Reklamasjon på bolig:

Badet fra 2006 var fra 1986

En mangel, slår Finansklagenemnda fast, og gir boligkjøperen krav på prisavslag.

FEIL INFORMASJON: Badet skulle være fra cirka 2006, men det viste seg å ikke stemme. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
FEIL INFORMASJON: Badet skulle være fra cirka 2006, men det viste seg å ikke stemme. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved et boligkjøp på Nesodden utenfor Oslo, oppdaget boligkjøperne kort tid etter overtakelsen fukt i badegulvet. Ved salget av boligen var det oppgitt at badet var fra cirka 2006, men viste seg tvert imot å være fra byggeåret av boligen, nemlig 1986.

Dermed krever kjøperen å få dekket kostnadene for oppgradering av badet, siden han mener det er gitt mangelfulle opplysninger ved salget - noe han tildels får.

Vil du unngå å havne i samme situasjon, er det ting du bør sjekke både i boligpapirene - og på visning.

Be om dokumentasjon

- Denne saken understreker viktigheten av dokumentasjon på utført arbeid, for eksempel på baderom og elektrisk anlegg, sier forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Henrik Pihl i Huseiernes landsforbund til Dinside.

Han understreker at det er lurt for boligkjøpere generelt å be om dokumentasjon på utført arbeid på baderom.

- Det gjelder både for nyere boliger der badet er fra byggeår, og ikke minst for eldre boliger der badet rapporteres å være "oppusset", "renovert" eller lignende, sier Pihl.

Fagsjef Are Skaar Nielsen i Rørentrepremørene påpeker og at det er forskjell på om et bad er rehabilitert eller oppusset.

- Hvis boligannonsen sier at badet er rehabilitert bør det forventes at badet er strippet ned til originale gulv, vegger og tak og at badet er bygget opp på nytt. Dette innebærer at tettesjikt (membran), vann og avløpsrør inkludert sluk, varmekabler osv er skiftet. Det er også å forvente at det rehabiliterte våtrommet tilfredsstiller kravene i dagens tekniske forskrift (TEK 17), sier Skaar Nielsen.

Ved oppussing er det gjerne overflater som blir berørt, være seg nye fliser eller nytt utstyr, forklarer han.

Sjekk tilstandsrapporten

Vurderer du å kjøpe en bolig lønner det seg å ta en ordentlig kikk i tilstandsrapporten.

- I en del tilstandsrapporter som nå leveres vil takstmenn være veldig tydelige når dokumentasjon mangler, og badet får en dårligere tilstandsgrad hvis dokumentasjonen ikke er på plass. Dermed er det også viktig for selgere å ta vare på dokumentasjonen når badet pusses opp/renoveres, og at man får dokumentasjon fra rørlegger/entreprenør, sier Pihl i Huseierne.

I tilfeller hvor takst eller tilstandsrapport er ullen, bør man som kjøper etterspørre informasjonen, råder Pihl, noe Skaar Nielsen i Rørentreprenørene også understreker.

- Dokumentasjonen bør inneholde opplysninger om hvilke firmaer som har stått for jobben, hvilke produkter som er benyttet og hvordan og hvor ofte disse skal vedlikeholdes. I tillegg skal det finnes tegninger eller bildedokumentasjon av skjulte installasjoner. Det være seg varmekabel i gulv, rørføringer i vegg og gulv eller andre tekniske installasjoner, sier Skaar Nielsen.

- Hvis man ikke får dokumentasjon, bør man ta med i regnestykket at man kanskje må risikere å pusse opp badet. Dermed bør man kanskje ikke by fullt så mye som man har lyst til, legger Pihl til.

Pass på dette på visning

Også på visning er det en del ting du bør sjekke før kjøp av bolig, og det uansett om badet er beskrevet som rehabilitert eller oppusset i boligannonsen, sier Are Skaar Nielsen, som gir følgende råd om hva man bør sjekke:

  • Ta av slukrister og se ned i sluket etter membran, denne er ikke alltid synlig, men man bør i det minste se om det er montert en klemring på sluket.
  • Skru på dusjen og se om vannet renner til sluket.
  • Ta med en stor klinkekule, legg den ved terskel og la den rulle. Klinkekulen bør ende opp ved sluk.

Mangel gir prisavslag

Tilbake til badet som har havnet i Finansklagenemnda, slår nemnda fast at det er snakk om en mangel da det i salgsdokumentasjonen var gitt uriktige opplysninger om badets alder.

Dermed har boligkjøperen krav på prisavslag - men dette blir ikke på 122.000, som utbedringskostnadene er satt til, men 50.000 kroner «da kjøper ved utbedring vil få et bad med fornyet levetid, dokumentasjon og reklamasjonsrett etter håndverktjenesteloven» skriver Finansklagenemnda i sitt vedtak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer