Kjøpe bolig for første gang

Alt du må vite hvis du skal kjøpe bolig for første gang

De neste ukene kan være et godt tidspunkt å kjøpe bolig, men pass deg for «fellesferiens boligfelle».

VINNEREN: Det kan være nervepirrende å delta i en budrunde, spesielt hvis det er din første gang. Om sommeren er naturligvis konkurransen fra andre boligkjøpere mindre, så denne tiden kan være din sjanse til å vinne budrunden og drømmeboligen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
VINNEREN: Det kan være nervepirrende å delta i en budrunde, spesielt hvis det er din første gang. Om sommeren er naturligvis konkurransen fra andre boligkjøpere mindre, så denne tiden kan være din sjanse til å vinne budrunden og drømmeboligen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå som sommerferien nærmer seg, skjer det noe med boligmarkedet som kan være til fordel for førstegangskjøpere. Normalt sett synker nemlig boligprisene i fellesferien, men det gjør også tilbudet og etterspørselen.

Det som, derimot, er litt annerledes nå er at tilbudet av boliger er unormalt stort enkelte steder i landet, mye som følge av boligprisnedgangen vi hadde i vinter.

- Dersom tilbudet fortsetter å være stort framover, kan denne sommeren være et svært godt tidspunkt å kjøpe bolig på, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Hun advarer deg likevel om å gå i det hun liker å kalle «fellesferiens boligfelle». Fallende priser, færre konkurrenter i budrunden og frykten for prisoppgang til høsten, kan gjøre at du lett stresser deg til et boligkjøp.

For det er ingen garantier for at du vil gjøre et godt kjøp nå, selv om markedet endrer seg de neste ukene, ifølge forbrukerøkonomen.

Lenger ned i saken kan du lese rådene Reitan og andre eksperter har til førstegangskjøpere.

Tøft for førstegangskjøpere

Carl Geving, generalsekretær i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), er enig med Reitan i at ferietiden kan være et godt kjøpstidspunkt, men at tilbudet bærer preg av mindre etterspørsel. Han tror at boligtilbudet kommer til å gå noe ned når vi går inn i ferietiden, for så å ta seg opp igjen siste halvdel av august.

Når det gjelder å være førstegangskjøper, understreker Geving at dette er tøft i møte med pengesterke interessenter i budrunder. NEF har gjort en undersøkelse i samarbeid med Ambita, som viser at førstegangskjøpere har problemer med å komme inn i dyre bymarkeder.

- Dette gjelder spesielt i Oslo, hvor antall førstegangskjøperne har falt mye i perioder med sterk prisvekst, sier generalsekretæren.

TALLENES TALE: Oversikten over førstegangskjøpere i norske byer viser at tallet er jevnt i de fleste byene, mens hovedstaden viser en nedgang som følge av prisveksten.
TALLENES TALE: Oversikten over førstegangskjøpere i norske byer viser at tallet er jevnt i de fleste byene, mens hovedstaden viser en nedgang som følge av prisveksten. Vis mer

Boliglånsforskriften består

Nylig ble det klart at finansminister Siv Jensen viderefører boliglånsforskriften, dog med noen nyheter. Blant annet er det åpnet for at bankene kan regne med pengene du har satt av til boligsparing for unge (BSU) som egenkapital når du skal kjøpe bolig, men uten at du trenger å realisere kontoen.

- Nå er du altså ikke tvunget til å ta ut BSU-pengene og avslutte sparingen når du kjøper, selv om banken har «regnet» med disse i egenkapitalen din, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund.

Hvis du velger å ikke bruke BSU-sparingen din til boligkjøp, er det andre ting du kan bruke dem til.

Sett en egen budgrense

Så, dersom du er førstegangskjøper og ser ditt snitt til å vinne en budrunde de neste ukene: Hva må du vite, og hvordan unngå «fellesferiens boligfelle»?

Reitans første råd er å holde hodet kaldt. Hun understreker at det er lett å la seg rive med og bli stresset av visninger og budrunder, samt å by over evne når det er en bolig du virkelig har lyst på.

- Bestem deg for hvor mye du er villig til å gi for boligen før du går inn i budrunden, og ikke gå over denne grensen selv om andre byr mer, sier forbrukerøkonomen.

Husk på rentestigning

Ikke minst er det viktig å huske at renten sannsynligvis skal opp i løpet av året. Dette må du ta høyde for når du tar opp lån.

Et lån på tre millioner kroner og en renteoppgang på et halvt prosentpoen vil øke renteutgiftene med 15.000 kroner i året. Selv om de faktiske utgiftene blir noe lavere, blant annet på grunn av skattefradrag, vil du nok merke renteoppgangen på lommeboken, mener Reitan.

- Derfor er det viktig at du finner ut hva slags livsstil du ønsker å ha og legge til en solid renteøkning. Da finner du ut hvilken gjeldsbyrde lommeboken din tåler, slik at du slipper du å havne i en økonomisk knipe når renten stiger, sier hun.

Ha kontroll på dokumentasjonen

Videre er det en rekke dokumenter som følger med et boligkjøp, både de du får av banken og informasjonen om boligene du ser på.

Det du må ha klart er finansieringsbevis. Dette er dokumentet som viser hvor mye du får i lån fra banken og hvor mye du kan gi i egenkapital, altså hvor dyr bolig du kan kjøpe.

Du bør ha finansieringbeviset klar før visning, så slipper du å stresse med dette etter at du har funnet drømmeboligen, råder Reitan i Nordea.

I tillegg kommer alle dokumentene som følger med boligene du ser på, men her er noen viktige enn andre:

  • Tilstandsrapporten gir deg en uavhengig takstmanns vurdering av hvordan det står til med boligen du ser på. Her får du se svart på hvitt hva som er pyntet på under visningen, men som egentlig krever oppussing, og her er det mye som kan koste deg dyrt.
  • Sjekk egenerklæringen som følger med salgsoppgaven, råder Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet. Du må være oppmerksom på ord som «egeninnsats», «gjort på dugnad», «ufaglærte», «av selger selv» og lignende. Det betyr at risikoen for feil som oftest blir overført fra selger til deg. Be om dokumentasjon på arbeid som er oppgitt utført av fagfolk.
  • Når det gjelder regnskapet er det ikke nødvendig at du leser alt. Borettslagets eller sameiets disponible midler er det imidlertid greit å ha kontroll på. Du bør også sjekke om det er mulig å redusere månedskostnadene knyttet til boligen hvis disse er høye.

Tenk fram i tid

Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank, ber deg også huske på omkostningene ved boligkjøp. Kjøper du, for eksempel, selveierbolig, skal staten ha 2,5 prosent i dokumentavgift.

- Ved salg skal gjerne megler ha rundt 100.000 kroner for oppdraget, legger hun til.

Derfor anbefaler Motzfeldt deg å ha et langsiktig perspektiv på boligkjøpet, og helst kjøpe en bolig du vil bo i de neste fem årene.

Vær aktiv

Sist, men ikke minst, er det viktig at førstegangskjøpere har et realistisk syn på boligjakten. Det er sjelden du får boligen med alle kvalitetene du ønsker, eller vinner budrunden på første forsøk.

- Finn ut hva som er viktigst for deg, om det er størrelse, beliggenhet eller standard, sier Meyer i Huseiernes Landsforbund.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.
Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea. Vis mer

Reitan i Nordea oppfordrer deg til å gå på mange visninger og sette deg på interessentlister. På den måten får du oversikt over markedet og hva boligene blir solgt for.

- Jeg vil også anbefale deg å se boligen flere ganger og bruke god tid på visning. Gjør ditt beste for å påse at boligen ikke har noen heftelser, som vil kreve umiddelbare investeringer, sier forbrukerøkonomen.

Og, for all det, ikke bli forelsket i boligen. Det er ikke uvanlig å begynne å mentalt innrede stua på visning, men Reitan fordrer deg til å gjøre et forsøk på å holde følelsene utenfor. For å klare dette, kan det være lurt å ha med et familiemedlem eller en nær venn som tør å si meningen sin til deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer