Tips mot klegg

Ballongtrikset fanger kleggen

Denne kleggfellen lager du enkelt selv.

KLEGGFELLE: Kleggfeller selges i mange butikker, men her viser vi deg hvor utrolig enkelt det er å lage en selv! Video: Linn Merete Rognø. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kleggartene som finnes i Norge, er ikke farlige for mennesker. Men hvorfor vil de egentlig bite og suge til seg blodet vårt?

Vondt er det også, så hva kan vi gjøre for å slippe unna kleggbitt?

Her trives kleggen

Men først: det er greit å nevne at selv om klegg kan irritere oss, så har de en nyttefunksjon i naturen.

- Kleggen bidrar med pollinering når de spiser nektar og pollen fra blomster, og både hunnene og hannene besøker blomstene, forteller Mari Steinert, forsker og leder ved Seksjon for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Klegglarvene er rovdyr som lever av insektslarver i fuktig jord, råtnende trestubber og planterester, og slam på bunnen av grunne dammer. Klegg er også en god matkilde for andre dyr, både som larve og som voksen, ifølge forskeren.

Klegg kan være tallrik i noen områder, de trives for eksempel spesielt godt i fuktig og myrlendt skogsterreng.

Men siden de er gode flygere, kan de også dukke opp langt unna der de har klekket, opplyser Steinert.

- Kleggen er aktiv på dagtid, men de voksne individene er vanligvis bare aktive de dagene det er varmt og sola skinner. Unntaket er regnklegg-artene - de kan være plagsomme også i overskyet vær, sier eksperten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer