Advokathjelp til kjøp av bolig i utlandet

- Arvtakerne dine kan miste ferieboligen

Derfor er det viktig at du kontakter advokat og skriver testamente i forbindelse med boligkjøp utenlands.

SØK PROFESJONELL HJELP: Å kjøpe bolig er en stor investering, og å forholde seg til regler i et annet land kan være krevende. Derfor anbefaler Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, at du kontakter en advokat i forbindelse med boligkjøpet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SØK PROFESJONELL HJELP: Å kjøpe bolig er en stor investering, og å forholde seg til regler i et annet land kan være krevende. Derfor anbefaler Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, at du kontakter en advokat i forbindelse med boligkjøpet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du kjøpe bolig i utlandet, er det ofte flere spørsmål som melder seg.

Du lurer gjerne på hvor mye du må skatte av utenlandsboligen og om det er mest gunstig å ta opp boliglån i norsk eller lokal valuta.

For å orientere seg i denne utelandske boligjungelen, er det derfor lurt å søke hjelp fra en profesjonell megler, formidler eller advokat som kjenner til landet du vil kjøpe bolig i.

Fordelen med å benytte advokat er blant annet at advokaten er ansvarlig for rådene som blir gitt og har tegnet egen ansvarsforsikring i Norge, skriver Forbruker Europa.

- Det koster penger, men det kan det være verdt. Noen norske meglere tilbyr også hjelp, og da får du samme rettigheter som i norsk lov, sier direktør Ragnar Wiik.

Du kan bli sittende med høy arveskatt

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, er enig i at det er lurt å oppsøke advokat, slik at du får hjelp til det du ikke har forutsetninger, tid eller mulighet til å sette deg inn i selv.

- Du bør også skrive testamente, siden arveloven i andre land ikke alltid er lik den norske. Du kan for eksempel risikere at arvtakerne dine mister feriehuset når du dør, sier Reitan.

Det er blant annet svært vanskelig for en arving bosatt i Norge å få overført en eiendom som etterlates i Spania. Her kan du nemlig ikke sitte i uskiftet bo når ektefellen din faller fra, ifølge spanske arve- og skatteregler. ​​

Dette betyr at alle som arver, må betale skatt til den spanske stat seks måneder etter arvefallet, en skatt som i de fleste tilfeller er progressiv og høyere enn den norske, skriver Forbruker Europa. Eiendommer med høy verdi kan derfor bli belastet med betydelig arveskatt.

Det er for øvrig i Spania at nordmenn flest har feriebolig.

I Italia kan du som ikke-fastboende boligeier velge norsk rett gjennom testamente, og her er heller ikke uskifteregelen praktisert, og ektefellen er dårligere sikret enn i Norge.

Disse eksemplene viser at det er nødvendig med advokatbistand for å sikre dine og familiens rettigheter. Reitan i Nordea legger til at det er fordel å skrive og registrere testamentet både i Norge og det landet du kjøper bolig i.

Velg medhjelper med lokal kunnskap

Wiik i Forbruker Europa sier at de ofte får spørsmål om hvilke land det er best å handle bolig i utenfor Norge med tanke på forbrukerrettigheter.

Ti råd ved kjøp av bolig i utlandet

  1. Gjør deg kjent i området, altså med infrastruktur, beliggenhet, tjenestetilbud, byggeplaner og så videre
  2. Undersøk lover og regler for boligkjøp, skatt, arv, pant i fast eiendom med mer
  3. Beregn totalsummen for boligen inludert skatter avgifter, låneomkostninger og annet
  4. Bruk megler eller advokat som har stilt sikkerhet og som har bevilling
  5. Undersøk seriøsitet, særlig ved bolig under oppføring
  6. Gå på visninger, og ta gjerne med en sakkyndig og få tilstandsrapport
  7. Les kontrakten nøye. Legg spesielt merke til betaling, levering/overtakelse, utgifter knyttet til overdragelse, eierforhold/skjøte, heftelser, tilleggsytelser, offentlige skatter og avgifter
  8. Unngå forskuddsbetaling, i så fall må det stilles en bankgaranti som sikkerhet
  9. Sjekk dine rettigheter til å reklamere etter kjøpet
  10. Sjekk valutaforholdene i det landet du kjøper bolig i, for å eliminere valutarisiko

Kilde: Forbruker Europa

- Erfaringsmessig kan det være kompliserte og uklare regler knyttet til kjøp av bolig i utlandet som skiller seg fra de norske reglene, sier Finn Linde Eriksen, advokat i Codex i Oslo.

Han forteller at det ofte er svært mange dokumenter som skal fylles ut, det kan være skattemessige forhold som må avklares, i tillegg til at arvereglene, som nevnt ovenfor, kan være annerledes enn i Norge.

Advokatens beste råd er å engasjere en person som kjenner de lokale forholdene og er til stede i det aktuelle landet, slik at vedkommende kan følge opp prosessen der.

- Flere norske eiendomsmeglere og advokater samarbeider med eiendomsmeglere og advokater i utlandet, og kan gi råd om hvem man bør benytte seg av, sier Eriksen.

Det viktigste man må sørge for som kjøper, er å ha finansieringen i orden, enten i form av egenkapital eller gjennom lån, ifølge advokaten. Skal man kjøpe en eiendom i utlandet på vegne av en annen person, er det nødvendig med fullmakt fra kjøper, akkurat som i Norge.

Reitan i Nordea ber deg også om å ta bryet med å sjekke at du handler med en seriøs megler som er autorisert.

- I tillegg er det viktig å være oppmerksom på at det kan være lokale restriksjoner eller bindinger tilknyttet eiendommen du kjøper, som du bør sette seg inn i før du kjøper, sier forbrukerøkonomen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer