Hvordan grille på bålpanne

Bålpanne-knepene du bør kunne

Slik får du skikkelig fyr, bål som holder lenge - og perfekt grillresultat!

GRILLE PÅ BÅLPANNE: Hvordan få god fyr og holde lenge på varmen? Bålpanne-tipsene får du her! Video: Linn Merete Rognø. Foto: NTB. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å samles rundt en bålpanne skaper ekstra lun stemning for utekosen, og ikke minst er det bare fantasien som setter en stopper for all den gode maten vi kan grille på bålpannen.

Men noen ganger er det vanskelig å få fyr i bålpannen, få bålet til å vare lenge, få det perfekte grillresultat eller unngå kraftig røykutvikling.

Opplever du noe av dette, er sjansen stor for at du gjør minst én ting feil.

Så hvordan lykkes med bålpanne-grilling? Her får du eksperttipsene!

Kjøpe bålpanne?

Dersom du ikke eier bålpanne, men har planer om å kjøpe en, er det først og fremst viktig å tenke på hvor mange som vanligvis kommer til å være med når den skal brukes, råder Lars Magnus Øie, daglig leder ved Norway Outdoor AS.

- De fleste bålpannene på dagens marked er av bra kvalitet, men pannen må være stor nok til alle sammen, sier Øie.

Når det gjelder størrelse, bør du også ha klart for deg hvor bålpannen skal stå plassert slik at det er god og luftig plass rundt bålpannen.

- Du må bruke hodet når du bestemmer deg for plassering av bålpannen. Men vindskjermer og gnistfanger er fornuftig ekstrautstyr til bålpannen. Og skal den brukes på for eksempel en veranda, kan også et understell med hjul være et praktisk hjelpemiddel, tipser Øie videre.

God fyr i bålpanna

Skal du bruke ved til å fyre i bålpanna, få bålet til å brenne lenge og et best mulig grillresultat, er det særlig tre faktorer som gjelder, ifølge Rune Østgård, daglig leder hos Espegard:

 • Størrelsen på veden
 • Konsistensen på veden
 • Mengden på veden

- Det er viktig å bruke relativt småkløyvd og tørr ved. Bruker du for grov og rå ved blir det mye røyk og lite trivelig, forklarer Østgård.

God fyr i bålpanna betinges av god ved som er skikkelig tørr, og at ilden vedlikeholdes ved å legge på vedkubber mens det ennå er flammer og ikke bare glør, tipser han.

- Bålet bør også samles slik at vedkubbene ligger tett i tett, forklarer Østgård videre.

Når det gjelder mengden ved, er det ikke noe poeng i å dynge på med mye ved, råder han.

- Avpass mengden og la det bli en fin glohaug før du begynner å grille. For det er glørne som gir best grillresultat. Griller du på levende flammer, blir maten lettere svidd utenpå og lunka inni, sier eksperten.

Bruke bålpanne

 • Sørg for at bålpannen står trygt, på et underlag som ikke kan ta fyr.
 • Bygg opp bålet med tørr ved, og tørre kvister. Legg dem som et lite hus, slik at det kommer luft imellom vedkubbene.
 • Bruk avispapir eller tørr never til å få fyr i starten, legg på tynne kvister innimellom som brenner godt og kan sette fart på de store vedkubbene. Ha en tennbrikett i bakhånd dersom du støter på problemer.
 • Sørg for at bålpannen er litt i le for vinden – mye vind kan gjøre at bålet brenner ekstra raskt, lite vind kan gjøre det vanskeligere å holde i gang.
 • La ved og kvister brenne litt ned før du begynner å grille mat – da får du ekstra mange glør til du skal grille.
 • Ha gjerne en rist eller egnet redskap til å grille maten på.
 • Husk at bålet må ha sluknet godt før du forlater bålpannen.

Tips fra Anette Fjelleng Hansen, matrådgiver i MatPrat.

Mat på bålpanne

Er det noen som har god erfaring med bålpanne og grilling på bål generelt, så er det Hege og Stine Schultz Heireng, også kjent som @tursostre.no på Instagram. De friluftselskende søstrene er også aktuelle med boken «Norges beste turklassikere».

- Vi har bålpanne på hytta som vi bruker hver gang vi er der. Det vi liker med å grille på bålpanne er at vi verner skogbunnen og har bedre kontroll på bålet, forteller søstrene.

Siden de bruker bålpanne så ofte, har de også god kunnskap om hva som funker best når man skal bruke pannen.

- Først er det lurt å tenke på hvor dere plasserer bålpannen, sørge for stødig underlag. Det lurt å grave ned til bakken dersom det er snø der dere skal fyre. Så må dere tenke på gode sittemuligheter rundt bålpannen,sier Hege.

For et perfekt grillresultat, handler det om å være tålmodig selv om man helst vil starte matlagingen med én gang.

- Vi har lært oss å vente til bålet er godt i gang, og varmen fra glørne gjør det enklere og raskere å tilberede maten, forteller Hege.

Tursøstrene har også funnet ut at det er masse forskjellige matretter som er like enkle å tilberede på bål som pølser. For eksempel pizza:

- Det er overraskende enkelt og smaker supergodt, sier søstrene.

De tipser:

 • Kjøp ferdig pizzabunn, varm denne på begge sider i en stekepanne eller på folie, smør på ketchup eller tomatpuré fra tube.
 • Deretter legger du på det du liker best av topping; tomater, løk, spekeskinke, basillikum og ost.
 • Har du en gryte til bålpannen din, er det også enkelt å koke sammen smør, løk og andre grønnsaker til en sunn og god suppe.
 • Da kan du også varme rundstykker i glørne ved siden av.

- Hvis vi skal kose oss ekstra, lager vi gjerne en smakfull dessert på bålet. Sjokoladekake i appelsin passer bra for påsken og er noe vi kan anbefale, ivrer søstrene.

Slik gjør du:

 • Du kan spise den saftige innmaten i appelsinen først.
 • Deretter bruker du skallet som form og tømmer nedi brownierøren.
 • Dette gir en kraftig og deilig appelsinsmak til sjokoladekaken.
 • Surr litt aluminiumsfolie rundt appelsinen før du putter den ned i glørne.
 • Spises med skje.

Grilling i egen hage

Norge har et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september hvor det er forbudt å tenne opp bål og grill i, eller i nærheten av, skog og annen utmark.

Du har lov til å grille eller bruke bålpanne på steder som ligger langt unna skog og utmark, så lenge du mener det er trygt.

Dette kan for eksempel være:

 • i din egen hage
 • friområdene til borettslag og sameier
 • åpne strandsoner som ikke er i nærheten av skog eller annen vegetasjon
 • friluftsområder nær bebyggelse

Sjekk regelverk og skilting som sier hva du har lov til å gjøre på området.

Kilde: Oslo Kommune / Brannvern

Vedlikehold av bålpanne

Når bålpannen ikke er i bruk, er det viktig å ta skikkelig vare på den slik at den holder i mange år. Og godt vedlikehold henger faktisk sammen med hvordan du slukker bålet etter bruk.

- Det beste er å la bålet brenne ut av seg selv. Å helle vann over blir bare søl når vannet renner ut bunnen på bålpannen, sier Østgård.

Er det lenge til bålpannen skal brukes neste gang, er det best å sette den inn i et skur eller lignende, råder Øie.

- Skal den lagres ute, er det lurt å bruke et bålpannetrekk over den, avslutter han.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer