Alternativene til glødelampen

Se hvilken lyspære du bør bruke hvor.

Hvilke sparepære bør du velge hvor? Foto: Colourbox.com
Hvilke sparepære bør du velge hvor? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glødelampene er på vei ut fra det europeiske markedet, og selv om det fortsatt er noen igjen i butikkhyllene, er det nok ikke lenge til lageret er tomt.

Det finnes, i hovedsak tre alternativer til glødelampen. CFL, LED og halogen. Alle med klare fordeler og ulemper. Se hvilken du bør velge hvor:

Les også: Tre lyspæreanbefalinger fra det danske forbrukerrådet.

LED-pærer

LED-pærene er svært energieffektive, og har tre klare fordeler: De virker godt også i kulden, de bruker ikke lang tid på å tenne, og de varer svært lenge. Den egner seg derfor svært godt til utelamper, eller lamper i kalde kjellere, loft eller uteboder. Det at den tenner fort gjør at den også er smart å bruke i lamper med bevegelsessensorer.

De fleste LED-pærer kan også dimmes uten problemer, eller flimring, om du vil. Det er også mulig å få LED-pærer i mange ulike farger, og de små lysdiodene kan i praksis integreres over alt. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Disse lyspærene er de dyreste i innkjøp, men siden det også er disse som varer lengst, vil det kunne lønne seg i det lange løp. Merk imidlertid at alle de ulike lyspærealternativene vil tape seg litt over tid, slik at mange vil bytte pæren før levetiden er over.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer