Palmeolje tilbake i matvarer

Åpner for utskjelt ingrediens

Palmeoljen kan gjøre sitt inntog igjen på grunn av krigen i Ukraina. – Uheldig, mener MDG-politiker.

Rema 1000 har hatt nulltoleranse for palmeolje i mat siden 2014. Men mangel på den sunnere og mer miljøvennlige solsikkeoljen kan føre til at butikkjeden godtar palmeolje igjen. Foto: Lise Åserud/NTB
Rema 1000 har hatt nulltoleranse for palmeolje i mat siden 2014. Men mangel på den sunnere og mer miljøvennlige solsikkeoljen kan føre til at butikkjeden godtar palmeolje igjen. Foto: Lise Åserud/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krigen i Ukraina gjør at solsikkeolje er vanskelig å få tak i. Nå åpner storprodusenten Orkla og Rema 1000 for å gjeninnføre palmeolje i flere produkter. Dagligvarekjeden har hatt nulltoleranse mot palmeolje siden 2014.

Vurderes

– Dersom leverandører har behov for å benytte palmeolje, som erstatning på grunn av Ukraina-krigen, vil vi kunne vurdere et midlertidig unntak fra vår policy i en begrenset periode, sier kvalitetssjef Martina Rabsch i Rema 1000 til NRK.

Kjeden presiserer at den kun vil akseptere palmeolje dersom det ikke finnes andre alternativer som kan brukes, som gir samme smak og konsistens.

– Vi forventer at leverandører først og fremst forsøker å benytte andre råvarer fremfor palmeolje så langt det lar seg gjøre. I unntakstilfellene vil vi kreve dokumentasjon som viser at det ikke er mulig å oppdrive en annen type passende olje som ikke forringer produktets smak eller konsistens, sier Rema 1000 i en uttalelse til NTB.

Dersom det blir gitt dispensasjon, vil den kun gjelde for tre måneder av gangen med tett oppfølgning mot leverandør, og Rema 1000 vil kreve at oljen er sertifisert og sporbar.

– Per i dag er ikke denne problemstillingen omfattende, melder matvarekjeden.

Konserndirektør i Orkla, Håkon Mageli, sier til statskanalen at selskapet vil si tydelig fra hvilke produkter som vil få palmeolje, og fra hvilket tidspunkt endringene skjer. Det er ikke klart i dag.

Alt med måte

Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, som blant annet står bak nettstedet Bramat.no, tror ikke palmeolje-comebacket vil være noe problem. Samtidig gir hun skryt til Rema 1000 for sitt arbeid med å kutte ut palmeoljen.

BEVISSTHET: Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, sier nordmenns bevissthet rundt palmeolje er større en før. Foto: Bramat.no
BEVISSTHET: Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, sier nordmenns bevissthet rundt palmeolje er større en før. Foto: Bramat.no Vis mer

– Det som er fint, er at det er større bevissthet rundt palmeolje nå. Jeg tror ikke denne forsvinner, selv om noen produkter igjen blir laget med palmeolje, sier hun til DinSide.

Hun mener det handler om «alt med måte» og at folk bare må spise sunt og variert. Hun anbefaler å lage mat fra bunnen av, da det er blandingsprodukter som inneholder palmeolje.

– Det kan likevel være en grei påminnelse for folk om å lese bak på ingredienslista når man kjøper mat, sier hun.

– Uheldig

Det politiske partiet MDG mener imidlertid det er uheldig at det nå åpnes for å bruke palmeolje igjen.

– Varehandelen har en jobb foran seg i å omstille seg til bærekraftig drift når man så raskt solsikkeolje ikke er tilgjengelig sikter mot palmeolje. Da bør man spørre seg selv om man har tenkt nøye nok over hvordan produktene man selger produseres, sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson til DinSide.

Han mener myndighetene ikke har vært gode nok til å tilrettelegge for bærekraftig drift for varehandelen.

– Vi har lav selvforsyning, og vi kunne produsert flere råvarer om vi økte bruk av matjord for planteproduksjon, som kan inkludere en rekke matoljer. Regjeringer har på rekke og rad valgt løsninger fra utlandet med høy kostnad for planeten. Vi må håpe at dagens regjering forstår viktigheten av å omstille norsk matproduksjon i en bærekraftig retning, sier han.

KRITISK: Rasmus Hansson og MDG er kritiske til at det åpnes for å gjeninnføre palmeolje i matprodukter. Foto: Annika Byrde/NTB
KRITISK: Rasmus Hansson og MDG er kritiske til at det åpnes for å gjeninnføre palmeolje i matprodukter. Foto: Annika Byrde/NTB Vis mer

Samtidig sier MDG-politikeren at partiet er innforstått med at krigen gjør at man må sette noen bærekraftshensyn til side på enkelte felter for en periode, som for eksempel å oppskalere gasseksport for frigjøre Europa fra Putins energi.

– Energi folk trenger for å holde varmen er viktigere enn at påskeegg smaker på en helt spesifikk måte. Vi må sette hensynene i riktig rekkefølge her, mener Hansson.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer