Velg riktig lim

Alt du trenger å vite om lim

Det finnes nesten ikke grenser for hva du kan fikse med lim. Hovedproblemet er å orientere seg i det enorme utvalget av limprodukter.

KAOS: Det er svært vanskelig å orientere seg i limjungelen. Skal du velge universallim eller spesiallim? Etter å ha lest denne artikkelen håper vi du er litt klokere. Foto: Per Ervland
KAOS: Det er svært vanskelig å orientere seg i limjungelen. Skal du velge universallim eller spesiallim? Etter å ha lest denne artikkelen håper vi du er litt klokere. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

Det finnes en del opplagte basisverktøyer enhver selvhjulpen husholdning bør ha i boden - deriblant hammer, skrujern, sag og lerretsteip, også kjent som «gaffateip».

Mange vil mene at også en flaske universallim hører med på toppen av denne behovspyramiden. Lim er nemlig et særdeles nyttig verktøy i svært mange sammenhenger.

Det kan brukes til å feste knagger på veggene, navnelapper på barnas klær, fliser på baderomsveggen, bilder i fotoalbumet, tapet på veggene og diverse gulvbelegg på gulvet.

Minst like interessant er det imidlertid at lim er den uten sammenligning beste teknologien for reparasjoner av ødelagte gjenstander. Lim kan brukes til å reparere alt fra ødelagte møbler, teltduker, sykkelslanger, sko og klær til knuste glass, kopper og porselensdukker. Hvis du er stø på hånden og bruker riktig lim, kan du reparere nesten alt som kan gå i stykker.

Umulig å lage

Lim er en fantastisk oppfinnelse og bruksområdene er nærmest ubegrensede. Her brukes et par dråper lim til å styrke en stolkonstruksjon. Foto: Casco
Lim er en fantastisk oppfinnelse og bruksområdene er nærmest ubegrensede. Her brukes et par dråper lim til å styrke en stolkonstruksjon. Foto: Casco Vis mer

Det store spørsmålet er derfor selvsagt hvilken type lim du skal bruke til hvilket formål. Vårt mål da vi gikk i gang med denne artikkelen, var nettopp å kunne gi deg svar på dette essensielle spørsmålet.

Etter å ha beveget oss inn i limjungelens irrganger, har vi imidlertid innsett at temaet «lim» er så komplisert - og produktutvalget så enormt - at det rett og slett ikke er mulig å lage en enkel guide. Vi har imidlertid lært en hel masse om lim - som vi skal forsøke å videreformidle i denne artikkelen.

Gammel oppfinnelse

Rent definisjonsmessig er lim et materiale som kleber to arbeidsstykker sammen via en eller annen form for kjemisk substans. Mennesket oppdaget limets «magiske» egenskaper for svært lenge siden, ifølge flere kilder ble bjørkesaft-basert lim benyttet allerede i steinalderen.

Og opp gjennom historien har en rekke organiske substanser blitt brukt for å lage lim, deriblant hud, bivoks, blod, fiskeskinn, benmel og melk. Hvetemel brukes fortsatt som basis for papirlim.

Men som på så mange andre teknologiske områder skjedde det en revolusjon på limfronten i mellomkrigstiden, da den kjemiske industrien kom opp med nye syntetiske materialer som egnet seg svært godt som basis for lim.

I dag finnes det tusenvis av limprodukter til bruk i industrien. Også i forbrukermarkedet er det et enormt utvalg lim. For å forsøke å sette det hele i system, kan vi imidlertid skille mellom tre hovedgrupper:

1. Tørke-, herde- og smeltelim

I butikken finner du egne limtyper spesialdesignet for bruk på metall. Foto: Casco
I butikken finner du egne limtyper spesialdesignet for bruk på metall. Foto: Casco Vis mer

Lim er i utgangspunktet mer eller mindre flytende. Etter at limet er tilført arbeidsflaten, vil det før eller siden gå over i fast form - og den bindende effekten er oppnådd. Hvordan prosessen fra flytende til fast form foregår, danner grunnlag for inndeling i tre limgrupper:

 • Tørkende lim: Går fra flytende til fast form ved at løsningsmiddelet - vann eller kjemisk løsemiddel - avdunster. Tørkende lim kan som regel mykgjøres ved oppvarming eller ved tilføring av det opprinnelig brukte løsemiddelet. Tørkende lim er ofte akrylbasert.

 • Herdende lim: Går fra flytende til fast form ved at limet reagerer kjemisk med et av tre elementer: fuktighet i luften (fuktherdende), UV-stråler fra lys (UV-herdende) eller en spesifikt tilsatt herder (tokomponentlim, det finnes også flerkomponentlim). Tokomponentlim er i forbrukersammenheng nesten alltid epoxybasert. Ved bruk av tokomponentlim blander du selv lim og herder før limarbeidet starter. En fordel med herdende lim er at den kontraherer (skrumper) relativt lite under herding, noe som gir god fyllingsgrad og mindre spenning i limfugen. Herdende lim lar seg vanskelig mykgjøre etter herding.

 • Smeltelim: Går fra fast til flytende form ved at det varmes opp, som regel med en limpistol. Går over til fast form igjen når det kjøles ned til romtemperatur igjen. Smeltelim kan som regel mykgjøres ved ny oppvarming.

2. Våtliming, senvåtliming og kontaktliming

Vi har altså tre hovedgrupper av lim. I tillegg har vi tre hovedteknikker vi kan bruke når vi limer:

Bruk av smeltelim. Smeltestavene, også kalt smeltepinner, påføres ved hjelp av en limpistol. Foto: Casco
Bruk av smeltelim. Smeltestavene, også kalt smeltepinner, påføres ved hjelp av en limpistol. Foto: Casco Vis mer
 • Våtliming: Limet tilføres den ene arbeidsflaten og føyes deretter til den andre arbeidsflaten mens limet er flytende.
 • Senvåtliming: Limet tilføres den ene arbeidsflaten. Deretter lar du limet tørke en stund før du føyer de to arbeidsflatene sammen. Metoden brukes blant annet ved legging av tynne gulvbelegg og tapeter. Målet er å la en størst mulig del av tynnemiddelet unnslippe før limet lukkes inne. Dermed unngår du bobler og ujevnheter som følge av løsemiddel som forsøker å unnslippe i ettertid.
 • Kontaktlim: Limet tilføres begge arbeidsflatene. Limet skal tørke til overflatene er nesten klebefrie. Deretter føyes de to arbeidsflatene sammen og får straks kontakt. Metoden brukes på materialer som i svært liten grad tar opp fuktighet. Målet er å la en størst mulig del av tynnemiddelet unnslippe før limet lukkes inne - fordi tynnemiddelet altså ikke har muligheten til å unnslippe gjennom materialene som limes. Metoden innebærer svært få muligheter for justering etter at kontakt er oppnådd.

3. Universal- og spesiallim

Tre, stein, gull, gummi, betong, stein, skinn - så godt som alle kjente materialer kan limes. Blant de få unntakene vi har kommet over er teflon, polyetylenplast (PE) og polypropylenplast (PP).

Patronsprøyte, også kalt patronpistol, fugepistol og fugesprøyte. Foto: Clas Ohlson
Patronsprøyte, også kalt patronpistol, fugepistol og fugesprøyte. Foto: Clas Ohlson Vis mer

De aller fleste limprodusenter tilbyr lim som benevnes universallim, multilim eller lignende. Denne typen lim er utviklet for å ha evne til å binde mange ulike typer materialer sammen.

Det aller beste resultatet vil du imidlertid som regel få hvis du benytter et spesiallim. Det finnes i dag en rekke ulike typer spesialiserte lim på markedet, deriblant disse:

 • Papirlim (limstift)
 • Tapetlim
 • Tekstillim
 • Trelim (ofte kalt snekkerlim)
 • Plastlim
 • Metallim
 • Glasslim
 • Keramikk- og porselenlim
 • Gummilim

4. Emballasje

Når du skal lete etter lim i butikken, er det greit å vite hva du skal se etter. Lim leveres i mange ulike varianter og forpakninger:

SPANN: Har du store flater som skal limes, kan det lønne seg å kjøpe lim i spann. Foto: Casco
SPANN: Har du store flater som skal limes, kan det lønne seg å kjøpe lim i spann. Foto: Casco Vis mer
 • Tuber: Som regel metall, sannsynligvis den vanligste forpakningen, kan inneholde både tyntflytende og geléaktig lim, noen har egne påstrykere eller pensel.
 • Flasker: Som regel i plast, inneholder som regel tyntflytende lim, noen har egne påstrykere eller pensel.
 • Stifter: Som regel i plast, inneholder som regel en relativt hard limsøyle som kan skrus opp etter behov.
 • Patroner: Som regel i plast, ment for bruk med patronsprøyte, også kalt patronpistol, fugepistol og fugesprøyte.
 • Pinner: Også kalt smeltepinne og smeltestav: Hard pinne av lim, ment for bruk med limpistol.
 • Boks: Som regel i metall.
 • Spann: Som regel i plast, brukes der man trenger store mengder lim, for eksempel tapetlim.
 • Spraylim: På sprayboks.
 • Dobbeltsidig teip: På rull.

5. Oppbevaring og holdbarhet

Trodde du at lim hadde kjempelang holdbarhet så lenge tuben/flasken var uåpnet? Det trodde vi også. Det viser seg imidlertid at lim er ferskvare.

Holdbarheten vil variere fra type til type, men de fleste kildene vi har brukt, er enige om at lim har en holdbarhet mellom ett og to år. Riktignok kan limet brukes så lenge du faktisk får det ut av tuben/flasken, men egenskapene vil svekkes med økt alder.

For å gjøre holdbarheten så lang som mulig, bør lim oppbevares kaldt. Både kald kjellertemperatur og kjøleskaptemperatur er ifølge ekspertene bra for holdbarheten. De fleste typer lim tåler imidlertid ikke frost.

6. Før du kjøper

Fordi det finnes så mange spesialisert limformler, er det en rekke ting du bør vurdere før du går til anskaffelse av lim - i hvert fall hvis det er viktig for deg å få et perfekt resultat:

Blanding av epoxy-basert tokomponentlim. Foto: Casco
Blanding av epoxy-basert tokomponentlim. Foto: Casco Vis mer
 • Hvilke materialer er det som skal limes? Kjøp for eksempel et spesialisert glasslim hvis det er glass du skal lime.
 • Er det to like eller to ulike materialer som skal limes? Det er ikke nødvendigvis sikkert at glasslim er best egnet hvis du skal lime glass mot tre.
 • Hvilken type overflate skal limes? Lim som egner seg godt for punktliming er ikke nødvendigvis det beste for strekliming eller overflateliming - og omvendt.
 • Er overflatene glatte eller ru? Ved ujevne overflater er det viktig å velge et lim med god fyllevne. Superlim/hurtiglim er som regel tyntflytende og har dårlig evne til å fylle ujevnheter. Men det finnes i dag også gelbasert superlim/hurtiglim.
 • Er den ene overflaten vertikal? Da bør du unngå de mest tyntflytende limtypene og heller satse på lim med en mer geleaktig konsistens.
 • Hvor harde belastninger vil limfugen utsettes for? Tokomponentlim takler vanligvis større belastninger enn tørkende lim og smeltelim.
 • Hvor kritisk er det at limfugen holder? Hvis en sviktende limfuge kan medføre skader på mennesker, bør du ikke spare på pengene når lim skal velges.
 • Vil limfugen utsettes for varme? Kulde? Fuktighet? Hvis ja, bør et mer avansert spesiallim velges.
 • Er du fingernem?: Såkalt superlim/hurtiglim har svært kort herdetid. Kontaktlim krever at du er svært nøyaktig når arbeidsflatene legges mot hverandre, fordi justering i etterkant ikke er heldig. Unngå om mulig disse typene lim hvis du ikke anser deg som en handygirl- eller man.
 • Har du dårlig tid? Hvis det er av avgjørende viktighet at limfugen gjør jobben sin i løpet av svært kort tid, bør du unngå lim med lang herdetid. Vannbasert lim har som regel lengre herdetid enn løsemiddelbasert lim. Superlim/hurtiglim har kortest herdetid.
 • Er du opptatt av helse og miljø? Det finnes i dag mye vannløsbart lim å velge blant. Vannløsbart lim er både bedre for deg, barna dine og miljøet enn lim som inneholder kjemiske løsningsmidler. Vær også klar over at tokomponentlim generelt inneholder flere helse- og miljøfarlige stoffer enn tørkende lim og smeltelim.
 • Skal limfugen være synlig eller ikke? Mange limprodukter er gjennomsiktige/transparente. Men ikke alle forblir transparente når de har vært utsatt for UV-stråling over tid. Om du ønsker det, kan du få kjøpt lim i alle mulige farger, ikke minst i smeltelimverdenen.

7. Tips og triks

 • Hvis den ene eller begge arbeidsflatene er veldig ujevne, vil det ofte lønne seg å slipe eller pusse ned arbeidsflaten før du limer. Ved treliming bør alltid arbeidsflatene være nylig bearbeidet gjennom sliping eller høvling.
 • Uansett er det viktig å rengjøre begge arbeidsflatene grundig før liming. Fremmedelementer vil svekke limfugen.
Lim kan forlenge levetiden til mange produkter. Foto: Casco
Lim kan forlenge levetiden til mange produkter. Foto: Casco Vis mer
 • Riktig mengde lim er en egen kunst og vil variere med materialer, limtyper og så videre. En grunnregel er imidlertid at mye lim ikke nødvendigvis styrker limfugen.
 • Fjern overflødig lim fra tuten før du skrur på korken. Drypp gjerne et par dråper olje på innsiden av korken. Dermed unngår du at den er limt fast neste gang du skal skru den opp.
 • Også det å sette limte objekter i spenn er en egen kunst. Blant de mange verktøyene du kan bruke er maskeringsteip, vevteip, strikk, spennbånd, skrutvinger og vekt.
 • Ikke belast limfugen før du må. Vanligvis bør du vente minst et døgn.
 • Gammelt lim skal leveres som farlig avfall. Helt tomme beholdere kan kastes som metall eller plast.

Lykke til med limprosjektene!

Artikkelen har vært publisert også tidligere. Sist oppdatert 6. oktober 2018

Kilder: Fred-Erik Syversen, byggtapetsermester og tidligere teknisk sjef i Casco, Akzo Nobel Coatings, Casco, Karlsons klister, Store norske leksikon, Wikipedia, Howstuffworks, Erdetfarlig.no, Rutelim.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer