Åpner for mulig fyrverkeriforbud

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) åpner for at Norge forbyr privat bruk av fyrverkeri.

PRIVAT BRUK AV FYRVERKERI: I Mai skal politi, pyrobransjen og andre interesseorganisasjoner diskutere om Norge bør innføre et forbud mot privat bruk av fyrverkeri eller ikke. Etter møtet vil DSB vurdere om totalforbud skal utredes, eller om andre tiltak bør vurderes. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
PRIVAT BRUK AV FYRVERKERI: I Mai skal politi, pyrobransjen og andre interesseorganisasjoner diskutere om Norge bør innføre et forbud mot privat bruk av fyrverkeri eller ikke. Etter møtet vil DSB vurdere om totalforbud skal utredes, eller om andre tiltak bør vurderes. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mai er politi, helsemyndighet, pyrobransjen og en rekke interesseorganisasjoner invitert til innspillskonferanse om privat bruk av fyrverkeri. Her blir de bedt om å svare på om Norge bør innføre et forbud eller ikke.

– Etter ti år med pinnerakettforbud er det naturlig å gjøre opp status, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB til Bergens Tidende.

Ifølge en undersøkelse fra Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO). mener over 60 prosent at privat bruk av fyrverkeri bør forbys dersom kommunen står for offentlig oppskyting av fyrverkeri på nyttårsaften.

Dinside har sammen med brannvesenet guidet deg til hvordan du tenner på fyrverkeriet tryggest. Og ja, det er faktisk aldersgrense på stjerneskudd!

Skal vurdere om totalforbud skal utredes

Pedersen sier møtet i mai er klarert med Justis- og beredskapsdepartementet.

Statssekretær Toril Charlotte Ulleberg Reynolds (Frp) skriver i en epost til avisen at de ikke vurderer totalforbud, men sier at det er DSBs oppgave å vurdere hvordan regelverket fungerer.

Etter innspillskonferansen vil DSB vurdere om totalforbud skal utredes, eller om andre tiltak bør vurderes, heter det i invitasjonen.

10-20 øyeskader årlig

I 15 år har overlege Nils Bull ved Haukeland universitetsstatistikk ført statistikk over øyeskader som følge av fyrverkeri på avveie.

For ti år siden kom forbudet mot pinneraketter som har gitt færre personskader og mindre materielle skader. Men tallet på øyeskader har ikke falt like mye. Fortsatt er det mellom 10 og 20 øyeskader årlig, viser Nils Bulls innsamlede tall.

– Og dette er bare øyeskadene. Plastikkirurger forteller meg om stygge brannskader. Ortopedene om hvordan de prøver å redde fingre og hender. Noen får hørselen ødelagt. I tillegg kommer dyrene som skremmes og brannene som er utløst av fyrverkeri, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer