Palmeolje tilbake i matvarer

Åpner for utskjelt ingrediens

Palmeoljen kan gjøre sitt inntog igjen på grunn av krigen i Ukraina. – Uheldig, mener MDG-politiker.

Rema 1000 har hatt nulltoleranse for palmeolje i mat siden 2014. Men mangel på den sunnere og mer miljøvennlige solsikkeoljen kan føre til at butikkjeden godtar palmeolje igjen. Foto: Lise Åserud/NTB
Rema 1000 har hatt nulltoleranse for palmeolje i mat siden 2014. Men mangel på den sunnere og mer miljøvennlige solsikkeoljen kan føre til at butikkjeden godtar palmeolje igjen. Foto: Lise Åserud/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krigen i Ukraina gjør at solsikkeolje er vanskelig å få tak i. Nå åpner storprodusenten Orkla og Rema 1000 for å gjeninnføre palmeolje i flere produkter. Dagligvarekjeden har hatt nulltoleranse mot palmeolje siden 2014.

Vurderes

– Dersom leverandører har behov for å benytte palmeolje, som erstatning på grunn av Ukraina-krigen, vil vi kunne vurdere et midlertidig unntak fra vår policy i en begrenset periode, sier kvalitetssjef Martina Rabsch i Rema 1000 til NRK.

Kjeden presiserer at den kun vil akseptere palmeolje dersom det ikke finnes andre alternativer som kan brukes, som gir samme smak og konsistens.

– Vi forventer at leverandører først og fremst forsøker å benytte andre råvarer fremfor palmeolje så langt det lar seg gjøre. I unntakstilfellene vil vi kreve dokumentasjon som viser at det ikke er mulig å oppdrive en annen type passende olje som ikke forringer produktets smak eller konsistens, sier Rema 1000 i en uttalelse til NTB.

Dersom det blir gitt dispensasjon, vil den kun gjelde for tre måneder av gangen med tett oppfølgning mot leverandør, og Rema 1000 vil kreve at oljen er sertifisert og sporbar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.