Bakterier i kjøleskap

Bakterien koser seg i kjøleskap over fire grader

Sannsynligvis vasker du kjøleskapet altfor sjelden.

BAKTERIER I KJØLESKAP: Vasker du for sjelden, kan det gi god grobunn for bakterier i kjøleskapet ditt. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Har du tenkt på hvor ofte du egentlig vasker kjøleskapet hjemme?

Sannsynligvis er ikke dette noe du gjør så regelmessig sammenlignet med resten av husvasken. Men det burde du:

- Kjøleskapet er en bakteriebombe, så det beste er å fjerne skitt med en gang det blir søl i kjøleskapet. Men helst bør du vaske det innvendig en gang i måneden uansett, har Issiakou Dantani ved Renholdshuset AS tidligere rådet Dinsides lesere.

For hvis du trodde at bakterier kun trives i romtemperatur, kan bakterieforsker og professor Yngvild Wasteson avkrefte dette.

Formerer seg over fire grader

- Bakterier som kan vokse og formere seg ved kjøleskapstemperaturer og samtidig forårsake sykdom hos mennesker, kan formere seg over et stort temperaturspenn – fra fire grader til 37 grader, har professoren ved Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, tidligere uttalt.

Ifølge Wasteson kan det i kjøleskap lett danne seg biofilm i kriker og kroker i vegger, og i biofilm er bakterier generelt mer beskyttet og overlever bedre.

- Den sykdomsframkallende bakterien vi er mest på vakt overfor er Listeria monocytogenes, sier professoren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer