Baderomsmatten kan være full av bakterier

- Bør vaskes minst én gang i uken.

BØR VASKES: Det kan være deilig å tørke føttene på baderomsmatten etter en dusj, men den bør vaskes opptil flere ganger i måneden.  Foto: JAKE GAGNE/FLICKR CREATIVE COMMONS 2.0
BØR VASKES: Det kan være deilig å tørke føttene på baderomsmatten etter en dusj, men den bør vaskes opptil flere ganger i måneden. Foto: JAKE GAGNE/FLICKR CREATIVE COMMONS 2.0 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er definitivt delte meninger om baderomsmatter.

Enkelte setter pris å kunne tørke føttene på et varmt og loddent teppe etter en dusj, mens andre frastøtes bare av tanken på en tøyfille på baderomsgulvet.

En ting er i hvert fall sikkert - grunnet oppsamling av skitt og fukt kan baderomsmatten fort bli en yngleplass for bakterier.

Da bør du passe på å vaske den med jevne mellomrom - og kanskje oftere enn du tror.

LES OGSÅ: Derfor skal dolokket være nede!

Ekstra ille med urinsøl

Har du en baderomsmatte? (Avsluttet)
Jepp, og den vasker jeg av og til.(30%) 696
Ja, men jeg passer på å vaske den ofte.(23%) 544
Nei, jeg ser ikke behovet.(21%) 494
Nei, det synes jeg er ekkelt.(14%) 335
Ja, men jeg vasker den aldri.(11%) 256
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Tepper og baderomsgulv kan hver for seg være noe av det skitneste i hjemmet. Når man i tillegg kombinerer dem, ved å ha en baderomsmatte foran for eksempel vasken, så kan du sitte på en real bakteriebombe.

- Baderomsmatter er spesielt utsatt for bakterier, bekrefter seniorforsker i SINTEF Byggforsk, Steinar K. Nilsen.

Vannsølet som absorberes av baderomsmattene kan fremdeles inneholde skitt og såperester, noe som i kombinasjon med et varmt badegulv, gir gode vekstvilkår for illeluktende bakterier.

Ekstra ille er det hvis matten din ligger rundt toalettet, og du kanskje er - eller bor sammen med - en vel slepphendt mann.

- De fleste gutter og menn står når de tisser, og de er dessverre dårlige til å sikte. Det blir derfor en del søl av urin rundt toalettet, noe som kan forårsake luktproblemer, forteller Nilsen.

LES OGSÅ: Dobørsten må også vaskes

- Minst én gang i uken

TO FLUER I EN SMEKK: Baderomsmatten kan ifølge Malin Skaar godt vaskes sammen med brukte håndklær. Foto: NTB SCANPIX
TO FLUER I EN SMEKK: Baderomsmatten kan ifølge Malin Skaar godt vaskes sammen med brukte håndklær. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Nilsen er tydelig på at badet bør rengjøres minst én gang i uken, og da bør man samtidig gi baderomsmatten en god runde i vaskemaskinen.

Dette bekrefter, riktignok litt mer avmålt, lederen for Lilleborgs forbrukerservice, Malin Skaar:

- Baderomsmatten vil samle opp såpe- og hudrester, og er jevnlig utsatt for fuktighet, så man bør absolutt vaske den.

- Hvor ofte kommer an på hvor mange som er i husholdningen, og hvor ofte man dusjer, men cirka 1-2 ganger i måneden, sier Skaar.

Hun forteller at man alltid bør sjekke vaskeanvisningen, men at et godt vaskemiddel og høy temperatur (60 grader) er avgjørende for et godt og hygienisk resultat.

De som kanskje får litt dårlig samvittighet av å ikke vaske baderomsmatten ofte nok, kan trøste seg med at det ifølge Nilsen ikke er særlig helsefarlig.

- En litt ekkel, illeluktende baderomsmatte vil ikke utgjøre noen helsefare - så fremt man ikke har små barn som krabber rundt på do-gulvet eller tygger på matten.

LES OGSÅ: Skifter du håndkle ofte nok?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer