Bananskall som gjødsel

Bananskallet er gull verdt!

Død hage etter vinteren? Redd den med bananskall!

GULL FOR HAGEN: Det er mange gode grunner til å ta vare på bananskallet - i alle fall hvis du har lyst til å ta vare på hageplantene. Foto: NTB Scanpix.
GULL FOR HAGEN: Det er mange gode grunner til å ta vare på bananskallet - i alle fall hvis du har lyst til å ta vare på hageplantene. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Brune, visne blomsterbusker, nakne grener og rotete bed etter den kalde vinteren er et trist syn.

Men våren er som kjent tiden for fornyelse, og vil du kickstarte oppblomstringen i hagen er det særlig én naturlig ingrediens som kan vekke plantene til liv.

Her får du tipsene.

Bruk bananskallet

Kompost generelt hører hjemme i alle blomsterbed, og er noe alle hageforretninger selger. Det koster selvsagt litt, så her kan du spare penger ved å kompostere selv. Men selv om vi kildesorterer, er det ikke alle som tar vare på det biologiske avfallet for å kompostere dette.

Du tenker kanskje at det er stress, men du trenger ikke en egen kompostbeholder for å dra nytte av bananskall-trikset.

Spiser dere mye bananer hjemme, kan du helt enkelt samle noen bananskall i pose gjennom noen få dager og deretter servere dem til blomsterbedet ditt.

Du kan for eksempel legge noen bananskall i en bøtte og la de godgjøre seg en stund i vannet. Deretter bruker du dette til å vanne plantene med - både utendørs- og innendørsplanter. Bananskallet kan du også pusse bladverket på stueplantene med slik at de blir blanke og flotte.

Det er flere grunner til at plantene dine vil juble av skallet fra den gule frukten:

- Bananskall inneholder blant annet kalium som kan brukes som næringstilskudd til plantene, opplyser Anette Hansen, matfaglig rådgiver hos Matprat.

Bananskallet inneholder i tillegg magnesium, svovel, fosfater og natrium som alle er avgjørende for den sunne veksten av plantene dine.

Bort med bladlus

Nettet bugner også av andre grunner til hvorfor du bør legge bananskall i blomsterbedet ditt.

Healthline.com skriver blant annet dette:

  • Ved å grave ned bananskallet mellom plantene vil det tiltrekke seg mark - som jo er en viktig medhjelper i hagen.
  • I tillegg skal bananskallet tiltrekke seg sommerfugler.
  • Legger du bananskall under rosebusker vil dette kunne holde bladlus borte.

Nettsiden Brightside tipser om å dele bananskallet opp i småbiter og deretter grave disse ned rundt eller under plantene som trenger ekstra kjærlighet. Rett etter at du har gjort dette, bør du vanne jorden godt.

Denne youtuberen viser deg også hvordan du kan lage din egen bananskall-miks.

God jordstruktur

Anne Holter-Hovind, hageekspert og bloggeren bak Moseplassen.no er også fan av bananskall som næringstilskudd:

- Jeg har troen på kompost, og bananskall er en bra bidragsyter her, sier eksperten til Dinside.

Hun pleier å legge alt sitt husholdningsavfall i kompost.

- Rent grønt kan gå direkte på eller i jorden, alt som har kjøtt i seg og mye annet matavfall går i bokashikompost, som jeg så blander inn i krukkejorden min, og får glade planter, forteller Holter-Hovind.

Hun har én klar oppfordring til alle som ønsker seg en hage som bugner av friske planter:

- Alt biologisk avfall er bra! Ikke bare fordi det gir næring, men enda viktigere fordi det bidrar til levende jord med god struktur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer