Anbud eller tilbud?

Skal du ha noe gjort kan du be om anbud eller tilbud. Hva er forskjellen?

Anbud eller tilbud?
Publisert
Sist oppdatert

Omfattende og kompliserte prosjekter i boligen foretrekker de fleste å få utført av profesjonelle. Men hvilke grep bør du ta for å få jobben gjort både best og billigst? Hva kan du selv bidra med, og hvor detaljert bør du være når du spesifiserer hva som skal gjøres?

Hvis det er første gang du skal pusse opp, og ikke har oversikt over materialer, grunnarbeider, tidsbruk eller alternative løsninger - hvordan griper du saken an?

Mener du å ha god oversikt over både prosess og materialbruk, hvordan skal du forholde deg? Skal du hente inn anbud eller tilbud?

Hva er forskjellen?

Det blandes som regel sammen, men anbud og et tilbud er ikke det samme. Anbud i juridisk forstand brukes mest i offentlige og profesjonelle sammenhenger, hvor det er snakk om en konkurranse der man ikke kan endre tilbudet i etterkant. Anskaffelsene eller arbeidet er gjerne spesifisert svært nøyaktig og spesielt i offentlig sektor er det et omfattende regelverk å forholde seg til ved å legge ut, ved vurdering og til slutt ved valg av kandidat.

Ber du derimot som privatpersjon om et tilbud er det ingen ting i veien for at både pris, og hva som faktisk skal gjøres, kan endres underveis. Det er snarere regelen i den virkelige verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.