Er du en av dem som bruker kjøkkensvamper til å ta oppvasken eller skrubbe rundt vasken, så bør du kanskje vurdere å kaste den for godt.
En ny studie gjort av forskere ved Duke University i Nord-Carolina, USA, har nemlig funnet at den gjennomsnittlige kjøkkensvampen kryr av flere bakteriearter enn det du finner i en petriskål på et laboratorium.

Skrekkfunn i grøten: - Æsj!
Det skriver vitenskapsnettstedet Study Finds.
Ypperlig tilholdssted
Om du kanskje nå tenker: «Ingen fare, jeg kaster mine svamper ofte», så har vi en dårlig nyhet til deg. Dette skal nemlig ikke ha så mye for seg:
Funnene viser nemlig at det ikke er matrestene i svampen, men heller selve strukturen som gjør den til et ypperlig tilholdssted for mikrobene.
Det slår forskere ved Duke fast i en uttalelse publisert på universitets eget nettsted. Resultatene fra studien er publisert i forskningstidsskriftet Nature Chemical Biology.
- Bakterier er akkurat som mennesker som lever i en pandemi - noen finner det vanskelig å være isolert, mens andre blomstrer, sier Lingchong You, som er professor i biomedisinsk ingeniørfag ved Duke.

Satte pantegrense: - Maks 200 kroner
Forskerne har funnet ut at de bakteriene som trives i et blandet miljø sammen med andre bakterier, de fryder seg i nettopp kjøkkensvampen din.
Likner på jord
Forskerne registrerte rundt 80 ulike stammer av E.coli-bakterier, sånn at de kunne følge mikrobenes bakterievekst i ulike miljøer med varierende plass.
- Det at bakteriene fikk så liten plass, skadet virkelig de artene som er avhengige av å ha interaksjon med andre arter for å overleve. Men det at de fikk stor plass, utryddet de bakteriene som trives alene, sier You.

Advarer mot brannfelle: - Få vet om det
Men når de ga bakteriene akkurat passe stor porsjonering av plassen, førte det til at et maksimalt antall bakteriearter overlevde.
Resultatene peker, ifølge professor You, på årsaken til hvorfor en kjøkkensvamp er et så nyttig habitat for mikrober:
Svampens struktur etterlikner de gode levevilkårene som bakteriene får i god jord, blant annet ved å by på leveområder med varierende størrelse.
Bedre enn ei petriskål
For å bevise dette poenget gjennomførte forskerne et eksperiment med en bit vanlig husholdningssvamp.

Havnet i koma av giftig vin
Resultatene viste at det var enda enklere å dyrke fram bakterier i svampen, enn i noe av utstyret som de hadde tilgjengelig i laboratoriet.
- Det viser seg at en svamp er en veldig enkel måte å dele opp habitatet på en måte som forbedrer det mikrobielle samfunnet. Kanskje det er derfor det er en skikkelig skitten ting - strukturen i en svamp gjør den til et perfekt hjem for mikrober, sier professor You.