Baderomsplater med flisemønster

Med disse platene blir oppussingen både enklere og billigere.

Vegger dekorert med baderomspanel som imiterer fliser. Produktet du ser her kommer fra RBI Interiør AS, og finnes i flere utførelser og farger. Foto: Produsenten
Vegger dekorert med baderomspanel som imiterer fliser. Produktet du ser her kommer fra RBI Interiør AS, og finnes i flere utførelser og farger. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye å forholde seg til når man skal pusse opp badet, og det er et av de dyreste rommene i boligen dersom du skal totalrenovere. Er det lekkasjer eller fuktskader, er det ingen vei utenom. Men er det bare en fornyelse du drømmer om, finnes det andre alternativer enn å totalrenovere.

Les også: Enkle grep som frisker opp stygge fliser.

Plater som holder tett

Våtromsplater kan være en god og enkel løsning. Disse kan monteres direkte på eksisterende overflater uten annet forarbeid, og fungerer også som membran. Og mye har skjedd siden de første generasjoners våtromsplater kom, med marmorlook eller klassiske "respateks"-mønstre.

Det finnes plater som kan flislegges eller males, og plater som er designet slik at de kan stå som de er. Noen har til og med flis-look eller betongfinish, slik at du kan få det uttrykket selv uten å legge fliser.

NB! Våtromsplater er ikke alltid nok, sjekk om du må ha dampsperre

Her er noen produktvarianter som finnes på markedet nå:

Pusse opp? Dette bør du ikke gjøre hjemme

Velg riktig maling

Man kan også male badet. Til og med over fliser kan det males. Pass bare på å velge produkter som er tilpasset våtrom. De fleste malingprodusentene har egne våtromssystemer, som er beregnet på nettopp dette.

Du kan eventuelt også velge overmalbare våtromsplater.

Skru tapetet opp på veggen, med disse ferdigtapetserte veggplatene

Tapet og panel

Våtromstapet er en type vinyltapet som er ekstra sterk, og har en bakside som ikke blir påvirket av vann. Det bør sveises i skjøtene; og forsegles ved alle åpninger, som kanten mellom gulvbelegg og tapet, åpninger mot rør, eller rundt hyller og kroker som er festet i tapetet.

Også tapetlimet og eventuell sparkelmasse må være spesialtilpasset våtrom, slik at de ikke påvirkes av fuktighet. Selv om tapetene tåler vann, er det ikke ideelt i våtsonen.

Les mer: Riktig tapet i riktig rom

Du kan forøvrig også bruke panel på badet, men ikke legg panel i dusjsonen, råder IFI.

Henge opp på flisevegg? Derfor bør du velge lim

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer