Aqvia vs SodaStream

Den klassiske kullsyremaskinen har fått en utfordrer. Vi har testet Aqvia mot SodaStream.

DUELL: De ruver omtrent like mye på kjøkkenbenken, Aqvia er høyere og smalere, men har en litt bredere fot, mens SodaStream er lavere og bredere. Foto: ELISABETH DALSEG
DUELL: De ruver omtrent like mye på kjøkkenbenken, Aqvia er høyere og smalere, men har en litt bredere fot, mens SodaStream er lavere og bredere. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For de aller fleste er SodaStream synonymt med brusmaskinen alle ønsket seg på 80-tallet. Etter en pause fra det norske markedet kom SodaStream tilbake rundt 2005, denne gang i hovedsak for å få springvannet for å sprudle.

Etter lang tid som mer eller mindre enerådende på markedet har det svenske gasselskapet AGA lansert en konkurrent, Aqvia.

Vi har testet toppmodellene deres mot hverandre, og nykommeren imponerer.

Slik testet vi

Vi har hatt maskinene hjemme på benken i et par uker, og brukt dem daglig. Vi har også latt ulike gjester prøve dem, både med og uten veiledning, for å se hvordan det gikk.

Begge maskinene har ulike smaker og essenser som du kan tilsette, men siden maskinen kun skal brukes med vann, og eventuelle smaker og essenser tilsettes etterpå, har vi ikke tatt med dette i testen.

Du kan altså smake deg frem og tilsette essenser uavhengig av hvilken maskin du har. Du kan selvsagt også kombinere flaskevannet med vanlig saft eller andre smakstilsetninger, som en dråpe sitron.

Begge oppgir å lage inntil 60 liter boblevann fra en sylinder, men dette vil nok variere, etter som hvor mye kullsyre du har i vannet.

Lager du boblevannet selv, slipper du unna saltene i kjøpevann

Originalen: SodaStream

Vi likte godt både farger og designet på SodaStream-maskinen. Foto: ELISABETH DALSEG
Vi likte godt både farger og designet på SodaStream-maskinen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


SodaStream er originalen, men den modellen vi fikk på benken er langt unna 80-tallsmaskinen. Som markedsleder har SodaStream ikke hvilt på sine laurbær. Source metal edition-modellen vi testet er designet av stjernedesigner Yves Behar, og kommer i en rekke ulike farger.

Selve skroget er i metall, dekket med rød folie, og plastdetaljer i samme rødfarge. Vi likte den røde godt, men for dem som synes det kan bli litt voldsomt, kommer den også i mer nøytrale farger og hvitt.

Den er enkel og intuitiv i bruk, og den er forholdsvis grei å bruke med én hånd. Flasken festes enkelt ved å skyve den opp i maskinen og vippe inn. Gass fylles ved å skyve ned forparten av maskinen, og lys indikerer hvor mye kullsyre du får: En dråpe lyser opp for lite bobler, to dråper for middels og tre dråper lyser opp for sterk kullsyre, noe som for eksempel anbefales om du skal lage vann med cola-smak.

Dette panelet virket noe upresist, noen ganger var det godt med bobler når to vanndråper lyste, mens andre ganger var vannet noe tamt. Det var også litt plundrete å få forparten tilbake opp i utgangsposisjon, det var ikke bare å slutte å dytte, men med litt lirking og bruk av to hender gikk det bedre.

Ifølge bruksanvisningen til SodaStream, ville den lage en lyd, når gassen slipper ut, men i tillegg til det lille sukket, pep den veldig i bruk, og dette ble litt i overkant for oss. Vi synes i hvert fall dette ble litt slitsomt, og kaller den nå bare for SodaScream.

Her kan du se (og høre) den i bruk:

 (Vi beklager bakgrunnsstøy)

Visste du at PET-flaskene som følger med maskinene går ut på dato?

Utfordreren: Aqvia

Foto: ELISABETH DALSEG
Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Aqvia er det svenske gasselskapet AGAs kullsyremaskin. Den finnes i to ulike modeller, Balance og Exclusive, og de to modellene fås også i flere farger og overflatebehandlinger. Vårt testeksemplar var av typen Exclusive Stainless Steel med fingeravtrykksbehandlet rustfritt stål og detaljer i hvit plast.

Aqvia er hakket mindre intuitiv i bruk, skulle det vise seg. Flasken må presses opp og vris rundt, før man kan fylle opp med gass. Vi klarte det forsåvidt fint uten å måtte lese bruksanvisningen, men en litt ivrig gjest stakk flasken opp og holdt den der, og fikk tidenes vannsprut over hele seg.

Det kan også være litt plundrete å få flasken til å komme på plass, og selv om det ikke er noe problem når man har gjort det et par ganger, så vi at flere måtte fikle litt og gjøre det om igjen for å forsikre seg om at det virkelig satt.

Kullsyren fylles ved å trykke ned en bryter foran på maskinen. Her kan man selv regulere hvor mye bobler man vil ha ved å skyve den ned en - to - eller tre ganger.

Her kan du se den i bruk:

 (Vi beklager bakgrunnsstøy)

Boblevann er godt, men du bør ikke bare vann med kullsyre. Springvann er best, er rådet fra tannlegene.

Konklusjon

Begge kullsyremaskinene gjør det de skal, gir vannet bobler, og forskjellene er små. Det er hakket enklere å sette flasken inn med SodaStreams vippeposisjon, og denne er mer intuitiv, men om du vet hva du skal gjøre med Aqvia-maskinen er det ikke vanskelig. Det er mer en vanesak.

Vi heller likevel mot Aqvia, og ville valgt denne om vi var i markedet for en maskin, og det er det to grunner til. Hovedårsaken er den skingrende pipelyden fra SodaStream-maskinen, i tillegg at den aldri automatisk gikk tilbake til utgangsposisjonen etter at vi hadde fylt opp maskinen.

Testresultat

Aqvia exclusive

Enkel i bruk, lett å regulere hvor mye kullsyre man vil ha.

Litt plundrete å få flasken på plass de første gangene.


Testresultat

SodaStream Source

Lekkert design, veldig enkelt å feste flasken i maskinen.

Pipelyd når kullsyren fylles, påfyllingsmekanismen ville ikke nullstille seg automatisk.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer