Alle norske boligeiere er med på å ta regningen

Uansett om du er rammet eller ikke.

Små eller store skader, du får erstatning om du har villaforsikring på boligen din. Foto: Colourbox.com
Små eller store skader, du får erstatning om du har villaforsikring på boligen din. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uværet Dagmar som slo inn over norskekysten i desember gjorde skade for rundt 774 millioner kroner, viser ferske tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). Aller størst var skadeomfanget i Møre og Romsdal. Vestlandsfylket står for mer enn halvparten av skadene etter Dagmar.

– Møre og Romsdal er også det fylket som er hardest rammet, året sett under ett med mer enn 400 millioner kroner i anslått erstatning etter naturskader. Det er også høye erstatninger i Oppland, Nordland, Sogn og Fjordane og Sør-Trøndelag i 2011, sier Tonje Westby, kommunikasjonssjef i FNO i en pressemelding.

Adressen påvirker forsikringspremien din. Men ingen vil fortelle deg hvor det er billigst.

Lovpålagt forsikringsordning

Den norske naturskadeordningen er unik, sier Tonje Westby i FNO. Foto: FNO
Den norske naturskadeordningen er unik, sier Tonje Westby i FNO. Foto: FNO Vis mer


Heldigvis vil alle som er rammet få tak over hodet igjen. Naturskadeforsikring er en lovpålagt forsikringsordning. Alle som forsikrer boligen sin mot brann, får automatisk naturskadeforsikring lagt til premien. Men i motsetning til det som er vanlig i forsikringsbransjen, er imidlertid forsikringpremien for naturskader ikke basert på risiko. Her hjelper det ikke å være flink ved å bygge stormsikker bolig på en plett av landet der det er særdeles uvanlig med storm, ekstreme nedbørsmengder eller flom.

Premien beregnes utifra boligens verdi, og det er det samme regnestykket som gjøres, enten du bor i en høyblokk i Oslo eller i et flom-, vind- eller rasutsatt område på Vestlandet. Størrelsen på brannforsikringen vil derimot variere utifra boligens materialbruk, stand og byggeår.

Heldigvis er det ikke store summen du må ut med. Ifølge FNO er naturskadepremien for tiden 0,07 promille av brannforsikringssummen. Dette vil si at har du forsikret boligen din for 2 millioner kroner, må du ut med 140 kroner i året i naturskadepremie. Selv de som bor i et hus de har forsikret for 10 millioner kroner slipper relativt rimelig unna, med 700 kroner i året.

- Dette er en ordning i verdensklasse, det er nesten bare Norge som har en slik ordning, sier Westby til DinSide. - Vi mener at det er et godt prinsipp. Vi bor i et land med mye vær, og det ville vært vanskelig å få forsikret boliger i de mest utsatte områdene om vi ikke hadde en slik solidarisk ordning.

Du er dekket for naturskader gjennom villaforsikringen, men visste du at du ikke er dekket om du får lekkasje i taket?

Verste året siden 1992

Dagmar alene har hittil sørget for nesten 13.000 skademeldinger. Og flere kan det bli.

- Det har kommet overraskende mange skademeldinger inn til forsikringsselskapene de siste dagene, sier Tonje Westby, kommunikasjonssjef i FNO i en pressemelding.

Dagmar forårsaket skader for 774 millioner kroner. Ser vi året under ett, ble det meldt inn naturskader for 1,679 milliarder kroner. Det er heldigvis et langt stykke unna erstatningspotten som nå er oppe i 12,5 milliarder kroner, ifølge Westbye. Det er når vi nærmer oss denne, at vi burde begynne å bekymre oss. For går vi over denne grensen, blir forsikringspremiene øket. Enten du bor i en risikosone eller ikke.

FNOs statistikk viser at det er storm- og flomskader som er mest vanlig. I tillegg kommer skred, noe vi har sett skremmende eksempler på den siste uken. Og forsikringsbransjen ser ikke lyst på fremtiden.

- Med klimaendringer er det sannsynlig at vi vil se mer ekstremvær og dermed flere naturskadehendelser i årene fremover, skriver de i en pressemelding.

Det er imidlertid ingen grunn til å frykte at premien skal øke. - Ordningen er foreløpig såpass robust at vi ser ingen grunn til å øke premiene, det som har skjedd, har vært at premien har blitt satt ned, sier Westbye til DinSide.

Premiene som kommer inn står plassert i fond, og dette er nå så stort at norsk naturskadepool kan dekke skader for opp til 12,5 milliarder.

Her kan du sjekke om det er fare for flom

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer