Alt om mikrohus

Hvor er det greit å sette huset, og hvordan får du lån til et slikt hus? Dette og mere til får du svar på fra ekspertene.

ET LITE HUS I SKOGEN: Drømmer du om å bo i skogen om høsten, i fjellet om vinteren og ved sjøen om sommeren. Et mikrohus på henger kan du flytte rundt på etter sesong, og det er ofte billigere enn en liten leilighet i byen. Foto: Aksel Jermstad.
ET LITE HUS I SKOGEN: Drømmer du om å bo i skogen om høsten, i fjellet om vinteren og ved sjøen om sommeren. Et mikrohus på henger kan du flytte rundt på etter sesong, og det er ofte billigere enn en liten leilighet i byen. Foto: Aksel Jermstad. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje fått med deg én eller flere saker om mini- og mikrohus i mediene, eller sett amerikanske dokumentarer om folk som har valgt å bo i såkalte «tiny houses».

Dinside skrev om Gøran Johansen for ikke så lenge siden. Han flyttet fra 200 kvadrat i Lofoten inn i et selvbygget minihus på 19 kvadrat, som han nå har kjøpt egen tomt til i Aurland.

Nylig kunne du også lese om Pernille Walvik (27) som bor i minihus på et jorde i Ski, og tidligere var Sigurd Randby (19) en av studentene NRK møtte som hadde valgt noe annet enn den tradisjonelle studenthybelen.

Voksende trend

Norske Mikrohus, som leverer innflyttingsklare småhus på henger, opplever økt interesse for slike hus, spesielt fra unge voksne mellom 20 og 35 år.

Sintef synes også minihusbevegelsen er en interessant trend å følge med på.

Til og med regjeringen har hevet seg på bølgen og skriver i Granavolden-plattformen at de vil «åpne for alternative boformer i større grad, herunder gjennomføre et pilotprosjekt med mikrohus».

Nå sitter du kanskje i boligen du leier eller eier med skyhøyt boliglån, og lurer på om minihus kanskje er tingen for deg? Under får du svar på noen vanlige spørsmål om mini- og mikrohus, slik at du kanskje får de svarene du trenger for å teste ut denne nye boformen.

Hvor mye koster mikrohus?

Som med alle andre boliger, vil prisen variere, blant annet ut fra om du kjøper et ferdig hus eller tar deg av design- og byggejobben selv.

Standardmodellen til Norske Mikrohus koster 930.000 kroner, så kan du betale ekstra for ulike tilvalg, som for eksempel vedovn og plassbygde møbler. Ved å kjøpe standardmodellen uten tilvalg har du imidlertid et hus du kan bo i bare du utruster det med hvitevarer, ifølge gründer David Reiss-Andersen.

MOBILT MIKROHUS: Standardmodellen til Norske Mikrohus er bygget på henger og har vekt og mål som gjør det tillatt å frakte på norske veier med vanlig tilhengersertifikat. Foto: Aksel Jermstad.
MOBILT MIKROHUS: Standardmodellen til Norske Mikrohus er bygget på henger og har vekt og mål som gjør det tillatt å frakte på norske veier med vanlig tilhengersertifikat. Foto: Aksel Jermstad. Vis mer

Her er noen andre eksempler på hvor mye det koster å bygge eller kjøpe mikrohus:

SELVBYGGET: I Aurland i Sogn og Fjordane står Gøran Johansens minihus i laft, et hus han har tegnet og bygget selv. Foto: privat.
SELVBYGGET: I Aurland i Sogn og Fjordane står Gøran Johansens minihus i laft, et hus han har tegnet og bygget selv. Foto: privat. Vis mer

Hvilke lån kan jeg få til mikrohus?

Som eksemplene over viser, er det rimeligere å investere i mikrohus enn vanlig bolig i flere norske byer. Et nylig «skrekkeksempel» er en ettromsleilighet på 14 kvadrat i Oslo som ble solgt for 2,2 millioner kroner.

Når boligen koster mindre, må du selvfølgelig ta opp mindre i et eventuelt lån. Ifølge Reiss-Andersen i Norske Mikrohus gir de fleste banker ikke vanlige boliglån til mikrohuskjøp, men det går an å få såkalte caravan- eller fritidsboliglån til slike småhus.

- Disse lånene er gjerne dyrere enn ordinære boliglån, men til gjengjeld trenger ikke lånet å være så høyt. Vi håper likevel det vil komme bedre låneløsninger i framtiden, sier Reiss-Andersen til Dinside.no.

Kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB, Norges største bank, sier at de ikke har noen spesiell praksis overfor utlån til såkalte mikrohus, men at hver lånesøknad uansett vurderes individuelt. De ser alltid på er sikkerhet og totaliteten i prosjektet.

- Mikrohus er i gråsonen mellom vanlig hus og campingvogn, og vil normalt være langt billigere enn en tradisjonell bolig. I tillegg vil det være andre forutsetninger når det kommer til verdistigning og omsetningsmuligheter, og da vil det nok være mest naturlig at vi anbefaler camping-, caravan- eller fritidsboliglån, sier Dalsbø til Dinside.no.

DNB får, imidlertid, minimalt med henvendelser fra lånesøkere med minihus, ifølge ham.

Hvor kan jeg sette huset?

Kommunal- og moderniseringsdepartementet skrev i 2017 i en tolkningsuttalelse at villavogner, et begrep som omfatter husvogner, modulhus og minihus, må ved plassering i en tidsperiode over to år søkes om etter plan- og bygningsloven med krav om bruk av ansvarlige foretak.

Plassering av villavogn for en tidsperiode på inntil to år er også søknadspliktig etter loven, og må oppfylle kravene som gjelder for midlertidige bygninger TEK 10, samt TEK 17 ved plassering av villavogn inntil to måneder, men sistnevnte er ikke underlagt kommunal saksbehandling.

Norske Mikrohus sine hus sidestilles med campingvogner, og de kan dermed plasseres på privat tomt uten søknad, skriver bedriften på nettsiden sin. Det er også mulig å leie tomt etter avtale med grunneier, eller kjøpe en egen tomt hvor huset settes.

TO SMÅ NABOER: De siste tre årene har Gøran Johansen hatt minihuset sitt stående på ei leid gårdstomt sammen med en annen minihuseier, men nå har han kjøpt egen tomt og skal flytte huset. Foto: privat.
TO SMÅ NABOER: De siste tre årene har Gøran Johansen hatt minihuset sitt stående på ei leid gårdstomt sammen med en annen minihuseier, men nå har han kjøpt egen tomt og skal flytte huset. Foto: privat. Vis mer

Uansett må den aktuelle kommunens regler følges, så det kan være lurt å ha god dialog med kommunen når du skal parkere minihuset ditt over lengre tid, anbefaler minihuseier Gøran Johansen overfor Dinside.no.

Det kan også være ulik tolking av regelverket i ulike kommuner, siden mikrohus er nytt for mange.

Må jeg koble mikrohuset til kommunalt vann og avløp?

De mobile mikrohusene til Norske Mikrohus må ikke kobles til kommunalt vann- og avløpsnett. Det husene trenger er tilgang på en sterk nok strømkurs, nærmere bestemt på 32 amper, og vannslange til å fylle vanntanken. Mikrohusene har forbrenningstoalett, mens gråvann, altså vann fra vask og annet slippes rett ut i naturen såfremt såpene og produktene som brukes er miljøvennlige.

Det betyr at du ikke koble mikro- eller minihuset ditt til kommunalt vann- og avløpsnett.

Minihuset til Johansen i Aurland, derimot, er ikke på henger, men står på påler i jorden. Det vesle lafthuset er koblet til kommunalt vann og avløp, så da gjelder samme regler for ham som for andre innbyggere i kommunen.

Statssekretær Thorleif Fluer Vikre i kommunal- og moderniseringsdepartementet framholder at de samme vann- og avløpsreglene gjelder for mikrohus som for vanlige boliger i en kommune, som følge av plan- og bygningsloven.

- Det følger også at bortledning av avløpsvann skal være sikret i samsvar med forurensningsloven før oppføring av bygningen blir godkjent. Dette vil si at mikrohus skal tilkobles offentlig vann og avløp, med mindre kommunen særskilt godkjenner en alternativ løsning, sier Vikre til Dinside.no.

Kan gråvann slippes direkte ut i naturen?

Ja, gråvann kan slippes rett ut i naturen, så lenge produktene som brukes til vask ikke skader miljøet. Dette er samme regler som gjelder for campingvogner.

Likevel må du tenke deg om ut fra hvor mikrohuset står i forhold til andre boliger. Blir det, for eksempel, slik at flere minihus står tett som i kolonihager i framtiden, er det nok en fordel å finne bedre løsninger for utslipp av gråvannet.

Svartvann eller kloakk, på den andre siden, kan ikke slippes rett ut i naturen. Dermed må du enten ha forbrenningstoalett eller koble klosettet til kommunalt anlegg.

Hvordan flytter jeg rundt på mikrohuset?

Dersom mikrohuset er på tilhenger, ikke veier over 3,5 tonn eller overskrider lovlig bredde, kan du frakte huset rundt med vanlig tilhengersertifikat, førerkortklasse BE.

Er huset større og tyngre enn du har tillatelse eller mulighet til å frakte, må dette gjøres ved hjelp av annet transportmiddel.

Øker eller synker brukte mikrohus i verdi?

Kjøper du vanlig bruktbolig, er det sjanse for at du kan selge den for en høyere pris enn du kjøpte den for en gang i framtiden. Biler og båter, derimot, har en tendens til å synke i verdi når de går bra å være ny til brukt og videre fra eier til eier.

- Når det gjelder salg av brukte mikrohus, er dette et lite marked foreløpig som vi vet lite om. Det er nok ikke slik at et brukt mikrohus kan selges til høyere pris enn det er kjøpt for, men vi tror ikke verditapet er like stort som for bruktbil og -båt, sier gründer Reiss-Andersen i Norske Mikrohus.

Etter hvert som regelverket blir bedre og klarere, vil nok etterspørselen etter mikrohus øke, og Reiss-Andersen tror derfor at verditapet fort vil flate ut.

Pengene du sparer på å bo i mikrohus sammenlignet med vanlig bolig, fører kanskje likevel til at det personlige regnestykket til mikrohuseieren går i pluss, legger han til.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank oppfordrer overfor E24 at potensielle minihuskjøpere ser på det totale bildet, siden boligtrenden er såpass fersk. Vi vet lite om videresalg foreløpig, og dersom huset er å regne som en campingvogn, bør du være forsiktig med å anse minihus som en varig investering, ifølge henne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer