Ny forskning om kjøkkensvamper:

Bakteriebombe!

Faktisk har bakterieartene lettere for å formere seg i kjøkkensvampen din, enn i ei petriskål på laboratoriet.

BAKTERIEPARADIS: En våt og fuktig svamp er et herlig tilholdssted for bakterier, viser ny forskning. Foto: NTB/Valerie Nik/Shutterstock
BAKTERIEPARADIS: En våt og fuktig svamp er et herlig tilholdssted for bakterier, viser ny forskning. Foto: NTB/Valerie Nik/Shutterstock Vis mer
Publisert

Er du en av dem som bruker kjøkkensvamper til å ta oppvasken eller skrubbe rundt vasken, så bør du kanskje vurdere å kaste den for godt.

En ny studie gjort av forskere ved Duke University i Nord-Carolina, USA, har nemlig funnet at den gjennomsnittlige kjøkkensvampen kryr av flere bakteriearter enn det du finner i en petriskål på et laboratorium.

Det skriver vitenskapsnettstedet Study Finds.

Ypperlig tilholdssted

Om du kanskje nå tenker: «Ingen fare, jeg kaster mine svamper ofte», så har vi en dårlig nyhet til deg. Dette skal nemlig ikke ha så mye for seg:

Funnene viser nemlig at det ikke er matrestene i svampen, men heller selve strukturen som gjør den til et ypperlig tilholdssted for mikrobene.

Et varmt ullpledd er godt å slappe av under på kalde kvelder. Men inni ullpleddet bor det også masse krypdyr vi ikke kan se. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer

Det slår forskere ved Duke fast i en uttalelse publisert på universitets eget nettsted. Resultatene fra studien er publisert i forskningstidsskriftet Nature Chemical Biology.

- Bakterier er akkurat som mennesker som lever i en pandemi - noen finner det vanskelig å være isolert, mens andre blomstrer, sier Lingchong You, som er professor i biomedisinsk ingeniørfag ved Duke.

Forskerne har funnet ut at de bakteriene som trives i et blandet miljø sammen med andre bakterier, de fryder seg i nettopp kjøkkensvampen din.

Likner på jord

Forskerne registrerte rundt 80 ulike stammer av E.coli-bakterier, sånn at de kunne følge mikrobenes bakterievekst i ulike miljøer med varierende plass.

- Det at bakteriene fikk så liten plass, skadet virkelig de artene som er avhengige av å ha interaksjon med andre arter for å overleve. Men det at de fikk stor plass, utryddet de bakteriene som trives alene, sier You.

Men når de ga bakteriene akkurat passe stor porsjonering av plassen, førte det til at et maksimalt antall bakteriearter overlevde.

Resultatene peker, ifølge professor You, på årsaken til hvorfor en kjøkkensvamp er et så nyttig habitat for mikrober:

TRIKS: Kan det fungere med oppvasktablett i dusjen? Vi tester! Video: Linn Merete Rognø Vis mer

Svampens struktur etterlikner de gode levevilkårene som bakteriene får i god jord, blant annet ved å by på leveområder med varierende størrelse.

Bedre enn ei petriskål

For å bevise dette poenget gjennomførte forskerne et eksperiment med en bit vanlig husholdningssvamp.

Resultatene viste at det var enda enklere å dyrke fram bakterier i svampen, enn i noe av utstyret som de hadde tilgjengelig i laboratoriet.

- Det viser seg at en svamp er en veldig enkel måte å dele opp habitatet på en måte som forbedrer det mikrobielle samfunnet. Kanskje det er derfor det er en skikkelig skitten ting - strukturen i en svamp gjør den til et perfekt hjem for mikrober, sier professor You.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer