Anbefaler billige varmepumper

Tjente inn investeringen på ett halvt år.

Vår leser tjente inn innkjøp av denne varmepumpen på under ett år.  Foto: Jula
Vår leser tjente inn innkjøp av denne varmepumpen på under ett år. Foto: Jula Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Varmepumper er et hett tema, spesielt i de kalde vintermånedene, og når strømprisene stiger. Vi har flere ganger skrevet om hvilken varmepumpe du bør velge, og ikke minst at ekspertene advarer om at enkelte billigpumper ikke takler det kalde norske klimaet.

Sjekk hvor mye det lønner seg for deg å bruke på varmeumpe

Vår leser Kenneth Eilertsen mener imidlertid at vi bommer litt på økonomien.

– Jeg er ikke økonom, men sunnmøring, sier Eilertsen til DinSide. Han kjøpte en pumpe på Jula på tilbud, og etter ett år har han tjent inn investeringen.

Les også: Mange sliter med varmepumpen

Varmekabler vs varmepumpe

Ser du varmepumpen? Det har skjedd mye med innedelene, og de må ikke dominere hele stuen. Foto: Produsenten
Ser du varmepumpen? Det har skjedd mye med innedelene, og de ikke dominere hele stuen. Foto: Produsenten Vis mer


Eilertsen forteller at han kjøpte et hus på i underkant av 400 kvadratmeter i Ålesund et par år tilbake. I første etasje var det installert en kostbar varmepumpe fra Panasonic, som han absolutt er fornøyd med. Kjelleren var imidlertid for kald til å oppholde seg i vinterstid uten å ha på varmekabler.

– Jeg skjønte fort at varmekabler i den 120 kvadratmeter store kjelleretasjen ville bli kostbart. Jeg slo til på en Jula inverter pumpe som var på tilbud til 3.990 kroner, og med fem års garanti. Etter bare et års bruk, så er vi "break even" de neste 4+ årene er bonus, sier Eilertsen.

Ikke bare for eneboliger: Kollen borettslag utenfor Sandefjord installerte varmepumpeanlegg i 189 leiligheter, og regner med å spare minst 850.000 kroner i året

Se regnestykket

Innspart på et år? Her er et grovt regnestykke:

Varmekabler: På gulvet var det cirka 80 kvadratmeter varmekabler. Eilertsen ønsket en snittemperatur på 21 grader, og snittpris på strøm 0,6 kroner per kW. Beregnet strømforbruk per kvadratmeter 100w* - tilsammen 8 kW. Ganger vi dette med strømpris på 0,6 kroner, samt at varmekablene står på i snitt seks timer i døgnet, får vi en dagspris på 28,8 kroner.

For ett år blir kostnaden 10.512 kroner.**

Varmepumpen står på trinn 1 og er målt til at den i snitt bruker 360w. Ganger vi dette med en strømpris på 0,6 kroner, og antall timer i døgnet varmepumpen står på (24) får vi en dagspris på 5.184 kroner.

For ett år blir dette 1.866 kroner.

Bare det første året sparte han altså 8.646 kroner - mer enn det dobbelte av hva han måtte ut med for varmepumpen.

Merk at varmepumpen er oppgitt å bruke opptil 890 w for varme (990 w for kulde) om den står på fullt. Dette vil si at han maks vil bruke 4.613 kroner i året på varmepumpen.

Dyrere for deg

Fra høsten av må du få profesjonell hjelp til å installere varmepumpe. Foto: Tuva Moflag
Fra høsten av må du få profesjonell hjelp til å installere varmepumpe. Foto: Tuva Moflag Vis mer


Dersom du ønsker å gjøre det samme, vil det imidlertid bli noe dyrere. Varmepumpen Eilertsen kjøpte er fortsatt på tilbud, men nå til 4.990 kroner - ikke 3.990. I tillegg må du betale noen for å installere den. Eilertsen installerte sin selv, men dette er det snart slutt på. Fra og med 1. september i år må du få hjelp av fagfolk.

Hvor mye du eventuelt sparer på å bytte fra varmekabler til varmepumpe er også avhengig av flere andre faktorer, blant annet utetemperatur der du bor, hvor godt boligen er isolert og ikke minst plan- eller romløsning.

Har du varmepumpe eller erfaring med det? Hvor godt synes du den virker?

Merknader

*Hvor mye strøm varmekabler bruker per kvadratmeter vil variere. Eksempler på strømforbruk per m2 kan du se her. Det er også verdt å merke seg at noen varmekabler har termostat, som gjør at de ikke vil stå på med full effekt hele tiden; mens andre (gjerne eldre) varmekabler vil trekke jevnt med strøm så lenge de står på.

**Gitt variasjoner i forutsetninger for varmekablene der du bor (som nevnt *) vil dette kunne slå ut annerledes hos deg.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer