- Alvorlige brannfeller

- Et tiltak vi vet virker.

SIKRINGSSKAPET: Her forklarer vi deg hvordan du skal sjekke at jordfeilbryteren fungerer, det bør du nemlig gjøre! Video: Martin K. Størbu Vis mer
Publisert

Hvert år blir en rekke nordmenn boligløse etter brann. Noen ganger skyldes dette feil på det elektriske anlegget, som kortslutninger i sikringsskap.

oppfordrer Gjensidige folk til å få det elektriske anlegget i boligen sjekket. Ifølge tømrer og rådgiver Simon Vigeland i Gjensidige starter 40 prosent av alle boligbranner i Norge i det elektriske anlegget.

- Ingen kan gardere seg helt mot slike ulykker, men el-kontroll er et tiltak vi vet virker. Daglig bruk og elde fører til slitasje, som over tid kan utvikle seg til alvorlige brannfeller. I tillegg kan lyn og torden føre til skader som ikke alltid er merkbare der og da. Dette er grunnen til at vi anbefaler el-kontroll hvert femte år, forteller han.

Vigeland informerer om at mange glemmer at det elektriske anlegget må holde tritt når man pusser opp.

- Strømkurser som belastes mer enn de er beregnet for og feil montert utstyr er en vanlig følgefeil etter ombygging og rehabilitering. Det gjelder særlig når huseieren slipper til hobbyelektrikeren i seg. Vi opplever også at mange fortsatt lader elbil i vanlig stikkontakt og det medfører en svært stor belastning på den faste installasjonen.

DinSide har tidligere vært i kontakt med Marianne Brattbakk, senioringeniør i DSBs Tilsynsregion i Nord-Norge, som anbefalte alle til å teste jordfeilbryteren én til to ganger i året.

RØYKVARSLER: Det er viktig å sjekke at røykvarsleren har batteri som fungerer, men visste du også at en røykvarsler kan gå ut på dato? Video: Berit B. Njarga. Vis mer

- Hvis den ikke fungerer som den skal, kan du risikere å få strømstøt, eller i verste fall at det begynner å brenne.

Når man trykker på testknappen, skal jordfeilbryteren koble ut strømmen ved at bryteren på sikringen automatisk slås ned. Vipp den deretter opp igjen for å slå på strømmen igjen.

- Dersom den ikke kobler ut strømmen, er det noe galt med jordfeilbryteren og den bør skiftes ut, fortalte Brattbakk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer