Verdivurdering av bolig med appen Nordvik Bolig

Appen skal gi deg boligverdi på direkten. Men det er noen haker ...

Dinside har vært ute og tatt bilder av boliger til salgs og sammenliknet med prisen i annonsene.

OMRÅDEPRIS: Hva er ditt eller naboens hus verdt? Det skal en ny app hjelpe deg med, men det er visse feilmarginer. Dinside har vært ute og testet. Foto: Eilin Lindvoll.
OMRÅDEPRIS: Hva er ditt eller naboens hus verdt? Det skal en ny app hjelpe deg med, men det er visse feilmarginer. Dinside har vært ute og testet. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Nylig lanserte eiendomsmeklerkjeden Nordvik en ny app, Nordvik Bolig, som skal gi deg pris på en gitt bolig bare ved at du tar bilde av den.

Hvordan er dette mulig? Jo, takket være GPS-mottakeren vet appen hvor du befinner deg, og så bruker den salgshistorikk på boligen du tar bilde av og prisstatistikk for området, som gjør det mulig for den å regne ut og gi en pekepinn på hva boligen kan være verdt.

- Vi tror dette er verdens raskeste måte å få et prisestimat på bolig, sier administrerende direktør Martin Kiligitto i en pressemelding.

Lenger ned i saken kan du se hvilke erfaringer Dinside.no gjorde da vi testet appen i Oslo og på Eidsvoll.

- Liten feilmargin i store byer

Forbeholdet meklerhuset tar med å bruke «en pekepinn», er at jo større by boligen er i, desto mindre er feilmarginen.

- I større byer, som Oslo, får vi detaljert prisutvikling på bydeler, og vi har fått feilmarginer nede på null til fem prosent på sentrale leiligheter, men på et hus i Arna i Bergen, der prisutviklingen er mer generell og mindre detaljert, vil feilmarginen bli større, forklarer kommunikasjonsdirektør Tom André Aas til Dinside.no.

Nordvik håper appen blir et nyttig verktøy slik at du kan skaffe deg oversikt over mulighetene i boligmarkedet. De vet at mange har gått forbi en «drømmebolig» og tenkt: Der hadde jeg lyst til å bo, men hvor mye koster det egentlig å kjøpe bolig her?

- Ved å bruke appen kan du raskt finne ut av dette, i stedet for å måtte huske adressen og søke på dette hjemme seinere, sier Aas.

Ikke en verdivurdering

Men, meklerhuset understreker at prisestimatet appen gir, ikke må forveksles med en verdivurdering. Den forutsetter nemlig en gjennomgang og vurdering av hver enkelt bolig, utført av en eiendomsmekler eller takstmann.

Norsk Takst er generelt positive til ny teknologi som lager brukervennlige løsninger med god informasjon til forbrukere og profesjonelle. De vet at også andre enn Nordvik har sett på slike løsninger, og at dette er noe som også er utprøvd i andre land.

- Foreløpig gir slike løsninger først og fremst indikasjoner på et prisnivå, og du skal være forsiktig med å stole for mye på konklusjonene, sier administrerende direktør Are Andenæs Huser til Dinside.no.

Anbefaler varsom bruk

Bakgrunnsinformasjonen som benyttes er langt på vei den samme som takstmenn bruker, men da med tillegg av den fagkunnskapen som kreves for å kunne vekte alle momenter som inngår i vurderingen av en markedsverdi, legger Huser til.

Etter Norsk Takst mening, gir bruk av automatiserte verdivurderingsmodeller best resultat når en fagperson sikrer riktig input og forutsetninger.

- Appen bør brukes med forsiktighet, men den vil selvsagt kunne være et godt hjelpemiddel når forbrukere skal vurdere salg av egen bolig. Som grunnlag for refinansiering, arv eller skifte, vil den nok foreløpig være et for usikkert grunnlag, mener Huser.

Slik gikk testen av appen

Dinside lastet ned appen og tok en tur ut i nærområdet på Hasle i Oslo, samt på Eidsvoll, som er et mindre sted enn hovedstaden. Vi var ute på boligjakt 14. og 15. november 2018.

Eneboliger på Eidsvoll:

På Eidsvoll har vi tatt bilde av tre eneboliger, hvorav to er til salgs når vi tester appen. På huset som ikke var til salgs, fikk vi en estimert verdi på nesten 2,8 millioner kroner. Basert på forrige salg i historikken appen oppgir, fra 2009, er dette godt over én million mer.

IKKE TIL SALGS: Her er estimert verdi på en tilfeldig enebolig på Eidsvoll, basert på tidligere salgshistorikk og prishistorikk i området. Foto: skjermdump.
IKKE TIL SALGS: Her er estimert verdi på en tilfeldig enebolig på Eidsvoll, basert på tidligere salgshistorikk og prishistorikk i området. Foto: skjermdump. Vis mer

Da vi tok bilde av de to andre husene, foreslo appen naboadresser først. Dersom hus ligger tett, sliter appen tydeligvis med å skille tomtene fra hverandre.

Til slutt fikk vi opp et verdiestimat på det ene huset på 2.642.095 kroner, mens prisantydningen på Finn.no er 3,1 millioner kroner. Her er det altså nesten 460.000 kroner i forskjell.

AVVIK: Dette huset på Eidsvoll er til salgs, men prisen i appen er cirka 460.000 kroner lavere enn prisantydning i boligannonsen. Foto: skjermdump.
AVVIK: Dette huset på Eidsvoll er til salgs, men prisen i appen er cirka 460.000 kroner lavere enn prisantydning i boligannonsen. Foto: skjermdump. Vis mer

På det andre huset, som er solgt, men hadde en prisantydning på opp mot fem millioner kroner, fikk vi ikke opp noe verdiestimat i appen i det hele tatt, selv etter flere forsøk.

FINNER IKKE: Denne eneboligen fant ikke appen fram til noe estimat på, men en prisantydning finnes i salgsannonsen på Finn.no. Foto: skjermdump.
FINNER IKKE: Denne eneboligen fant ikke appen fram til noe estimat på, men en prisantydning finnes i salgsannonsen på Finn.no. Foto: skjermdump. Vis mer

Leiligheter på Løren:

Da vi tok oss en tur ut på Løren i samme ærend, fant vi en leilighet i et nybygg som Nordvik faktisk er ansvarlig mekler for. Den har en prisantydning i Finn-annonsen på 5,8 millioner kroner.

Men, da vi tok bilde av blokkfasaden, slet appen med å skille ut én leilighet, og vi fikk opp en liste over flere prisestimat på alt fra 2,7 til 7,8 millioner kroner.

PRISLISTE: I denne blokka på Løren er det en leilighet som ligger ute til salgs, men det ble oppgitt prisestimat på flere leiligheter, hvor den nest nederste ligger nærmest i pris. Foto: skjermdump.
PRISLISTE: I denne blokka på Løren er det en leilighet som ligger ute til salgs, men det ble oppgitt prisestimat på flere leiligheter, hvor den nest nederste ligger nærmest i pris. Foto: skjermdump. Vis mer

Det er altså noen skjønnhetsfeil med appen, etter våre erfaringer. Likevel er appen ment til å gi en pekepinn på boligverdi, og det gjør den jo for så vidt.

Med tanke på at vi flere ganger måtte ta flere bilder og gå noen runder rundt huset, er ikke bruken av appen alltid like diskré. Det er kanskje ikke noen god idé overalt.

Appen ligger tilgjengelig for iPhone i App Store. Den er gratis å bruke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer