Antenne til RiksTV

De reklamerer med "vanlig antenne" - det kan være så mangt

Publisert
Sist oppdatert

Valg av TV-leverandør kan være enkelt for noen og vanskelig for andre. Valgmulighetene er ikke likt fordelt, om du bor i tjukkeste Oslo eller høyt og fritt oppå fjellet.

Har du ikke kabel fra en TV-leverandør inn til boligen, eller har lang avstand til eller begrenset kvalitet på forbindelsen til Telenor slik at du ikke kan få IP-TV (TV over internettforbindelsen), står valget mellom parabol og RiksTV.

Velger du parabol vet du jo samtidig hva slags antenne det er snakk om, forskjellene ligger i størrelse, farge og noen mekaniske detaljer.

Men RiksTV har hele tiden snakket om "vanlig antenne". Det kan være så mangt.

Les også: NRK-lisensen blir dyrere

Hva er en "vanlig antenne"?

En gutt med en hårtust som strutter har vært symbolfigur i den store lanseringskampanjen som RiksTV kjørte. Det bringer assosiasjonene til antennen som vi kjenner fra enkle reiseTVer. To pinner som kan trekkes ut i V-form - så er det bare å vri og trekke i begge slik at bildet blir best mulig. At innstillingen sjelden stemmer for mer enn en kanal og at bildet forandrer seg radikalt når du slipper taket i antennen og går tilbake til godstolen - det kjenner mange fra den gamle reiseTV-en fra hytta.

Er dette en vanlig antenne som fungerer for mottak av RiksTV?

Eller kreves det i realiteten at du setter opp en mast på husveggen og installerer et større arrangement av stenger og bøyler? I NRK-monopolets storhetstid var disse vanlige, særlig i traktene mot vårt naboland i øst - svenskeantenne var tingen!

Sannheten er at svaret ligger et sted i mellom.

Har du spesielt gode mottaksforhold vil du få utmerket mottak med en helt enkel antenne, selv om det kan være lurt å anskaffe en mer stabil løsning enn to utstikkende pinner.

Dekningsforholdene i Norge varierer sterkt, og RiksTV dekker ikke hele landet. Det vil derfor være noen som trenger en kraftigere og mer avansert antenneløsning.

Les også: HD-sendinger til folket

Antennetyper

Har du gode mottaksforhold finnes det mange rimelige antenner, som koster under 200 kroner. Du kan kjøpe antenne der du kjøper mottaker, eller i butikker som selger tekniske ting slik som Clas Ohlson, Teknikkmagasinet eller Biltema. Eller du kan gå til en installatør som har teknisk kompetanse og erfaring.

Inneantenne
Det enkleste er ikke alltid det beste, og sjansen for at du får godt og stabilt signal med 2 pinner er ikke stor. Det nest enkleste er en inneantenne beregnet på DVB-T, som står støtt. Disse er ofte laget som en tynn plastkonstruksjon på stativ, selve antennen er bygget inn i denne. Under gunstige forhold kan dette være nok.

Inneantenne som kan kamufleres med ditt eget bilde i ramme
Inneantenne som kan kamufleres med ditt eget bilde i ramme Vis mer


Uteantenne
Det finnes også små antenner til utemontering på vegg. De gir i utgangspunktet ikke bedre mottak enn inneantenner av samme størrelsesorden, men er laget i materialer som tåler å stå ute.

Har du allerede en mast med antenne på taket kan du bruke denne. Signalstyrken på det digitale bakkenettet er imidlertid ikke like stor som på det analoge nettet, ofte betraktelig mindre. Da vil du måtte anskaffe en antenne med større forsterkning (gain). Den vil da bestå av flere antenne-elementer i form av stenger og bøyler.

Antenne til RiksTV


Prisene på slike antenner begynner på noen hundrelapper og går opp til ca et par tusen. Noe større og dyrere enn dette vil neppe være nødvendig.

TELEVES-DAT-75  til ca 1500 kroner - en populær antenne for vanskelige forhold
TELEVES-DAT-75 til ca 1500 kroner - en populær antenne for vanskelige forhold Vis mer


Les også: Sjekk disse TV-møblene!

Antenneforsterker?
Det finnes antenner med forsterkere og løse signalforsterkere. Poenget med disse er først og fremst å kompensere for en lang antennekabel fram til mottakeren. Hvis selve signalet som antennen klarer å levere inneholder mye støy og forstyrrelser, vil også alt dette forsterkes. Men noen ganger kan en økning i signalstyrke få signalet over kneika i mottakeren slik at du får et bedre bilde. (Dette gjelder forøvrig også ved bruk av lange kabler i forbindelse med kabelTV.)

Vi prøver ut antenner

Vi har fått en RiksTV-mottaker med PVR (opptaksmulighet) på prøve, og skal først sjekke hvordan mottaket øverst i Groruddalen blir med en billig inneantenne fra Clas Ohlson. Følg med!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer