Coronaviruset

Antibac og engangs­hansker på visning

Eiendomsmeglerne tar også grep. Dette betyr det for deg som enten skal kjøpe eller selge bolig.

TILTAK: En samlet eiendomsmeglingsbransje tar grep for å beholde aktivitet på boligmarkedet samtidig som de vil forebygge ytterligere smittespredning. Les mer om hvordan det vil prege deg, enten som kjøper eller selger, i saken under. Foto: Jarl Fr. Erichsen/NTB Scanpix.
TILTAK: En samlet eiendomsmeglingsbransje tar grep for å beholde aktivitet på boligmarkedet samtidig som de vil forebygge ytterligere smittespredning. Les mer om hvordan det vil prege deg, enten som kjøper eller selger, i saken under. Foto: Jarl Fr. Erichsen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tjue personer på drøyt tjue kvadratmeter, samt frykten for at én eller flere av interessentene på visninger er smittet av coronaviruset.

Det er ikke vanskelig å forstå at det verken er attraktivt for potensielle boligkjøpere, selgeren eller megleren at det holdes proppfulle visninger i små leiligheter slik situasjonen er nå.

Virusfrie visninger

I boligannonsene på Finn.no har allerede corona satt sin signatur blant bildene av lekre leilligheter i hovedstaden:

Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer
Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer
Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer
Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer

Her er noen av grepene:

  • «Vi møter deg derfor med et smil framfor å håndhilse»
  • «Ta alltid kontakt med megler før visning, så finner vi tidspunkt og løsninger sammen som gjør visningen til en trygg og god opplevelse»
  • «Vi har innført tiltak som sikrer at visningene vil bli gjennomført uten trengsel og med 1,5 meter avstand»
  • «Hvis du ikke har avtalt tidspunkt med megler så kan du risikere å måtte stå utenfor til alle interessenter som har booket tid har fått sett på boligen»

Arrangerer kun privatvisninger framover

Det hintes også til at privatvisninger vil bli vanligere enn fellesvisninger i flere av boligannonsene.

DNB Eiendom er blant meglerfirmaene som nå tar grep for å hindre ytterligere spredning av viruset. Administrerende direktør Terje Buraas sier i en artikkel på nettsiden dere at de nå kun arrangeres individuelle visninger.

- Visninger annonseres med visningsdag og tidsintervall, og våre meglere avtaler tidspunkt med hver enkelt interessent, sier Buraas.

- Det vil heller ikke bli avholdt felles kontraktsmøter, men fortrinnsvis elektronisk signering. Skjøte kan signeres på et senere tidspunkt. Eventuelt kan selger og kjøper komme inn for signering på ulike tidspunkt, sier han videre.

Antibac og engangshansker

Eiendomsmegler Ingvild Aas i Privatmegleren forteller søndags ettermiddag til NRK Dagsnytt at de legger til rette for visninger uten smitte.

Blant de forebyggende tiltakene er at det kun er hun som kan bruke iPad-en, som vanligvis ligger framme på visningene, slik at interessenter som ønsker budvarsel kan sette seg opp på liste.

- I alle fall jeg har lagt til rette for at du kan komme inn i eksempelvis bygård og leilighet uten å måtte ta i dørhåndtak ved at jeg har satt dørene åpne, sier Aas.

- Det står i retningslinjene våre at vi skal ha Antibac tilgjengelig, men nå er det ganske vanskelig å få tak i dette, så derfor har jeg i annonsen oppfordret til at de som kommer på visning skal ha hansker på seg, fortsetter eiendomsmegleren.

Hun kan videre fortelle at de to parene som har vært på visning hittil har hatt på seg engangshansker, som har vært nyttig, ifølge henne.

Det gjenstår imidlertid å se om og hvor lenge folk skal selge bolig er komfortable med at fremmede «renner inn dørene», samt hvor mange som vil inn i huset til en de ikke kjenner eller kan være helt sikker på ikke er smittebærer.

GOD HÅNDHYGIENE: Dét er det viktigste tiltaket for å hindre spredning. Se hvordan du desinfiserer hendene riktig. Video: Lars Eivind Bones. Vis mer

Må forvente lavere aktivitet

Dette kan føre til mindre folk på visning, noe som videre kan ha innvirkning på aktiviteten og prisene i boligmarkedet.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund kan melde om at det foreløpig er relativt normal aktivitet i boligmarkedet med visninger, men at det legges til rette for privatvisninger der det er ønskelig.

- Når folk må holde seg hjemme grunnet smittefare må vi forvente at aktivitetsnivået faller i en periode, men en timeout i boligmarkedet er udramatisk i denne situasjonen, så lenge virkningene av virusutbruddet ikke bli langvarig, sier Geving til Dinside.

- Folk har langt større bekymringer enn boligmarkedet

Han understreker imidlertid at en nedgang i boligmarkedet er den minste bekymringen folk flest bør ha akkurat nå:

- Nå har folk langt større bekymringer enn boligmarkedet. Det handler om å beskytte liv og helse, og det handler om å redde bedrifter og arbeidsplasser, sier han.

Finanskrisa i 2008 og oljekrisa i 2014 har lært oss at boligmarkedet er en tryggere havn enn mange andre markeder ved tilbakeslag i norsk økonomi, ifølge Geving.

Reduksjonen i styringsrenta og kapitalbufferkravet for bankene, er tiltak som vil dempe tilbakeslaget i økonomien. Lånekostnadene blir lavere for både boliglåns- og bedriftskunder, og bankene får bedre mulighet til å yte kreditt til kunder som er i en vanskelig situasjon.

- Dette vil også bidra til å balansere boligmarkedet på litt lengre sikt, sier Geving.

- Nå må alle bidra til den nasjonale dugnaden, og så må vi tro at tiltakene virker slik at vi kan vende tilbake til normalsituasjonen, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer