Åtte smarte ting du kan lage i vaffeljernet

Kan brukes til langt mer enn vafler.

BACON: Bacon er bare én av mange ting du kan lage i vaffeljernet. Foto: ELISABETH DALSEG
BACON: Bacon er bare én av mange ting du kan lage i vaffeljernet. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vafler er mer enn søte bakverk vi kan spise med syltetøy. Pølse, taco, egg og kaviar er bare noen av de litt særere tingene vi nordmenn har på vaflene våre.

Men det er ikke bare vaflene som er versatile. Vaffeljernet kan også brukes til langt mer enn å steke resterøre. Her er noen av dem.

Ikke kast de gamle ketsjup- og sennepsflaskene: Se alt det smarte du kan bruke dem til

#1: Omelett

Noe av det beste med fine hotellfrokoster er å få laget sin egen omelett med akkurat det fyllet man ønsker. Det å lage individuelle porsjonsomeletter til hele familien til søndagsfrokost frister kanskje ikke like mye, men hvorfor ikke sette opp en liten omelettstasjon på frokostbordet?

Slik gjør du: Pisk litt egg, 1,5-2 per person, 2-3 per vaffelplate, litt avhengig av hvor mye fyll du ønsker og hvor stort vaffeljern du har. Sett frem litt hakkete grønnsaker, ferske urter og annet fyll som skinke eller røkelaks - så kan alle lage sin egen.

#2: Bacon

FROKOST: Perfekt luftig omelett og stekt bacon lager du enkelt i vaffeljernet. Foto: ELISABETH DALSEG
FROKOST: Perfekt luftig omelett og stekt bacon lager du enkelt i vaffeljernet. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Også bacon egner seg perfekt til å steke i vaffeljernet. Det blir stekt fra begge sider, og får en fin og sprø konsistens.

Synes du det blir litt voldsomt med fettsøl, kan du gå for en av de litt magrere renskårete variantene.

Slik gjør du: Legg baconskivene i varmt jern, og stek til de er gylne og sprø.

Her lønner det seg å ha tørkepapir tilgjengelig, for å tørke av jernet mellom slagene. Baconet trenger ikke mer fett enn det har selv.

Vasketips: Synes du det høres veldig sølete ut? Tørk av jernet på vanlig måte etter bruk, og lag en vaskevaffel for å få jernet helt rent.

#3: Brødrister

Det er grenser for hvor mange kjøkkenapparater du trenger, og for mange er nok begrenset skap- eller benkeplass presserende. Så om du ikke bruker brødristeren hver dag, anbefaler vi å dra frem vaffeljernet når du har lyst på ristet brød, eller å tine frosne brødskiver.

Slik gjør du: Tørt brød blir perfekt ristet etter omtrent et halvt minutt i jernet, litt avhengig av hvor varmt du har det. Frossent brød tiner og rister du på et par minutter på middels til varmt jern.

#4: Ostesmørbrød

TOAST: Du trenger ikke eget toastjern, du kan like godt bruke vaffeljernet. Foto: ELISABETH DALSEG
TOAST: Du trenger ikke eget toastjern, du kan like godt bruke vaffeljernet. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Det finnes egne ostesmørbrødjern, men hvem trenger det når man har vaffeljern?

Slik gjør du: Den enkleste varianten krever kun to brødskiver med ost mellom. Du kan selvsagt smøre brødet, men ost er stort sett fett nok. Noen foretrekker å pensle brødet med smør på utsiden, vi synes det blir noe klissete, spesielt om du ikke har tenkt å finne frem kniv og gaffel. (Og la oss være ærlige, noe av det fine med et dobbelt ostesmørbrød er at du kan spise det med hendene.)

Du kan også variere annet pålegg i det uendelige. Vi liker å ha på litt god tomatsaus, eller hjemmelaget ketsjup, en god skinke, og gjerne et par skiver rødløk.

Genialt støvsugertriks: Alt du trenger er en nylonstrømpe og en strikk

#5: Quesadillas

Den meksikanske retten quesadillas er et slags ostesmørbrød av maistortillas i stedet for brødskiver. Også her kan du variere fyllet i det uendelige, men det enkleste er ofte det beste: To tortillas med smeltet ost imellom. Perfekt når du har et par tacolefser til overs.

Quesadillasene blir spesielt gode om du bruker litt skarp ost, gjerne en blanding av ulike typer.

Slik gjør du: Finn frem tortilla, ost, og eventuelt andre ingredienser. Riv osten, hakk eventuelle grønnsaker og krydder.

Når vaffeljernet er klart legger du på én tortilla, så strør du på ost, legger på den andre tortillaen, og lukker jernet. Etter 2-3 minutter er tortillaen sprø og osten myk. Ha over på en tallerken, del i seks, og servér.


#6: Rösti

RÖSTI: Revne, stekte poteter er supert tilbehør til stekt kjøtt, eller til en god engelsk frokost. Foto: ELISABETH DALSEG
RÖSTI: Revne, stekte poteter er supert tilbehør til stekt kjøtt, eller til en god engelsk frokost. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Poteten har et ufortjent dårlig rykte, men vi kan til en viss grad skjønne at man kan bli lei av kokte poteter om man har det til middag hver eneste dag. Derfor er det greit at du kan gjøre så mye mer med dem!

Den sveitsiske* potetretten rösti blir alltid populært mottatt, og er perfekt tilbehør til en god biff.

Slik gjør du: Riv 12 poteter, legg dem over på et kjøkkenhåndkle, pakk dem godt inn og klem godt, slik at du får ut så mye vann som mulig. Salte og pepre godt.

Du velger selv om du vil lage en stor eller flere små kaker, vi synes det passer fint med tre og tre. Legg over med skje i varmt vaffeljern, penslet med smør. Stek til de er gylne.

Ha kakene over på et stekebrett med bakepapir, og stek videre i ovnen på 175 grader i cirka ti minutter.

Dette holder som tilbehør til fire personer. Merk at akkurat som når du lager potetstappe, bør du beregne minst 50 prosent ekstra, fordi alle spiser mer poteter når de smaker så godt!

Tips: For ekstra gode og mettende rösti kan du tilsette litt revet ost før du steker.

#7: Potet- og gulrotkaker

Denne retten minner litt om rösti, men er en blanding av poteter og gulrøtter, som holdes sammen av litt egg.

Potet- og gulrotkaker er perfekt tilbehør til fisk, for eksempel fiskekaker.

Slik gjør du: Riv 500 gram poteter og 300 gram gulrøtter. Pisk et egg lett, ha i litt salt, og eventuelt krydderurter, og bland med de revne grønnsakene. Pensle jernet med olje eller smør, og stek i tre minutter. Ha over på en stekeplate med bakepapir og etterstek i ovn på 175 grader i cirka ti minutter, til grønnsakkakene er perfekt myke i midten.

Du kan steke en hel kake, men vi synes det gjør seg å dele i tre litt mindre. Oppskriften er nok som tilbehør til middag til fire personer.

#8: Brownies

IKKE HA PÅ FOR MYE: Slik så det ut på første brownies-forsøk ...  Foto: ELISABETH DALSEG
IKKE HA PÅ FOR MYE: Slik så det ut på første brownies-forsøk ... Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Den søte, myke, amerikanske sjokoladekaken behøver ikke stekes i ovn, vaffeljernet egner seg perfekt. Vi foretrekker brownies som er på grensen til rå i midten, noe du enkelt oppnår med et vaffeljern, det blir sprøtt og godt på overflaten - og mykt.

Du kan enten kan du lage en liten porsjon og steke et par brownievafler, eller en litt større, og fryse de vaflene du ikke spiser. Vi har ikke den beste erfaringen med å fryse browniedeig, men ferdigstekt brownies som har vært frossen, så tint opp, er nesten bedre enn når den er nybakt.

Er det vanskelig å spre røren utover hele platen, tilsetter du bare litt ekstra melk.

Har du et vaffeljern som lager litt tykkere belgiske vafler egner det seg spesielt godt til å lage brownies, men de er også godt i vanlige vaffeljern - bare pass på at du ikke tar i for mye røre.

Se vår test av Lekués belgiske vaffelformer

*Oppdatert 26. januar, 10:30.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer