Bakehjelpemiddelet som virker

Bakehjelpemiddelet «ferskere bakst» får faktisk baksten til å kjennes ferskere ut, mye lenger.

JA, DET VIRKER: Mors hjemmebakte «ferskere bakst» lover at den skal bevare saftigheten og beholde den ferske følelsen lenger. Og hurra, det gjør den fakstisk! Foto: KRISTIN SØRDAL
JA, DET VIRKER: Mors hjemmebakte «ferskere bakst» lover at den skal bevare saftigheten og beholde den ferske følelsen lenger. Og hurra, det gjør den fakstisk! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere testet tørrgjær mot fersk gjær, pizzagjær mot vanlig tørrgjær og bakehjelpemiddelet «luftigere bakst».

Konklusjonene der er kort fortalt at fersk gjær gjør mye, mens luftigere bakst på den annen side ikke gjør veldig mye ...

Forhåpningene var dermed ikke veldig store da vi satte Idun Mors hjemmebakte bakehjelpemiddel «ferskere bakst» til test.

Men der fikk vi oss en overraskelse!

For mens baksten uten bakehjelpemiddelet etter noen dager ble harde og føltes tørre, beholdt baksten med bakehjelpemiddelet spensten i baksten veldig lenge.

Slik har vi testet

Vi har bakt to identiske ladninger med boller, der én ladning har vært med bakehjelpemiddelet «ferskere bakst» og en ladning har vært uten.

«Ferskere bakst» er et pulver som skal tilsettes i deigen. Det skal være én toppet spiseskje til én pakke gjær. Middelet kan brukes i både brød- og hvetebakst.

Deigene er satt på nøyaktig samme måte og eltet og behandlet likt - og bollene er bakt i identiske størrelser.

Testspisere

Vi har så gitt de to ulike variantene til to testspisere som har fått i oppdrag å se om de kjenner forskjell på bollene i fire påfølgende dager - uten å vite hvilke av bollene som har vært bakt med og uten «ferskere bakst.»

I tillegg har også undertegnede sett på om og hvordan bollene har endret seg i løpet av en uke.

I tillegg til bollene, har vi også testet ut middelet på grovbrød.

Les også: Blir det luftigere med «luftigere bakst»?

Ja da, blindtesterne kjenner stor forskjell!

På selve bakedagen kjenner vi ingen forskjell på bollene med og bollene uten bakehjelpemiddelet. Men så er de jo også begge per definisjon rykende ferske.

DAG TO: Ingen stor forskjell på bollene med og uten ferskere bakst dagen etter baksten. Foto: KRISTIN SØRDAL
DAG TO: Ingen stor forskjell på bollene med og uten ferskere bakst dagen etter baksten. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Dag to melder blindtesterne at det ikke er noen vesentlig forskjell mellom de to ulike bollene, men at det er som forventet «dagen derpå».

Dag tre melder den ene blindtesteren at den ene typen boller er en anelse mindre tørr enn den andre. Og ja, det er bollene med ferskere bakst som er mindre tørr.

Blindtester nummer to melder at begge bollene er nesten som dagen før, men at den ene faller lett fra hverandre. Dette er bollen uten bakehjelpemiddelet.

For øvrig bemerkes det at den andre typen, altså den med bakemiddelet, ikke er spesielt tørr, og har ganske god smak.

«Gør god»

Dag fire-fem: Samme konklusjon som for dag tre; blindtester nummer én melder at bollene av den ene typen er noe mindre tørre enn den andre typen, og at denne typen også er mykere enn de andre. Det er bollene med bakemiddelet som er minst tørr og mykere.

Smakstester to melder om et sett skikkelig tørre boller som er steinharde, tunge og massive - og som man aldri blir ferdige med å tygge på. Men det andre settet med boller er riktignok tørrere enn tidligere dager, men som fortsatt er myk i konsistensen, og med litt søt bollesmak.

- Og sammenlignet med den andre bollen (altså bollen uten bakemiddelet, red. anm.) var den «gør god», sier smakstesteren.

DAG FEM, UTEN FERSERE BAKST:  Ikke mye spenst i denne bollen på dag fem. Foto: KRISTIN SØRDAL
DAG FEM, UTEN FERSERE BAKST: Ikke mye spenst i denne bollen på dag fem. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
DAG FEM, MED FERSKERE BAKST: Mye mer spenst i bollen med ferskere bakst, på den femte dagen. Har kan vi klemme på bollen og den svikter og hever seg opp igjen. Det er ikke mulig på bollen uten bakemiddelet. Foto: KRISTIN SØRDAL
DAG FEM, MED FERSKERE BAKST: Mye mer spenst i bollen med ferskere bakst, på den femte dagen. Har kan vi klemme på bollen og den svikter og hever seg opp igjen. Det er ikke mulig på bollen uten bakemiddelet. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Mer spenst, mindre smuler

Det er også konklusjonen til undertegnede, etter å ha smakt og kjent på bollene i en hel uke:

Det er ingen vesensforskjell på bakstdagen eller første dag - men dagene deretter kjenner vi tydelig hvilken av bollene som er bakt med ferskere bakst og hvilke som er bakt uten. Og dette blir bare tydeligere og tydeligere ettersom dagene går.

ETTER EN UKE: Kjempeforskjell etter en uke, det er faktisk mye spenst i bollen med bakemiddelet.  Foto: KRISTIN SØRDAL
ETTER EN UKE: Kjempeforskjell etter en uke, det er faktisk mye spenst i bollen med bakemiddelet. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
DAG ÅTTE, UTEN BAKEHJELPEMIDDEL: Ikke mye spenst i bollen uten bakehjelpemiddelet en uke etter bakst. Den er steinhard og fryktelig tørr. Foto: KRISTIN SØRDAL
DAG ÅTTE, UTEN BAKEHJELPEMIDDEL: Ikke mye spenst i bollen uten bakehjelpemiddelet en uke etter bakst. Den er steinhard og fryktelig tørr. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Dette er også inntrykket vi sitter igjen med etter å ha testet bakemiddelet i grovbrød:

Brødene med ferskere bakst holder seg spenstige, kjennes saftigere og smuler ikke så mye som brødene uten ferskere bakst.

Vi synes også at brødene med ferskere bakst hevet bedre og ble luftigere, enn de uten.

Les også: Rundstykkene som garantert blir en snakkis

Hva er det egentlig som skjer?

Ingrediensene i ferskere bakst er hvetemel, hvetegluten, enzym og melbehandlingsmiddel (askorbinsyre). Produsenten lover at dette skal bevare saftigheten i gjærbaksten og den ferske, hjemmebakte følelsen lenger. Det er altså et pulver som du tilsetter i deigen. Men hva er det egentlig som skjer?

Nøkkelordene her er gluten og enzymer.

- Dette er ingredienser som finnes naturlig i mel. Det vi gjør, er at vi tilsetter en større mengde av disse stoffene, for å få mer optimale bakeegenskaper - det finnes nemlig ikke tilstrekkelig med disse stoffene i melet for å oppnå optimale bakeegenskaper, forteller Rasmus Selseth, direktør for dagligvare og storhusholdning i Idun.


Glutenberiket mel benyttes av endel industribakerier. Du skal også være oppmerksom på at bruken av glutenberiket bakst er omstridt i noen miljøer, og at det der settes i forbindelse med den økte forekomsten av cøliaki og andre tarmsykdommer.

Konklusjon

Ja, det er ingen tvil om at Mors hjemmebakte «ferskere bakst» virker!

Vi har bakt både boller og brød med og uten ferskere bakst, for å se om vi kunne merke forskjell, og det kan vi absolutt! Etter noen dager er det faktisk kjempeforskjell.

Spiser du uansett opp baksten dagen derpå, er et nok liten vits i å investere i dette bakemiddelet, men dersom du bruker å spise av baksten i flere etterfølgende dager, er det en god investering.

Baksten holder seg spenstigere mye lenger, den smuler mindre og kjennes ferskere ut, spesielt når det har gått noen dager.

En pakke skal holde til ti deiger og koster 33,50 kroner (pris fra Rimi). Dette er altså en kostnad på 3,35 per deig, og er en vel verdt det - om du ikke greier å få spist opp baksten på bakedagen eller dagen derpå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer