Alternativene til glødelampen

Se hvilken lyspære du bør bruke hvor.

Hvilke sparepære bør du velge hvor? Foto: Colourbox.com
Hvilke sparepære bør du velge hvor? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glødelampene er på vei ut fra det europeiske markedet, og selv om det fortsatt er noen igjen i butikkhyllene, er det nok ikke lenge til lageret er tomt.

Det finnes, i hovedsak tre alternativer til glødelampen. CFL, LED og halogen. Alle med klare fordeler og ulemper. Se hvilken du bør velge hvor:

Les også: Tre lyspæreanbefalinger fra det danske forbrukerrådet.

LED-pærer

LED-pærene er svært energieffektive, og har tre klare fordeler: De virker godt også i kulden, de bruker ikke lang tid på å tenne, og de varer svært lenge. Den egner seg derfor svært godt til utelamper, eller lamper i kalde kjellere, loft eller uteboder. Det at den tenner fort gjør at den også er smart å bruke i lamper med bevegelsessensorer.

De fleste LED-pærer kan også dimmes uten problemer, eller flimring, om du vil. Det er også mulig å få LED-pærer i mange ulike farger, og de små lysdiodene kan i praksis integreres over alt. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Disse lyspærene er de dyreste i innkjøp, men siden det også er disse som varer lengst, vil det kunne lønne seg i det lange løp. Merk imidlertid at alle de ulike lyspærealternativene vil tape seg litt over tid, slik at mange vil bytte pæren før levetiden er over.

Det er imidlertid ikke bare fordeler med LED-pærene. Ny forskning viser at LED-pærer kan skade øyet, og at de ikke er så miljøvennlige likevel.

CLF, sparepærer

CLF, compact fluorescent light, de små lystoffrør-pærene var det som først ble lansert som et alternativ til glødelampen. Og det som fikk mange til å steile. Disse er effektive og gir mye lys for pengene, men lyset er hardt, og med dårlig fargegjengivelse. Dette gjør at CLF-pærene ikke egner seg spesielt godt i rom der lyset skal være med å skape stemning, eller som leselys.

CLF-pærene fusker også i kaldt vær og de bruker lang tid på å tenne, noe som gjør dem dårlig egnet i for eksempel boder, eller andre rom du skal kjapt ut og inn i. Disse lyspærene egner seg imidlertid godt i lamper som skal være tent lenge, som for eksempel i entreen, stuen, kjøkkenet, et cetera.

Det er heller ikke alle sparepærer som kan dimmes, og selv om de kan det, vil man kunne oppleve flimmer på lyset, noe som ikke er spesielt behagelig.

Et annet punkt CFL-pærene er kritisert for er at selv om de bruker mindre energi, er de ikke spesielt miljøvennlige. De fleste inneholder både kvikksølv og bly. Nå har det imidlertid kommet en ny pære på markedet som skal være fri for disse miljøgiftene.

Halogenpærer

Halogenpærene er de som gir det lyset som ligner mest på det vi er vant til fra glødelampene. Disse egner seg godt ved skrivebordet, som leselys eller over spisebordet, samt kjøkken og badeværelse. De har som regel høy RA-verdi, noe som gir en god fargegjenvigelse. Dette er også de billigste pærene i innkjøp.

De gir imidlertid ikke noen særlig store energibesparelser, i noen tilfeller bruker de like mye strøm som glødelampen. Men de seiler likevel opp som et godt alternativ, rett og slett fordi de gir et pent lys, og oppfører seg slik man er vant til at lyspærer oppfører seg.

Kilde: DinSide, Philips, Enova, Taenk.dk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer