Hva er forkjøpsrett?

Alt du må vite om forkjøpsrett

Det oppstår gjerne konflikt knyttet til vilkårene for forkjøpsretten.

FORKJØPSRETT: Det er viktig at du leser prospektet nøye før du legger inn bud på en bolig, og blant annet finner ut om det er forkjøpsrett på boligen, samt når denne retten avklares. I verste fall må du vente en god stund etter budet er godkjent før du får vite om du faktisk får boligen. Foto: Jarl Erichsen/NTB Scanpix.
FORKJØPSRETT: Det er viktig at du leser prospektet nøye før du legger inn bud på en bolig, og blant annet finner ut om det er forkjøpsrett på boligen, samt når denne retten avklares. I verste fall må du vente en god stund etter budet er godkjent før du får vite om du faktisk får boligen. Foto: Jarl Erichsen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Ikke forkjøpsrett» eller «ingen forkjøpsrett» står det gjerne i overskriften på boligannonsene på Finn.no, noe som helt klart er en fordel for interessenter som ikke har forkjøpsrett selv.

Dersom du vurderer å by på en bolig, bør du alltid sjekke om det er forkjøpsrett, slik at du ikke får en lei overraskelse etter at du har «vunnet» budrunden.

I verste fall må du vente opptil tre uker etter at budet ditt er godkjent av selger, før du får vite om noen vil benytte forkjøpsretten sin, og da kan du ikke by på andre boliger i mellomtiden.

Under får du svar på åtte spørsmål om forkjøpsrett, som er aktuelle både for boligkjøpere eller -selgere.

1. Hva er forkjøpsrett?

Med forkjøpsrett har noen rett til å tre inn i en avtale andre har inngått og overta boligen på samme vilkår.

- Så selv om du vinner budrunden, kan du andre ord risikere å bli slått på målstreken, sier Jørn Ramberg, fagsjef i DNB Eiendom, til Dinside.no.

2. Hvem kan benytte forkjøpsrett?

Ifølge Carl Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er forkjøpsrett vanligst ved salg av leiligheter i borettslag, men det kan også være forkjøpsrett knyttet til salg av bolig i eierseksjonssameier eller andre eierformer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer