Kjøpe bolig for første gang

Alt du må vite hvis du skal kjøpe bolig for første gang

De neste ukene kan være et godt tidspunkt å kjøpe bolig, men pass deg for «fellesferiens boligfelle».

VINNEREN: Det kan være nervepirrende å delta i en budrunde, spesielt hvis det er din første gang. Om sommeren er naturligvis konkurransen fra andre boligkjøpere mindre, så denne tiden kan være din sjanse til å vinne budrunden og drømmeboligen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
VINNEREN: Det kan være nervepirrende å delta i en budrunde, spesielt hvis det er din første gang. Om sommeren er naturligvis konkurransen fra andre boligkjøpere mindre, så denne tiden kan være din sjanse til å vinne budrunden og drømmeboligen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå som sommerferien nærmer seg, skjer det noe med boligmarkedet som kan være til fordel for førstegangskjøpere. Normalt sett synker nemlig boligprisene i fellesferien, men det gjør også tilbudet og etterspørselen.

Det som, derimot, er litt annerledes nå er at tilbudet av boliger er unormalt stort enkelte steder i landet, mye som følge av boligprisnedgangen vi hadde i vinter.

- Dersom tilbudet fortsetter å være stort framover, kan denne sommeren være et svært godt tidspunkt å kjøpe bolig på, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Hun advarer deg likevel om å gå i det hun liker å kalle «fellesferiens boligfelle». Fallende priser, færre konkurrenter i budrunden og frykten for prisoppgang til høsten, kan gjøre at du lett stresser deg til et boligkjøp.

For det er ingen garantier for at du vil gjøre et godt kjøp nå, selv om markedet endrer seg de neste ukene, ifølge forbrukerøkonomen.

Lenger ned i saken kan du lese rådene Reitan og andre eksperter har til førstegangskjøpere.

Tøft for førstegangskjøpere

Carl Geving, generalsekretær i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), er enig med Reitan i at ferietiden kan være et godt kjøpstidspunkt, men at tilbudet bærer preg av mindre etterspørsel. Han tror at boligtilbudet kommer til å gå noe ned når vi går inn i ferietiden, for så å ta seg opp igjen siste halvdel av august.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer