Guide til oppussing

Alt du må vite når du skal pusse opp

Finn gode fagfolk og velg riktige materialer. Noe kan du spare penger på, mens i andre tilfeller bør du ikke være gnien.

OPPUSSINGSTID: Hvis du er lei av boligens gamle utseende, eller nettopp har kjøpt ny bolig som du vil gjøre mer «deg», kan en oppussing være løsningen. Noe av jobben kan du gjøre selv, mens annet bør du overlate til faglærte. Foto: Eilin Lindvoll.
OPPUSSINGSTID: Hvis du er lei av boligens gamle utseende, eller nettopp har kjøpt ny bolig som du vil gjøre mer «deg», kan en oppussing være løsningen. Noe av jobben kan du gjøre selv, mens annet bør du overlate til faglærte. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Mange bruker våren til å pusse opp hjemme.

Dinside har tidligere kommet med flere råd til deg som skal gå i gang med oppussing selv eller leie inn fagfolk til å gjøre jobben, og nå har vi samlet alt i én sak, slik at du forhåpentligvis blir fornøyd med jobben.

Når du må søke

For mindre oppussingsarbeid må du oftest ikke søke om tillatelse fra kommunen.

Et godt sted å starte er med veiviseren til Direktoratet for byggkvalitet. Her svare du på noen enkle spørsmål, som type bolig og hva du har tenkt å gjøre, hvorpå du får svar i andre enden om du må søke eller ei.

SPØRSMÅL OG SVAR: DIBKs veiviser forteller deg om du må søke eller ei når du skal pusse opp boligen din. Foto: skjermdump.
SPØRSMÅL OG SVAR: DIBKs veiviser forteller deg om du må søke eller ei når du skal pusse opp boligen din. Foto: skjermdump. Vis mer

I borettslag og sameier har du rett til å pusse opp boligen, samt plikt til å holde den i så god stand slik at det ikke blir skader på bygningen eller ulemper for naboene, ifølge Norges Boligbyggerlag (NBBL).

- Styret i borettslaget eller sameiet kan sjelden nekte deg å pusse opp. Skal du, derimot, gjøre noe med de delene av bygget styret har ansvaret for vedlikeholdet av, som bærevegger eller et felles vannrør som går gjennom boligen, må du ha tillatelse fra styret, sier direktør for jus og interessepolitikk Henning Lauridsen i NBBL til Dinside.no.

Det er, imidlertid, lurt å kontakte styret hvis du skal pusse opp. Skal du pusse opp badet, for eksempel, er det lurt å sjekke om det ligger felles oppussing av alle badene i borettslaget i langtidsplanen. Det er jo kjipt å bruke flere hundre tusen kroner på å pusse opp badet ett år før det må gjøres i fellesskap på grunn av utskiftning av rør eller lignende.

Du bør også henge opp et nabovarsel i oppgangen, slik at naboene er forberedt på at det kan bli støy i forbindelse med oppussingen, samt legge igjen nummeret ditt slik at de kan ta kontakt om det blir for ille.

Dette bør du ikke gjøre selv

Mye av oppussingsarbeidet kan du stå for selv og dermed spare penger, påpeker Carsten Pihl i Huseiernes Landsforbund. Maling, snekring og rivning av lettvegger er eksempler på ting du kan ta deg av selv, mens andre oppgaver bør du overlate til profesjonelle.

IKKE RØR: Arbeid med vann og rør bør du overlate til profesjonelle. Foto: Pexels
IKKE RØR: Arbeid med vann og rør bør du overlate til profesjonelle. Foto: Pexels Vis mer

- En god huskeregel er at strøm, vann, ventilasjon og varme har stort skadepotensiale, og feil her kan bli meget kostbare. Elektriske arbeider er noe du ikke har lov å gjøre selv. Det å spare noen kroner på arbeider som senere kan koste deg dyrt, er med andre ord ikke å anbefale, sier Pihl til Dinside.no.

Finne flinke fagfolk

Vil du overlate hele eller deler av oppussingsarbeidet til profesjonelle, er det lurt å formulere en oppdragsbeskrivelse og legge den ut et sted hvor du kan få tilbud fra flere, for eksempel på Mittanbud.no.

- Det er lurt å ha en slik anbudskonkurranse, slik at du får flere tilbud og priser å velge mellom, sier fagdirektør Olav Kasland i Forbrukerrådet til Dinside.no.

Og, viktigst av alt, pass på at fagfolkene og firmaet du velger jobber hvitt, altså betaler skatt. For å være sikker på at du velger et hvitt firma til å gjøre oppussingen eller annet arbeid i hjemmet for deg, bør du gjøre følgende undersøkelser:

 • Sjekk om firmaet er registrert i Brønnøysundregisteret
 • Sjekk godkjenninger
 • Få et skriftlig tilbud på det som skal utføres, og til hvilken pris
 • Sjekk gjerne referanser fra andre som har brukt firmaet
 • Skriv kontrakt for større jobber, bruk for eksempel Forbrukerrådets mal
 • Sjekk HMS-kort
 • Ikke betal kontant
 • Be om skatteattest

- De som er godkjent vil kunne være tryggere, men manglede godkjenning betyr ikke at selskapet er useriøst. Sentral godkjenning en frivillig kvalitetsordning. Foretakene som er tatt opp i ordningen, har søkt Direktoratet for byggkvalitet om godkjenning, og dokumentert at de fyller kravene, sa jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet til Dinside tidligere i vår.

Sjekk også referanser fra folk som har brukt samme firma og fagfolk til lignende jobber tidligere. Skal du pusse opp en leilighet i et borettslag, er det lurt å høre med styret eller naboer om de har anbefalinger. Ofte er det slik at borettslag og sameier har rabattavtaler med rørleggere og elektrikere, som du kan benytte deg av.

Kontrakt eller ikke?

Håndverkertjenester i toppen av Forbrukerrådets klagestatistikk med nærmere tusen klager i året.

- Vi oppfordrer til å bruke en håndverker som er villig til å bruke kontrakt. Du bør alltid ha en skriftlig avtale, og en kontrakt gjør står du tryggere ved en eventuell konflikt, enten saken dreier seg om dårlig utført arbeid, pris eller at håndverkeren ikke blir ferdig til avtalt tid, sier Kasland.

Du finner håndverkerkontrakter gratis på Forbrukerrådets nettside.

Pihl i Huseiernes Landsforbund stiller seg bak viktigheten av kontrakt. I mange tilfeller finnes det faktisk ikke noen kontrakt på arbeidet i det hele tatt. Da risikerer du at håndverkerne jobber svart, ifølge ham.

- Derfor du som forbruker sørge for å ha en god kontrakt som beskriver oppdraget og avtaler frister, pris og dagmulkt hvis det blir forsinkelser, understreker Pihl.

Skaff nødvendig dokumentasjon

Kasland i Forbrukerrådet anbefaler deg å følge opp arbeidet til fagfolkene underveis. Ta gjerne bilder av for eksempel oppbygging av vegger, det kan være nyttig i senere situasjoner.

Sørg også for at håndverkeren dokumenterer arbeidet som gjøres. Du bør få dokumentasjon på alt som er gjort, det være seg maling, røropplegg, det elektriske anlegget, tilbygg og konstruksjonsarbeid, ifølge Pihl i Huseiernes Landsforbund.

- Når det gjelder betaling, må du all del ikke betale kontant eller på forskudd før jobben er gjort, sier Pihl.

BILDEBEVIS: Det er lurt å ta bilder underveis i oppussingsarbeidet, slik at du har bevis på hvordan vegger og gulv ser ut under maling og laminat. Det kan være nyttig i ettertid. Foto: Eilin Lindvoll.
BILDEBEVIS: Det er lurt å ta bilder underveis i oppussingsarbeidet, slik at du har bevis på hvordan vegger og gulv ser ut under maling og laminat. Det kan være nyttig i ettertid. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Valg av materiale

Til slutt samler vi opp noen tips til valg av materiale og framgangsmåte:

 • Dersom du skal male yttervegger, er det flere feller du bør unngå. Du må blant annet vaske veggene godt, enten de er malt tidligere eller ei, samt finne ut om du skal velge maling eller beis. Gjør du feil, må du i verste fall male alt om igjen.
 • Skal du male inne, er det også en del fallgruver. Du må blant annet velge riktig maling til riktig rom.
 • Tenk også over hvilket treslag du bruker når du skal legge parkett. Parkett som skal brukes sammen med gulvvarme må, blant annet, være godkjent for det fra produsenten, fordi den må være spesialtørket.
 • Og, parkett er ikke alltid best. Laminat er gjerne kjent for å være rimeligere og av noe lavere kvalitet enn parkett, men enkelte typer laminat kan også være mer robust enn visse typer parkett, med et like naturtro utseende.

Saken har vært publisert på Dinside tidligere. Sist oppdatert påsken 2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer