Årets beste på juks og fanteri

Se hvilke som har vunnet pris for beste plagiat.

EKTE OG FALSK: De ser til forveksling like ut, de to grønnsakskutterne, men den ene er en snikete kopiering av originalen. Foto: Plagiarus
EKTE OG FALSK: De ser til forveksling like ut, de to grønnsakskutterne, men den ene er en snikete kopiering av originalen. Foto: Plagiarus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verden flyter over av kopier. Alt fra designervesker til møbler til kjøkkenutstyr blir utsatt for plagiering.

Piratkopieringen har også viste seg å være svært vanskelig å bekjempe, selv om noen prøver.

For oss forbrukere er det også vanskelig å vite om det vi handler faktisk er ekte vare, eller en kopi. Det gjelder særlig når vi handler på nettet. Sjekk KK.nos guide til hvordan du skal avsløre kopiene.

Ikke er det risikofritt heller. I verste fall kan produsenten bak originalen sende deg et pengekrav i ettertid, slik Gucci gjorde til to danske kvinner, og i Italia risikerer du i tillegg bøter på opp mot 1000 euro om du blir stoppet med en falsk designerveske eller klokke på armen.

Ikke kjøp falsk design i ferien

Noen som prøver å gjøre noe med problemet er Plagiarus, hvis formål er å gjøre folk oppmerksomme på hvilke problemer plagiering skaper for designere, små bedrifter og økonomien generelt.

Årets beste/verste plagiater

Uansett, hvert år kårer Plagiarius de beste/verste plagiatene (det avhenger jo av hvordan man ser på det). Under ser du noen utvalgte eksempler på produkter som helt åpenbart er plagiater av originalene.


Du kan se fjorårets "vinnere" av Plagiarusprisen her.

Hvor god er du på å se forskjell på original og kopi? Ta testen vår og se!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer