Gjenbruks-apper på mobilen

Appene der du enkelt kan selge, kjøpe, leie eller låne

Jungelen av loppis-apper og andre nyttige apper for å redusere forbruket er stor, vi gir deg oversikten over de mest populære i Norge.

ALLSIDIGHET MED MOBILEN: Man kan laste ned mange ulike apper som bidrar til å minske forbruk. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
ALLSIDIGHET MED MOBILEN: Man kan laste ned mange ulike apper som bidrar til å minske forbruk. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fokuset på gjenbruk og redusert forbruk er større enn aldri før. De siste åra har det også blitt stadig mer populært med loppis-apper på telefonen, som enkelt kan hjelpe deg med å kjøpe, selge og låne ting og tang man trenger, og kanskje litt man ikke trenger.

Dette hjelper ikke bare til å bevare miljøet ved å redusere forbruket – det er også til god hjelp for lommeboka di.

Du kan finne både klær, interiør, sko, hus og overskuddsmat fra appene vi har funnet fram til deg. Ved å benytte seg av disse appene skaper man et lengre liv for klær og andre ting som man kanskje eller ville ha kastet.

#1. Tise

De fleste har vel hørt om loppis-appen Tise, som ble grunnlagt i 2014. Jenny Skavlan ble co- gründer i 2016, noe som førte til at antall nedlastinger da økte raskt.

Tise er en gjenbruksapplikasjon og laget som en kombinasjon av Finn og Instagram. Du kan selge og kjøpe både klær, sko, tekstiler, interiør, møbler og elektronikk.

Vi har tidligere testet ut brukervennligheten til denne appen, og synes at den har et enkelt grensesnitt. I tillegg er det lett å legge ut annonser og enkelt å kjøpe.

TISE: Denne appen er fin og enkel å forholde seg til.
TISE: Denne appen er fin og enkel å forholde seg til. Vis mer

Tise har til dags dato mer enn 50.000 nedlastinger fra Google Play og Apple Store.

#2. Finn

FINN er Norges største markedsplass, og ble etablert i 2000. De fleste av oss kjenner mest sannsynlig til finn.no, og markedsplassen har i løpet av ei uke 6,5 millioner brukere. På denne markedsplassen kan du finne alt fra nye og brukte sofaer, spisestuer, klær, sportsutstyr, bøker, sko, husdyr og mye mer.

Hele appen er veldig oversiktlig, og annonser kommer ryddig etter hverandre. Dinside har også testet ut denne appen, og synes det er svært positivt at man når ut til så mange.

Finn har til dags dato mer enn 1 million nedlastinger.

#3. Letgo

Letgo ble startet opp i USA i 2015, og ble kort tid seinere lansert i Norge også. Tanken bak appen er at man kjapt skal kunne legge ut ting for salg, enkelt og greit.

Vi i Dinside har tidligere testet ut appen, og syntes at Letgo lykkes i å være kjapp og enkel i bruk, spesielt om man er ute etter noe spesielt.

Letgo har mer enn 50 millioner nedlastinger på internasjonalt nivå.

#4. Shpock

Shpock står for "SHop in you POCKet". I november 2018 ble det kjent at Schibsted skulle legge ned i både Norge og Italia. Appen er likevel aktiv her i Norge, og det er fortsatt mulig å bruke den.

Shpock får også gode tilbakemeldinger på Google Play, og vi i Dinside har tidligere også testet denne ut, og synes den er enkel og rask å bruke, samt legge ut annonser.

Shpock er lastet ned over 10 millioner ganger verden over.

#5. Swancy

Denne appen har du muligens ikke hørt om, men den er absolutt et friskt pust i loppis-app-verdenen. Swancy er relativt ny på markedet, og benytter seg faktisk av klær som valuta. Du betaler altså de nye klærne dine med klærne som har ligget gjemt og glemt innerst i klesskapet. Hva er vel bedre enn det?

TINDER-INSPIRERT: Swancy har et enkelt oppsett med høyre- og venstresveiping.
TINDER-INSPIRERT: Swancy har et enkelt oppsett med høyre- og venstresveiping. Vis mer

Denne appen ble lansert i siste halvdel av 2018, så den er relativt ny på markedet.

Dette er en litt kronglete app, da man ikke kan utforske varer som ligger ute på appen før man har lagt ut annonse selv. Man kommer også rett inn i annonsene som ligger ute, og det finnes ikke noe kategorier eller filter.

Appen er lagt opp som dating-appen Tinder, og man sveiper til høyre eller venstre ut ifra om man kan tenke seg varen selv eller ikke. Dette er en artig og annerledes løsning enn de andre loppis-appene.

Swancy har til dags dato mer enn 500 nedlastinger.

#6. UseMy

Nok et nytt friskt pust til gjenbruks-markedet! På denne appen kan du selv velge om du vil leie, kjøpe eller selge klærne dine. Appen ble lansert i 2018, og ble markedsført som en «virtuell garderobe-app». Appen tilbyr altså, i likhet med Swancy, noe nytt til folket.

USEMY: Appen har et ryddig oppsett, og det er enkelt å finne fram med kategorier og filtre.
USEMY: Appen har et ryddig oppsett, og det er enkelt å finne fram med kategorier og filtre. Vis mer

Er det ikke deilig å kunne leie kjole til bryllupet i sommer, i stedet for å kjøpe?

Appen er lett å finne fram i, med kategorier og filtrering. Selv om appen ikke har blitt lastet ned så mange ganger, er det blant annet en god klær, sportsutstyr og ballkjoler å velge mellom. Et lite minus kan være at bildene blir litt avkuttet da det ikke er nok plass på skjermen til flere bilder i lengden.

Til dags dato har UseMy mer enn 100 nedlastinger i Norge.

#7. To good to go

To good to go er ikke akkurat en gjenbruksapp, men slår likevel et viktig slag for overskuddsmaten som blir igjen på bakerier, kiosker og butikker etter endt dag.

Dette er appen der du kan gjøre gode kupp på bakerier, kiosker og matbutikker til en billig penge. Ideen er å redusere, og i beste fall forhindre matsvinn. Appen har sørget for å redde over en million porsjoner med overskuddsmat har blitt reddet fra søppelkassa.

TO GOOD TO GO: Du får opp spisestedene nærest deg, i et enkelt oppsett. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TO GOOD TO GO: Du får opp spisestedene nærest deg, i et enkelt oppsett. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Vi i Dinside har testet hvordan appen fungerer og hva man kan forvente ut ifra hvor man prøver det ut. Med denne appen kan man faktisk gjøre et skikkelig kupp på veldig god mat!

To good to go har over 1 million nedlastinger i Norge.

#8. Nabohjelp

Nabohjelp er heller ikke direkte en gjenbruks-app, men er likevel også relevant i denne oversikten.

NABOHJELP: Appen har fint oppsett, og lett å finne fram i.
NABOHJELP: Appen har fint oppsett, og lett å finne fram i. Vis mer

Dette er appen som gjør det lettere å spørre naboen om hjelp, ting man trenger, eller ting man trenger å låne. Her kan du spørre om (eller tilby) alt fra sportsutstyr, verktøy, stoler eller hva det måtte være, slik at du slipper å kjøpe en dyr ting som du bare kommer til å bruke én gang.

Mange bruker også appen for å høre om noen naboer kan passe hunden i helga.

Appen er lett å bruke, og både tilbud og forespørsler fra naboer kommer ryddig opp etter hverandre. Dessuten får man stadig opp pushvarsler med nye forespørsler fra naboer i nærheten av deg.

Det finnes tjenester som både er gratis, og som koster penger.

Nabohjelp har hele 50.000 nedlastinger i Norge.

#9. Nabobil

Nabobil kan være redningen for deg som ikke har bil, men som plutselig trenger det på kort varsel, ikke kan eller vil ta buss eller tog, eller ikke er villig til å legge ut altfor mye penger til å leie bil fra et profesjonelt firma.

I appen ser man enkelt hvilke naboer i nærheten av deg som ønsker å leie ut bilen sin, eller man kan søke etter ønskelige biler i nærheten av deg.

Nabobil har 10.000 nedlastinger i Norge.

Finn hvilken app som passer best for deg

Som du ser har du nok av apper å benytte deg av, uansett hva du trenger, vil selge, kjøpe eller leie.

Prøv deg fram i de ulike appene, og finn ut hvordan de fungerer, og hvilke som tilfredsstiller ditt behov og dine ønsker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer