Bad deg rik i hagen

Privat badebasseng i hagen koster mer enn flesk, men kan i det lange løp være en gunstig investering.

Publisert
Sist oppdatert
Lekker plaskedam.
Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Holst
Lekker plaskedam.
Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Holst Vis mer


Hvert år skaffer rundt 50 norske husholdninger seg basseng i hagen. Og trodde du svømmebassengsalget var konjunkturavhengig, tar du blodig feil.

- Folk som kjøper svømmebasseng har penger uansett konjunkturer, sier Sigve Fredriksen, daglig leder i bassengforretningen Pahlen i Oslo.

Og det er helst i de solide strøkene i Oslo vest du finner bassengene, skal vi tro Fredriksen.

Slik gjør du det

Bassengdrømmen kan realiseres på flere måter: Du kan grave et hull, støpe bassenget, og enten male det innvendig med polyestermaling eller kle det med polyesterduk. Det støpte bassenget kan også flislegges, men man bør ha frostsprengning og påfølgende løse fliser i tankene. Det støpte bassenget sies å ha lengre levetid enn en såkalt prefabrikkert badedam. For et støpt basseng kan du starte med å bla opp cirka 200.000 kroner, men du kan utmerket fortsette med å bla opp i hvert fall 300.000 kroner til.

- Noen vil ha fliser av estetiske hensyn, og da går de for det, sier Fredriksen ved Pahlén Oslo AS.

De prefabrikkerte badebassenger leveres med ferdig sveiset polyesterduk. Disse bassengene kan enten graves ned eller eller simpelthen parkeres på en passende plass. Disse har ikke like lang levetid som det støpte, men er til gjengjeld rimeligere i innkjøp.

Bonderomantikk

En nøktern furustamp i hagen?

Foto: Ola-Stampen.no Foto: Ola-Stampen.no
En nøktern furustamp i hagen?

Foto:
Ola-Stampen.no Foto: Ola-Stampen.no Vis mer


Også bonderomantikerne kan få sin våte drøm oppfylt: Mysenfirmaet Ola-Stampen snekret sammen sin første furustamp i 1996. Siden har det gått slag i slag; i dag selger firmaet cirka 80 stamper i året. Fra 17.400 kan du få din eget fireseters stamp med fakler i hagen – eller på terrassen - men selskapet leier også ut stamper for kortere og lengre tid. Ifølge Ola-Stampen er det bare å hente stampen og sette i gang å bade.

Men her finnes også utallige varianter av utendørsjacuzzier.

Tilleggseffekter

Firkantet, ovalt eller rundt? Romersk trapp og stupebrett? Bassenget kan du skru sammen på de fleste måter og pyntes opp med både praktisk, kult og estetisk utstyr.

- Noen hyrer inn arkitekt til å lage sine bassenger i hagen for at det skal ta seg bra ut, forklarer Fredriksen ved Pahlen i Oslo.

I tillegg finnes et heftig utvalg tilleggsutstyr blott til lyst:

- Noen har små bassenger med motstrømsaggregat. Aggregatet lager strøm slik at du kan svømme selv om bassenget er lite, sier Fredriksen.

Men det stopper ikke her. Du kan også få installert vanngardin, som illuderer fossefall. Både vanngardin og strømaggregat koster cirka 15.- 25.000 kroner. Stort sett leveres slikt utstyr til offentlige bad, men også privatpersoner har fått øynene opp for den slags. Videre kan du utvide badesesongen ved å sette opp et glasstak over bassenget.

Verdiøkning

Stilrent.

Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst
Stilrent.

Foto: Inga Ragnhild Holst Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer


Et svømmebasseng i hagen kan også bety verdistigning på eiendommen.

- Det er klart verdien stiger med fasilitetene. Men man bør ta i betraktning at man begrenser markedet, det er ikke mange som har råd til å kjøpe eiendommer med mange fasiliteter, sier Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes landsforbund til DinSide.

Her får du kjøpt bassenget

Ola-Stampen
Pahlén Oslo AS
Bassengkonsulenten
Startsidens oversikt over norske bassengleverandører

  • Dette koster hagebassenget


  • Slik vedlikeholder du bassenget


  • Slik vedlikeholder du bassenget

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer