Av og til er 45 kvadratmeter nok

Når fantasien er større enn leiligheten.

ROMSLIG: Ihvertfall på en måte. Denne leiligheten måler ikke mer en 45m2, men med litt oppfinnsomhet ser den enda større ut. Foto: Arkitekten
ROMSLIG: Ihvertfall på en måte. Denne leiligheten måler ikke mer en 45m2, men med litt oppfinnsomhet ser den enda større ut. Foto: Arkitekten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I deler av Norge nærmer kvadratmeterprisen seg snart årslønna for en industriarbeider, og interiørarkitektene er bare noen få år med enda høyere prisstigning unna å se på hva en egentlig kan gjøre med en familie på fire plassert i et hundehus eller i en lekehytte i hagen.

De brasilianske arkitektene hos Maurício Karam har ikke norske tilstander eller boligpriser å forholde seg til, selv om også boligprisene i Brasil har steget kraftig de siste årene, og selv om kvadratmeterprisen i landets største by, Sao Paolo, har steget til rundt 18.000 kroner.

Det er i denne byen Apartment Leopoldo ligger, en svært pen og elegant stiløvelse fra Maurício Karam, og en oppvisning i hvor mye en kan få ut av veldig lite.

Les også: Løsning for trangbodde

Beskjedne mål

Leiligheten måler usle 45 kvadratmeter, men har innhold nok til å framstå som betydelig større - i det minste på bilder. Den ble overtatt i sin opprinnelige tilstand, det vil si slik den så ut da den ble oppført for 20 år siden, men etter ønske fra oppdragsgiver ble blant annet en rekke murvegger og vertikale flater fjernet for å skape et mest mulig kontinuerlig landskap mellom stue, kjøkken og det store spisebordet.

Kun bærevegger og nødvendige støttebjelker er blitt stående igjen. Det laminerte tregulvet som strekker seg gjennom samme området bidrar også til denne følelsen av å bevege seg gjennom én flate, heller enn flere mindre moduler.

Med bare ett soverom er nok ikke leiligheten først og fremst ment for store småbarnsfamilier, selv om arkitektene har fått plass til dedikert vaskerom.

Designinteresserte og ivrige lesere av salongbordbøker vil legge merke til detaljer som de to sitronpressene fra Philippe Starck, "tilfeldig" plassert på kjøkkenbenken, og også den brune, laminerte veggen hvor TVen henger tilfører leiligheten et utpreget eksklusivt preg.

Se flere bilder av leiligheten her:Delta i debatten under! Hva synes du om leiligheten?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer