Antall vannskader øker kraftig

Fra 2018 til 2019 økte antallet innmeldte vannskader til forsikringsselskapene med ti prosent. Sintef Community tror slurv og dårlig kompetanse har en del av skylda.

VANNSKADER: Til tross for mange hendelser med mye nedbør og påfølgende vannskader, er det skader fra innvendige vannrør som topper statistikken. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
VANNSKADER: Til tross for mange hendelser med mye nedbør og påfølgende vannskader, er det skader fra innvendige vannrør som topper statistikken. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Totalt ble det registrert 70.000 vannskader i private boliger og hytter i fjor, ifølge tall fra Finans Norge. Skader fra innvendige vannrør utgjorde hele 35 prosent av alle skadene, i alt 20.180 vannskader.

I statistikken fra Finans Norge er det slitasje på grunn av gamle rør som peker seg ut som hovedsynderen bak disse tallene.

Samtidig hevder forskningsleder Lars-Erik Fiskum i Sintef Community at slurv og dårlig kompetanse også må ta en del av skylda for den negative utviklingen.

Slitasje forårsaker skader

Av de totalt 20.000 vannskadene fra innvendige vannrør, viser statistikken at hele 45 prosent skyldtes slitasje og elde.

Ifølge kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge, er det snakk om gamle rør som er mer enn 30 år gamle, og som forårsaker følgeskader.

Lars-Erik Fiskum viser også til den åpenbare årsaken til vannskadene, som statistikken også bekrefter, nemlig at lekkasjerisikoen øker med alderen på installasjonene.

- Etter 30 års bruk er det en markert økning i lekkasjer, nettopp fordi mange installasjoner begynner å bli slitt, sier Fiskum.

Så mye koster vannskadene

Gjennomsnittserstatningen per skade i 2019 er ifølge Finans Norge på 55.500 kroner.

Prislappen per skade er på alt fra flere hundre tusen kroner, til noen få tusen kroner.

Også Are Skaar Nielsen, fagsjef i Rørentreprenørene, sier til Dinside at eldre rør av kobber oftere er utsatt for tæring og slitasje enn de nyere rørene av plast. Samtidig er det enklere å avdekke eventuelle lekkasjer fra kobberrørene da disse oftere ligger synlig.

Skaar Nielsen sier videre at de nyere rørene, som består av et plastrør inne i et varerør, eksempelvis kan bli utsatt for gjennomhulling når beboeren henger opp bilder.

- Men hvis anlegget er utført riktig skal ikke dette påføre konstruksjoner skade, påpeker han.

Mye slurv

Nettopp feil ved montering kan være en syndebukk som bidrar til økte vannskader, tror Fiskum.

- Veldig mange skader skyldes monteringsfeil og slurv. Mange av skadene kunne vært unngått om kompetansen var bedre, hevder Fiskum.

Han fortsetter med å påpeke at det da ikke nødvendigvis er snakk om dårlige rørleggere. Det kan også være manglende kompetanse hos de som står for prosjekteringen. Finans Norge-statistikken bekrefter derimot ikke dette - der prosjekteringsfeil utgjør 0 prosent av skadene. Håndverkerfeil står for 5 prosent, mens produktfeil derimot står bak langt flere skader med en andel på 17 prosent.

- I tillegg er det gjerne bruk av underleverandører på mange byggeplasser – som kanskje ikke har den nødvendige kompetansen, legger Fiskum til.

Fiskum viser også til at vannskadene på avløpsrør øker relativt sett mer enn vannrør. Her er det ikke like strenge regler for avløp som det er for vann.

- Hvis det blir gjort en dårlig jobb, blir det lekkasjer der og, påpeker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer