Tips mot klegg

Ballongtrikset fanger kleggen

Denne kleggfellen lager du enkelt selv.

KLEGGFELLE: Kleggfeller selges i mange butikker, men her viser vi deg hvor utrolig enkelt det er å lage en selv! Video: Linn Merete Rognø. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kleggartene som finnes i Norge, er ikke farlige for mennesker. Men hvorfor vil de egentlig bite og suge til seg blodet vårt?

Vondt er det også, så hva kan vi gjøre for å slippe unna kleggbitt?

Her trives kleggen

Men først: det er greit å nevne at selv om klegg kan irritere oss, så har de en nyttefunksjon i naturen.

- Kleggen bidrar med pollinering når de spiser nektar og pollen fra blomster, og både hunnene og hannene besøker blomstene, forteller Mari Steinert, forsker og leder ved Seksjon for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Klegglarvene er rovdyr som lever av insektslarver i fuktig jord, råtnende trestubber og planterester, og slam på bunnen av grunne dammer. Klegg er også en god matkilde for andre dyr, både som larve og som voksen, ifølge forskeren.

Klegg kan være tallrik i noen områder, de trives for eksempel spesielt godt i fuktig og myrlendt skogsterreng.

Men siden de er gode flygere, kan de også dukke opp langt unna der de har klekket, opplyser Steinert.

- Kleggen er aktiv på dagtid, men de voksne individene er vanligvis bare aktive de dagene det er varmt og sola skinner. Unntaket er regnklegg-artene - de kan være plagsomme også i overskyet vær, sier eksperten.

Derfor biter kleggen

For plagsomme er klegg når de biter oss, men det er faktisk med god grunn at de jakter på blodet vårt.

- Det er hunn-klegger som biter oss, og grunnen er at hunn-kleggene trenger et blodmåltid for å kunne legge egg, forklarer Steinert.

De angriper helst store pattedyr, og store bevegelige, mørke gjenstander oppfattes av kleggen som et pattedyr. Har du på deg mørkt tøy, kan dette altså øke sjansen for å bli utpekt som et byttedyr, opplyser forskeren videre.

- På avstand vil klegg oppdage oss ved hjelp av lukt, som CO2 vi puster ut i tillegg til andre stoffer som vi kan skille ut. På nært hold bruker kleggen synet sitt, sier Steinert.

Sammenlignet med for eksempel myggstikk, kan kleggbitt gjøre skikkelig vondt. Hvorfor det?

- Det er de store munndelene på kleggen som gjør at bittene kan være smertefulle, svarer Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Dette gjør at blodsuging ofte blir avbrutt slik at kleggen må angripe igjen og igjen, eller flytte seg videre til en ny vert, opplyser FHI.

Unngå kleggbitt

For å unngå kleggbitt, er det ett tips som troner på topp, ifølge ekspertene:

- I motsetning til myggen, som kan stikke gjennom klær, så biter ikke klegg gjennom klær. Den beste måten å unngå å bli bitt av klegg er derfor å unngå bar hud ved å dekke til kroppen med klær, råder Stormoen.

Dette er også Steinerts fremste tips.

- Myggmidler og andre insektsrepellenter har svært liten effekt, så i kleggens høysesong er det kun beskyttelse med klær som duger. Plagg med litt tjukt stoff vil hindre bitt. Men det er ofte sol og varmt når kleggen er ute, så det kan være litt utfordrende, sier hun.

Et tilleggstips er da å holde seg i bevegelse.

Hjemmelaget kleggfelle

Men det finnes også kleggfeller. Slike feller fjerner ikke kleggen, men kan redusere angrep fra klegg noe, ifølge de to ekspertene.

Kleggfeller selges i mange butikker, men du kan også lage kleggfelle selv. Én variant er ballongfellen, som Steinert tipser om.

Forskeren presiserer at hun selv ikke har prøvd dette trikset. Men kanskje du har lyst å teste om ballongfellen virker?

Her får du oppskriften:

  • Blås opp en svart ballong eller svart søppelsekk
  • Knyt en snor i enden av ballongen
  • Fest fluetape/insekttape på ballongen
  • Nå er kleggfellen klar til å henges opp litt unna området hvor kleggen er mest plagsom.
  • Når den svarte ballongen henger i sola, blir den varm, kleggen vil bli tiltrukket av varmen fra det svarte objektet (ballongen), sette seg på ballongen, og dermed henge fast i fluetapen.
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer