dette kan ha noe med kraften systemet har tilgjengelig, men dette vet vi ikke sikkert.

Spillmodus er på plass i hurtigmenyen for bildevalg, noe vi setter pris på.

LYDLIST: Philips OLED-modell er den eneste av de tre som har synlige høyttalere i front. Vi blir ikke helt enige med oss selv, men heller mot at det er et litt sjenerende designelement. Foto: Philips
LYDLIST: Philips OLED-modell er den eneste av de tre som har synlige høyttalere i front. Vi blir ikke helt enige med oss selv, men heller mot at det er et litt sjenerende designelement. Foto: Philips Vis mer

Lyd

Hvis du punger ut 25.000 kroner for en TV, er vel sannsynligheten stor for at du også har et anlegg eller en lydplanke klar. Hvis du mot formodning ikke har dette, og heller tenker at TV-lyden er god nok, så kan det være greit å se litt nærmere på hva slags lyd du får innebygget i TV-en.

Den beste lyden følte vi at vi fikk fra Samsungs TV. Den ga overraskende god bass, samtidig som lydbildet føltes naturlig. Likevel var det tendenser til litt boks-aktig lyd, men ikke mer enn det man må forvente av TV-høyttalere.

Philips hadde også god lyd, men kanskje med litt mer boks-aktig lyd enn det som var tilfellet med Samsungs TV. Litt overraskende, med tanke på at de har dedikert plass i fronten til en lydlist. Også Philips har klart å få til en grei bassgjengivelse, selv om den noen ganger gikk ut over dialogen.

Sony hadde den kjipeste lyden. Den var lett, med lite dybde, og det var ikke mye futt i actionscenene. Denne TVen er avhengig av noe ekstern lyd for å gi en skikkelig opplevelse.

Konklusjon

Det er ingen av TV-ene som er dårlige, og det skulle strengt tatt bare mangle med tanke på prislappen de kommer med. Men TV-ene har forskjellige styrker og svakheter, så om du vurderer én eller flere av modellene vi har testet, så må du rett og slett tenke gjennom hva som er viktigst for deg.

Under har vi satt opp de tre TV-ene i prioritert rekkefølge, og med noen stikkord som forklarer valget vårt. Klikk på lenkene for å lese hele testene.

Lurer du på hva vi legger i de forskjellige terningkastene kan du lese denne saken.

Alle koster rundt 25.000 kroner, men hvilken er best?

#1: Philips' OLED-modell har totalt sett det beste bildet, og det overlegne sortnivået skal ha mye av æren. Det gir god kontrast og dybdefølelse selv i helt mørklagte rom. I en stue med gardinene trukket for, vil nok Philips' OLED gi den beste filmopplevelsen. I dagslys klarer den seg bra, men hamler nok ikke opp med hverken Sony eller Samsungs modeller, som er langt mer lyssterke. Dette er kort oppsummert TV-en for deg som elsker film og serier, og vil ha det beste bildet. Det er også TVen vi ville ha valgt hvis vi først hadde 25.000 kroner å bruke på en TV. Den mangler riktignok noen nøkkel-apper, men med Chromecast-muligheten en Chromecast til noen hundrelapper så er ikke dette noe problem. At den innebygde lydplanken skjemmer utseendet litt også, kan vi leve med. Terningkast 5 og best i test.

Alle koster rundt 25.000 kroner, men hvilken er best?

#2: Samsungs QLED er den mest brukervennlige modellen. Vi liker godt den enkle fjernkontrollen og hurtigmenyen. Kobler du alle enhetene dine rett i TVen vil du trolig sette pris på at alle kabler kan kobles til den eksterne boksen, og at du ikke trenger forholde deg til HDMI 1, 2, 3 og så videre. Når du først har koblet en enhet til en inngang, dukker den nemlig opp på app-linjen som en hvilken som helst annen app – noe vi synes er langt enklere å forholde seg til. Det vi var minst fornøyd med var innsynsvinkelen, som var den dårligste blant de tre modellene. Vi skulle ikke langt unna optimal posisjon før bildet ble blast og det som var av sortnivå forsvant. Vi må understreke at bildet er veldig godt når du sitter like foran TVen, men med tanke på at mange har stuer hvor det alltid vil være noen som havner i en litt dårligere posisjon så må vi nesten ta hensyn til dette. Terningkast 4.

Alle koster rundt 25.000 kroner, men hvilken er best?

#3: Sonys LED-modell klarer seg best i lyse rom, men når du skrur av lyset avsløres en stor ulempe. Det virker ikke som Sony har klart å løse paneldimmingen helt optimalt, noe som viser seg i mørke scener med enkelte lyse elementer. I vårt tilfelle var det en bål-scene i The Revenant hvor det meste av bildet skal være mørkt, med unntak av bålet. Det som skjedde var at TVen lyste opp området på skjermen hvor bålet var, i så stor grad at også den svarte stripen under ble opplyst. Dette var forstyrrende og så ikke bra ut. At det i tillegg skulle skje på en TV til 25.000 kroner hadde vi ikke forventet. I tillegg har Sonys TV dårligst lyd av de tre modellene vi testet. I tøff konkurranse med Philips og Samsung, havnet altså Sonys modell på tredjeplass. Terningkast 4.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer