Banken kan hindre deg i å skaffe deg ny bolig

Banker somler med å betale ut depositum.

Banker som somler, kan stikke kjepper i julene for den som ønsker å leie ny bolig, og ikke har frigjorte midler som kan brukes til å opprette ny depositumskonto før den gamle er avsluttet.  Foto: Per Ervland
Banker som somler, kan stikke kjepper i julene for den som ønsker å leie ny bolig, og ikke har frigjorte midler som kan brukes til å opprette ny depositumskonto før den gamle er avsluttet. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Bankene tar parti med utleierne selv om de egentlig skal være nøytrale, sier Stian Bonnevie Arntzen, daglig leder i Juss-Buss til Dagbladet.no

Han forteller til nettavisen at bankene somler unødvendig lenge med å utbetale fra depositumskontoer. Dette kan gjøre det vanskelig for leietakere som ikke har egne oppsparte midler å opprette ny depositumskonto, og slik komme seg videre på leiemarkedet.

Guide for deg som skal leie: Ikke gå i disse fellene

Regler for depositumskonto

Hovedregelen for uttak av depositumskontoer er i utganspunktet slik at både utleier og leietaker må samtykke til utbetaling. Men du kan, som leietaker, ta kontakt med banken og kreve å få beløpet utbetalt etter avsluttet leieforhold. Banken skal da varsle utleier skriftlig, og utleier har fem uker på seg til å reise motkrav om for eksempel skyldig husleie eller trekk i depositum som følge av skader som må utbedres.

Ifølge Arntzen er det her bankene synder - de somler med å varsle utleier.

Motsatt gjelder også at huseier kan kreve å få pengene utbetalt, og banken skal da varsle den som leier. Leietaker har da fem uker på seg, fra mottatt varsel, til å protestere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer