– Alle som har tepper må ha underlag

Det handler ikke bare om anti-skli-effekten.

Uten teppeunderlag får du blant annet ikke støvsuget teppene skikkelig.  Foto: Colourbox
Uten teppeunderlag får du blant annet ikke støvsuget teppene skikkelig. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har ett eller flere tepper eller ryer på gulvet hjemme. Filleryen som ligger på den glatte parketten i gangen har kanskje fått seg et underlag, slik at man ikke skal skli. Men hva med teppet som ligger under salongbordet? Eller det på soverommet? Ligger det noe annet under dem enn litt støv du ikke har fått støvsugd bort?

- Alle må ha teppeunderlag, sier Magne Fiksdal i Lone Tepper. Foto: Elisabeth Dalseg
- Alle må ha teppeunderlag, sier Magne Fiksdal i Lone Tepper. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


– Alle som har tepper på gulvet må ha underlag, sier Magne Fiksdal, salgsansvarlig for Østlandet i Lone tepper, til DinSide.

Og han har tre gode grunner.

– Anti-skli-effekten er viktig, men det er ikke alt. Legger du teppet rett på gulvet, får du ikke støvsuget ordentlig. Med et underlag løfter du teppet litt opp fra gulvet, og legger til rette for god luftgjennomstrømming, slik at du vil få effekt av støvsugingen, sier Fiksdal.

Har du astma eller sterk allergi? Da bør du vurdere en sentralstøvsuger.

Hindrer slitasje

Med et teppeunderlag slipper du å slite teppefibrene rundt bord- og sofabein unødig, og teppet vil se pent ut lenger.  Foto: Ifi.no
Med et teppeunderlag slipper du å slite teppefibrene rundt bord- og sofabein unødig, og teppet vil se pent ut lenger. Foto: Ifi.no Vis mer


Et teppeunderlag vil også kunne bidra til at teppet varer lenger. Spesielt om du har teppet under eller inntil møbler.

– Det er mange som tror de ikke trenger teppeunderlag fordi sofa eller bord holder det på plass. Men da er det ekstra viktig, hevder Fiksdal. – For når man sitter i sofaen og beveger på beina, sparker man opp teppet mot bordet.

Dette vil slite på teppefibrene sier Fiksdal, og teppet vil bli langt fortere slitt enn om du spanderer en hundrelapp eller to på et underlag.

I tillegg har teppeunderlaget en bonuseffekt: Det vil øke komforten, og få teppet til å føles tykkere og mykere.

Har du tepper hjemme? Da bør du lære deg bleietrikset

Filt eller netting?

Teppeunderlag fås i ulike størrelser og varianter, hovedetypene er netting og filt. Effekten skal være den samme: Bidra til at teppet ikke sklir, øke levetiden, og gjøre det lettere å rengjøre.

Vi har funnet nettingunderlag fra 29 kroner for 65x125 centimeter på Ikea, filtunderlag fra 39 kroner samme sted. De fås også i bredere og lengre varianter. Men merk at disse ikke kan vaskes.

Det kan lønne seg å legge en hundrelapp ekstra i underlaget for en vaskbar variant, for eksempel nettingunderlag fra Jysk til 69,95 kroner for 130x190 centimeter, som kan vaskes på 30 grader i maskin.

Er det kaldt og snø der du bor? Da bør du kaste ut teppet!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer