Baderomstapet med innebygget membran

Verdensnyheten fra svenske Eternowall er godkjent av Sintef byggforsk og Fagrådet for våtrom.

"Sand" er en av flere designmuligheter og fås i flere farger; antrasitt, grått og hvitt.  Foto: Fantasi Interiør/Ifi.no
"Sand" er en av flere designmuligheter og fås i flere farger; antrasitt, grått og hvitt. Foto: Fantasi Interiør/Ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At baderommet blir fuktig er ingen hemmelighet. Trikset for et godt inneklima og en sunn bolig er å lede fuktig luft ut av badet og ut av huset, og kanskje enda viktigere: Bort fra vegger og gulv.

Vi legger derfor en membran for å skåne boligens konstruksjon fra vannsøl og fukt. Det finnes flere typer membran; sveisemembran, smøremembran og våtromsplater. Disse plasseres som en sperre mellom veggene og konstruksjonen; og så innreder man utenpå membranen med fliser, våtromstapet, panel eller lignende.

Nå kan du droppe membran

Våtromstapetet fra svenske Eternowall eliminerer behovet for det ekstra sjiktet, og er verdens første tapet med integrert membran. Tapetet er godkjent av Sintef byggforsk og Fagrådet for våtrom, ifølge Informasjonskontoret for Farge og Interiør (Ifi.no).

Dette innebærer at produktet har gått gjennom flere grundige tester etter felles europeiske standarder. Blant annet har testene dokumentert vanntetthet, damptetthet og tetthet i skjøtene, samt at tapetet tåler temperatursvingninger og bevegelser i underlaget.

Gjør det selv

Ifølge Tom Christian Aasen, selger i Fantasi Interiør som distribuerer Eternowall i Norge, kan man sette opp tapetet selv, om man følger bruksanvisningen. Om du ikke har erfaring med tapetsering vil vi likevel anbefale at du får inn en fagperson til å gjøre dette. For om du bommer litt risikerer du mer enn uregelmessigheter i mønsteret, og da er det greit å ha et profesjonelt firma å forholde seg til.

– Du bruker vanlig gulv- og vegglim, det som man vanligvis bruker til gulvbelegg, sier Aasen til DinSide. Dette til tross for at tapetet kun er 0,92 mm tykt.

Selv om du eventuelt bestemmer deg for å hyre inn fagfolk for å sette opp tapetet, vil det mest sannsynlig lønne seg i forhold til de fleste andre løsninger. Rett og slett fordi det bare er ett lag som skal monteres.

Eternowalltapetet er også godkjent som membran, det vil si at du for eksempel kan montere fliser utenpå tapetet, dersom du skulle ønske det. Du kan gjøre det med én gang, eller etter noen år, når du ønsker forandring.

Eternowall finnes med seks ulike dekorative mønstre i flere farger, her kan du se noen av dem:

Forhandlerinfo: Eternowall distribueres av Fantasi Interiør som leverer til de fleste fargehandelkjedene. Veiledende pris er rundt 400 kroner per kvadratmeter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer