Antibakterielle fjøler funker ikke

Dreper ikke bakteriene.

BAKTERIER: Rått kjøtt er en kilde til bakterier, som antibakterielle fjøler ikke tar knekken på. Foto: Colourbox.com
BAKTERIER: Rått kjøtt er en kilde til bakterier, som antibakterielle fjøler ikke tar knekken på. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Frykten for bakterier er stor i vårt sterile samfunn, og stadig dukker det opp nye produkter som helt på egenhånd skal ta knekken på bakteriene før de tar knekken på oss.

Nå har forskere ved Nofima Mat på Ås sett nærmere på denne typen antibakterielle produkter, nærmere bestemt skjærefjøler til matlagingen, fra tilfeldig utvalgte produsenter, skriver Teknisk Ukeblad.

Kjøkkenet kan som kjent være en bakteriebombe, og Nofima har undersøkt effekten av skjærefjøler som er tilsatt virkestoffene sølv og triklosan for å gjøre overflaten antibakteriell.

Hold deg unne disse stoffene

Ingen antibakteriell effekt

De påstått antibakterielle skjærefjølene er sammenlignet med vanlige plastskjærebrett ved å påføre fjølene bakterier som stafylokokker, E.coli, Listeria, Salmonella og Serratia i væskeform. Konklusjonen er slående.

- Disse skjærefjølene ser ut til å ha lite antibakteriell effekt under praktiske forhold , sier forsker Solveig Langsrud ved Nofima til DinSide. Nofima har vært med på undersøkelsene.

Ved påføring av bakterier viste forsøkene at de antibakterielle materialene ikke ga noen ekstra reduksjon av bakterier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer