- Alt vil forandre seg

Stjernedesigner ser klart for seg hvordan vi kommer til å bo om noen år.

Yves Béhar er blant designerne som ser for seg store forandringer i boligene om noen år. (Montasje og bilde: Kim Jansson / Tegninger: Electrolux)
Yves Béhar er blant designerne som ser for seg store forandringer i boligene om noen år. (Montasje og bilde: Kim Jansson / Tegninger: Electrolux) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Industridesigner Yves Béhar er helt sikker på at husene våre, med møblene og hvitevarene, kommer til å forandre seg stort de kommende årene. De er nødt til det, for de møblene og hvitevarene vi har i dag er ikke tilpasset hverdagen vår i det hele tatt, ifølge Béhar.

- De siste 10-12 årene har måten vi lever på forandret seg betraktelig. Men produkter som lages i dag er ikke tilpasset livsstilen vår, sier han.

På hvilken måte da?

- Her et et eksempel: Jeg kommer hjem, setter meg på sofaen med laptopen i fanget. Sofaen min er overhodet ikke tilpasset kroppen min i den stillingen jeg sitter med laptopen min. De fleste vill få vondt i ryggen etter en kort stund, forklarer Béhar.

Les også: Morgendagens hvitevarer

- Jeg er klar!, sier industridesigner Yves Béhar, som gleder seg til å være med å skape framtidens produkter. Foto: Kim Jansson
- Jeg er klar!, sier industridesigner Yves Béhar, som gleder seg til å være med å skape framtidens produkter. Foto: Kim Jansson Vis mer


Mektig imponert

Yves Béhar er et kjent navn inne designbransjen. Han har vært med på mange spennende og kontroversielle prosjekter, kanskje det mest kjente er One Laptop Per Child (OLPC). Prosjektet hadde som mål å gi barn i utviklingsland en sjanse til å ta del i IT-verdenen.

DinSides søsternettsted Digi har tidligere testet laptopen, som bare koster i overkant av 600 kroner. Og de ble mektig imponerte.

- Prøveturen som digi.no fikk, demonstrerer at mange av oss ofte ville kunne klart oss med OLPC-maskinen, i hvert fall på jobb der de fleste av oss primært jobber med kontoroppgaver. (...) Den viser at dagens PC-er er alt for avanserte og dyre, skriver journalist Anders Brenna i denne artikkelen.

Framtidsrettet

Béhar er med andre ord en framtidsorientert mann. Han liker å se på løsninger som skal gjøre hverdagen bedre, både for deg og meg, og for miljøet. Béhars visjon for hvordan vi vil bo om noen år er klar.

Fakta om LED:

 • LED står for Light Emitting Diodes
 • Bruker rundt 1/10 av energien til vanlige lyspærer
 • Lampene har lang levetid, 50.000 - 100.000 timer
 • LED er blant annet brukt i nye trafikklys
 • Da LED-lysene kom på markedet var det kun én farge - nå kan man skape uendelig med farger utifra fire grunnfarger, samt kald og varm hvit
 • LED-teknologien er nå kommet så langt at lampene er sterke nok til leselys


 • Kilde: Grønn Hverdag, Philips, DinSide


  - Om ti år vil alt være annerledes. For eksempel vil LED-lys være den eneste typen belysningen vi vil bruke i huset. LED-lys bruker betydelig mindre energi enn vanlige lys, forklarer han.

  Designeren legger til at vi vil ha flere produkter som bruker mindre vann og mindre energi. Bilen i garasjen vil bruke annet drivstoff enn bensin.

  Du kan ha en elektrisk bil som går 0-60 på under 4 sekunder, raskere enn en Porsche. Den kan du allerede ha i dag, jeg kjørte en slik en forrige uke, smiler Béhar.

  Vi ha nye melkekartonger

  Béhar er ikke alene i designverdenen om å etterlyse praktiske løsninger for fremtiden. Flere andre designere har allerede kommet opp med løsninger som vil spare tid, miljø og forbruk. En av dem heter Henrik Otto, global designsjef i Electrolux.

  Henrik Otto etterlyser praktiske løsninger for morgendagens hjem. Foto: Kim Jansson
  Henrik Otto etterlyser praktiske løsninger for morgendagens hjem. Foto: Kim Jansson Vis mer


  - Om du ser ti år tilbake i tid, og ser hvordan folk levde da i forhold til nå, så ser du vi ikke har kulturelt forandret oss mye. Derimot har omverdenen forandret seg, når det gjelder bevissthet om forbruk av ressurser, og tanker omkring når og hvordan man konsumerer, sier Otto.

  - Hvor mange av de produktene du kjøper og setter inn i kjøleskapet, kunne hatt en annerledes og mer energieffektiv forpakning? Hvorfor får man så masse flytende produkter som man kjøper, melk, juice, drikke, i firkantede eller runde forpakninger?, spør Otto.

  Han mener all slags drikke kunne kommet i bag-in-box, uten boksen. Han mener vi bør få melken på sølvposer, slik at vi bare kan stable dem på hverandre i kjøleskapet.

  - En del flyselskaper tilbyr ikke vin og annen drikke på flaske lenger. Nå får du drikken på noe som ser ut som sennepsforpakningen på McDonalds. Du river den opp og heller den i glasset, og sitter igjen med en tynn liten pakke som er lett å kaste, forklarer Otto.

  Les også: Fremtidens kjøleskap

  Denne prototypen ble vist fram på en messe i Zurich for kort tid tilbake. Legger du tøyet ditt på stavitet, vil den rense klærne, uten bruk av vann. Framtidens vaskemaskin? Det er foreløpig usikkert om maskinen vil bli satt i produksjon. Foto: Electrolux
  Denne prototypen ble vist fram på en messe i Zurich for kort tid tilbake. Legger du tøyet ditt på stavitet, vil den rense klærne, uten bruk av vann. Framtidens vaskemaskin? Det er foreløpig usikkert om maskinen vil bli satt i produksjon. Foto: Electrolux Vis mer


  Vi kvitte seg med vaskemiddelet

  Men Otto etterlyser ikke bare slike små, hverdagslige forandringer, han ønsker også større forandringer i hvitevarenes verden.

  - Jeg vi se dem første vannfrie, vaskepulverfrie, vanskemaskinene, sier Otto.

  - Noen varianter finnes allerede, vi har maskiner som vi selger til hoteller og sykehus som ikke bruker kjemikalier, bare kullsyre. Kullsyre og vann er utmerket å vaske med, og det er 100 prosent miljøvennlig.

  Otto håper på en versjon av denne maskinen som kan bli solgt til hjemmemarkedet.

  - Men der har vi jo et sikkerhetsaspekt med at kullsyre må oppbevares under veldig høyt trykk. Det er litt vanskelig å gjøre hjemme, siden det krever store dimensjoner av apparater.

  Fantastisk tid

  Med en verden og en hverdag i rask bevegelse, er det gøy å være designer. Alle de nye produktene og løsningene både Yves Béhar og Henrik Otto snakker om krever god teknologi og design som treffer publikum.

  - Alt vil bli annerledes. Det er det jeg tror på. Og det gjør meg veldig engasjert, fordi det er på alle mulige måter en gylden mulighet for til å skape nye teknologier, nye jobber, og til slutt utfordre måten vi lever på. Og det er ingenting i veien med det. Jeg er klar!, sier Béhar med glødende øyne.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer