Antall vannskader øker kraftig

Fra 2018 til 2019 økte antallet innmeldte vannskader til forsikringsselskapene med ti prosent. Sintef Community tror slurv og dårlig kompetanse har en del av skylda.

VANNSKADER: Til tross for mange hendelser med mye nedbør og påfølgende vannskader, er det skader fra innvendige vannrør som topper statistikken. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
VANNSKADER: Til tross for mange hendelser med mye nedbør og påfølgende vannskader, er det skader fra innvendige vannrør som topper statistikken. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Totalt ble det registrert 70.000 vannskader i private boliger og hytter i fjor, ifølge tall fra Finans Norge. Skader fra innvendige vannrør utgjorde hele 35 prosent av alle skadene, i alt 20.180 vannskader.

I statistikken fra Finans Norge er det slitasje på grunn av gamle rør som peker seg ut som hovedsynderen bak disse tallene.

Samtidig hevder forskningsleder Lars-Erik Fiskum i Sintef Community at slurv og dårlig kompetanse også må ta en del av skylda for den negative utviklingen.

Slitasje forårsaker skader

Av de totalt 20.000 vannskadene fra innvendige vannrør, viser statistikken at hele 45 prosent skyldtes slitasje og elde.

Ifølge kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge, er det snakk om gamle rør som er mer enn 30 år gamle, og som forårsaker følgeskader.

Lars-Erik Fiskum viser også til den åpenbare årsaken til vannskadene, som statistikken også bekrefter, nemlig at lekkasjerisikoen øker med alderen på installasjonene.

- Etter 30 års bruk er det en markert økning i lekkasjer, nettopp fordi mange installasjoner begynner å bli slitt, sier Fiskum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer