Guide til oppussing

Alt du må vite når du skal pusse opp

Finn gode fagfolk og velg riktige materialer. Noe kan du spare penger på, mens i andre tilfeller bør du ikke være gnien.

OPPUSSINGSTID: Hvis du er lei av boligens gamle utseende, eller nettopp har kjøpt ny bolig som du vil gjøre mer «deg», kan en oppussing være løsningen. Noe av jobben kan du gjøre selv, mens annet bør du overlate til faglærte. Foto: Eilin Lindvoll.
OPPUSSINGSTID: Hvis du er lei av boligens gamle utseende, eller nettopp har kjøpt ny bolig som du vil gjøre mer «deg», kan en oppussing være løsningen. Noe av jobben kan du gjøre selv, mens annet bør du overlate til faglærte. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Mange bruker våren til å pusse opp hjemme.

Dinside har tidligere kommet med flere råd til deg som skal gå i gang med oppussing selv eller leie inn fagfolk til å gjøre jobben, og nå har vi samlet alt i én sak, slik at du forhåpentligvis blir fornøyd med jobben.

Når du må søke

For mindre oppussingsarbeid må du oftest ikke søke om tillatelse fra kommunen.

Et godt sted å starte er med veiviseren til Direktoratet for byggkvalitet. Her svare du på noen enkle spørsmål, som type bolig og hva du har tenkt å gjøre, hvorpå du får svar i andre enden om du må søke eller ei.

I borettslag og sameier har du rett til å pusse opp boligen, samt plikt til å holde den i så god stand slik at det ikke blir skader på bygningen eller ulemper for naboene, ifølge Norges Boligbyggerlag (NBBL).

- Styret i borettslaget eller sameiet kan sjelden nekte deg å pusse opp. Skal du, derimot, gjøre noe med de delene av bygget styret har ansvaret for vedlikeholdet av, som bærevegger eller et felles vannrør som går gjennom boligen, må du ha tillatelse fra styret, sier direktør for jus og interessepolitikk Henning Lauridsen i NBBL til Dinside.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.