Alt du trenger på boligjakten

Vi har laget et nyttig verktøy for deg som er på boligjakt. Skriv ut og ta med på visning.

ILLUSTRASJON: Per Ervland Foto: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det å debutere som boligkjøper kan være en overveldende og stressende erfaring. Boligkjøpet er for de fleste av oss den største investeringen vi gjør, og vi er alle livredde for å kjøpe katta i sekken.

Samtidig er det svært få debuterende boligkjøpere som besitter teknisk kompetanse og utstrakte kunnskaper om hvilke elementer som kjennetegner en god og en dårlig bolig. Med andre ord - de færreste er sikre på hva man bør se etter når man er på visning - og hvilke spørsmål man bør stille eier og megler.

Huseiernes landsforbund advarte tidligere i år mot å kjøpe bolig etter magefølelsen, eller fordi man liker interiøret. De gikk så langt som å si at mannen bør ta ansvar for huskjøpet. Men med vår hjelp burde alle klare å gjøre et veloverveid og velinformert valg.

1. Minikurs før visningene

DinSide gir deg nemlig i dag en liste som tar for seg de aller fleste aspekter det er verdt å tenke på når du skal kjøpe bolig. I dag har vi tatt for oss rekkehus, delte boliger og eneboliger, i løpet av de nærmeste dagene kommer vi med en tilsvarende liste tilpasset kjøp av leiligheter.

2. Verktøy til bruk på visning

Vår liste kan altså brukes som et minikurs før du går i gang med boligkjøpet. Samtidig kan listen brukes som verktøy av deg som kommer til å rase rundt på en rekke visninger før du omsider lander og vinner budrunden.

Når du har vært på fem-seks visninger i løpet av en uke, er det nemlig lett å begynne å blande de ulike objektene. Var det egentlig rekkehuset i Røverkjøpveien som hadde fuktinnslag i kjelleren, eller var det tomannsboligen i Kattesekkgaten? Hvilken bolig var det egentlig som hadde et nyskiftet tak og full ståhøyde på det store loftet? Og hvor var det de hadde en negravd oljetank som burde vært fjernet?

Vit hva du kjøper

Ved å skrive ut og bruke vår huskeliste aktivt på visningene, kan du i ettertid i ro og mak sette deg ned og systematisere sterke og svake sider ved de ulike boligene. Dermed vil du forhåpentligvis ende opp med en bolig som ikke i ettertid belemrer deg med store og uventede ekstrautgifter.


Er du på jakt etter leilighet? I denne artikkelen finner du en huskeliste tilpasset dine behov.

Lykke til!

Er det noe du synes mangler på listen? Skriv inn dine forslag i debatten lenger ned på siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer