Plantevernmiddel i krydder

Avdekket ni plantevern­midler i oregano-krydder

Svensk test viser at flere typer oregano-krydder inneholdt rester av flere plantevernmidler, og ett av krydderne med flest rester er en «norgesfavoritt». Men er dette farlig?

OREGANO OG...: Azoxystrobin, Clethodim, Difenoconazole, Pendimethalin, Phenylphenol, 2-Pirimicarb, Pirimicarb-desmethyl, Pyraclostrobin og Tebuconazole. Disse stoffrestene fant svensk laboratorium i Santa Marias oregano. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
OREGANO OG...: Azoxystrobin, Clethodim, Difenoconazole, Pendimethalin, Phenylphenol, 2-Pirimicarb, Pirimicarb-desmethyl, Pyraclostrobin og Tebuconazole. Disse stoffrestene fant svensk laboratorium i Santa Marias oregano. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig ble det utført en test av tolv ulike oregano-krydder ved Eurofins laboratorium i Lidköping.

To av markedslederne, Kockens og Santa Maria, ga utslag for rester av ni plantevernmidler. Fire oregano-varianter var helt rene og seks hadde noen svært små spor av bekjempingsmiddel, skriver Testfakta.

Det må imidlertid understrekes at ingen av oregano-krydderne inneholdt plantevernmidler over de tillatte grenseverdiene i EU.

Sjekk før harryhandel

På lista over oregano-krydderne som ble testet i laboratoriet, var det også kjente merkenavn fra norske butikker, som Eldorado og Xtra, billigmerkene til henholdsvis Norgesgruppen og Coop.

Både Norgesgruppen og Coop bekrefter overfor DinSide at de ikke selger oregano fra sine respektive billigmerker i norske butikker.

Har du tenkt deg på harryhandel den kommende tiden, vil du kanskje ta en titt på Testfaktas tabell over funnene av plantevernmidler i oregano som står i svenske butikkhyller.

- Rester kan forekomme

Santa Maria, derimot, krydrer maten til mang en nordmann. I den svenske testen ble det altså påvist rester av ni ulike pesticider (plantevernmidler) i Santa Marias oregano.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer