Hvordan bli kvitt vedmusling

Angriper nye hus

Derfor trives soppen ekstra godt på moderne funkishus.

Vedmusling liker seg ekstra godt på nye, moderne hus. Dette er årsaken! Foto: Mycoteam. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

- Den vokser vanligvis på stubber og gamle trær, at den nå vokser på husvegger er nytt, sier Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder Mycoteam.

Han snakker om vedmusling – en sopp som kan gjøre store ødeleggelser på huset den vokser på.

Og soppen trives ekstra godt på nye hus, særlig moderne funkishus.

Gode forhold i solveggen

Ifølge Jenssen har selskapet mottatt henvendelser fra fortvilte eiere som forteller at huset deres nærmest går i oppløsning som følge av vedmusling.

- Men hvorfor er det akkurat hus av moderne konstruksjoner at soppen vokser særlig godt på?

- Hus uten takutspring og bruk av trematerialer i store dimensjoner gir både mulighet for oppfukting og at fuktigheten blir i materialene i lengre tid, forklarer Jenssen.

Et paradoks er at giftfrie, miljøvennlige materialer også gir mulighet for soppvekst, ifølge Jenssen,

- Vedmusling ser ut til å trives best på trematerialer på ytterkledning eller andre væreksponerte områder, forteller Daniel Skyrud Danielsen, mykolog og skadebehandler i Norsk Hussopp Forsikring:

Soppen vokser naturlig på stubber og materialer på åpne hogstflater, og solutsatte materialer på en vegg gir lignende, gode vekstforhold, opplyser ekspertene.

- Mye sollys og varme gir oppsprekking av veden og mulighet for oppfukting av trematerialet. Vedmusling tåler høy varme og vokser når trematerialet blir fuktet opp, presiserer Jenssen.

Øker risiko for sopp

Har det først begynt å vokse vedmusling på ytterveggen, trenger du ikke å bekymre deg for at den vil krype inn i huset siden den trives i væreksponerte materialer.

- Men den kan gjøre stor skade i takkonstruksjoner hvis det kommer fuktighet inn i det isolerte taket. Den høye temperaturen man får i en takkonstruksjon gjør at den blusser godt opp, forklarer Jenssen videre.

- Bør man heller designe og bygge nye hus på en annen måte som gjør dem mer beskyttet mot vedmusling?

- Konstruktiv beskyttelse er et godt og viktig prinsipp for å holde materialer tørre – og tørt tre råtner ikke, svarer Jenssen.

Det heter da to-trinns tetting; gode beslagsløsninger og å unngå uheldige skjøter.

- I god, konstruktiv beskyttelse ligger for eksempel takutspring som hindrer mye fuktbelastning på fasaden, vannbrett med fall og god nok avstand til endeved på kledning, forklarer Danielsen og legger til:

- Samt å bruke impregnerte materialer.

Fjerning og forebygging av vedmusling

- For å bli kvitt vedmusling må det angrepne treverket skiftes ut og fukttilgangen stoppes, understreker Danielsen.

Hvis du har hatt problemer med vedmusling og påfølgende råteskader, og ikke utbedret årsaken til angrepet, kan problemet oppstå på nytt, advarer han.

- Forebygging av vedmusling, og all annen sopp som gir råteskader, handler først og fremst om å holde konstruksjonen tørr. Hus trenger alltid godt og riktig vedlikehold, presiserer Jenssen.

Og ved nybygg:

- Husk at været blir våtere og villere, vinteren blir mer regnfull, huset ditt er mer miljøvennlig – og god isolasjon hindrer varmetap; det er bra, men kaldere fasade er våt lengre. Svaret på alt dette er bedre konstruktiv beskyttelse, påpeker eksperten før han legger til:

- Vit også at hvis huset ditt har flott utsikt, så får det desto mer slagregn ved vind og nedbør.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer