Badet

Er det fukt i vegger og gulv kan det utvikle seg til råteskader, og du risikerer å måtte bygge opp hele våtrommet fra grunnen av. Her ryker det raskt ti-tusenvis av kroner.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Husk at dårlig grunnarbeid lett kan gi store fuktskader. Kontroller derfor badet nøye for tegn på fuktskader.

Takstmenn bruker normalt en fuktmåler for å sjekke badets fuktighet. Resultatet må alltid sjekkes i tilstandsrapporten. Påse derfor at dette har blitt brukt på din drømmebolig, og sjekk at fuktnivået er akseptabelt.

Riktig helling? Heller gulvet mot sluket? Dersom vannet ikke går i sluket vil det før eller siden gi skader på vegg og gulv. Dersom det er mulig bør du også undersøke platene bak fliser og belegg for fukt.

I tillegg til å se på rør og avløp kan vannskader ofte avsløres ved å se nederst på kledningen. Malte flater med gråbrune skjolder kan skyldes at baderommet er malt med maling uten soppmiddel. Dette er uheldig i rom med varm og fuktig luft. Kondens på overflatene når dusjen er i bruk kan også være tegn på at veggene har ledende materiale som danner en kuldebro mellom det varme baderommet og rom som er kalde. Også dette kan gi fuktskader i baderommet.

Høy luftfuktighet i baderommet tyder på for dårlig utlufting. Se også etter om fugene mellom flisene er faste og hele. Løse og sprukne fuger slipper inn mye vann. Sprekkene kan skyldes bevegelser i konstruksjonen. Det vil si at gulvet ikke er stabilt nok til fliser.

Vannrette sprekker i de nederste flisene på baderomsveggen kan være et tegn på at bjelkelaget er i ferd med å bøye seg for vekten av badegulvet. Gulvbjelkene i eldre boliger er som regel ikke dimensjonert for å tåle vekten av nye, støpte gulv.

Bruk også nesa flittig. Lukter det mugg eller "kjeller" på baderommet må du regne med store oppussingsutgifter.

- Noen av de største baderomsbombene finnes i hus og baderom bygget på 80-tallet, bekrefter flere takstmenn. I denne perioden ble nye metoder og materialer tatt i bruk for tetting av våtrom. Disse har senere vist seg å fungere svært dårlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer