Bankene strammer inn

Nå blir det tøffere å få mellomfinansiering.

Når renteutgiftene øker, får man naturlig nok låne mindre, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm.  Foto: Postbanken
Når renteutgiftene øker, får man naturlig nok låne mindre, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm. Foto: Postbanken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Timing er alfa og omega på boligmarkedet. Og hva gjør du, dersom du finner drømmeboligen, til en god pris, før du får solgt din egen? Jo, du ber banken om mellomfinansiering.

- Vi har nok sett en liten økning av folk som har søkt om mellomfinansiering i det siste, sier Bjørn Langli, kommunikasjonsdirektør i Fokus Bank til DinSide.

Ifølge Langli har nok ikke den totale pågangen vært mye større enn vanlig. - Det vi ser er at de fleste bankene er blitt restriktive når det gjelder å godta mellomfinansiering.

Dette gjelder også Fokus Bank.

- I en førstefase, har det vært slik at når man får avslag hos sin eksisterende bankforbindelse søker man hos andre.

Innstramminger er naturlig i et usikkert marked, mener Bjørn Langli. Foto: Fokus Bank
Innstramminger er naturlig i et usikkert marked, mener Bjørn Langli. Foto: Fokus Bank Vis mer


Han tror derfor økningen i etterspørselen hos Fokus Bank er et resultat av at kunder sjekker med flere banker, ikke nødvendigvis at det er flere som ønsker mellomfinansiering.

- Det vi ser nå, er at boligomsetningen har bremset kraftig opp. Mange boligkjøpere er usikre, og de som skal selge erfarer at de får mindre for boligen sin i det markedet som er nå, sier Langli og forklarer at dette naturlig nok påvirker lånetilsagn.

Les også: Nå må du imponere banken

Har du råd?

Hvorvidt du får tilslag på mellomfinansiering av to boliger, avhenger av de samme reglene som tidligere.

- Det handler jo om det samme som før, sier Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken til DinSide. - Man må greie å betjene to lån samtidig, over noen måneder.

Hun påpeker at når boligmarkedet er usikkert, er det mange som ønsker å selge boligen sin før de kjøper en ny. - Folk føler seg mer bekvemme med det.

Det som imidlertid har endret seg, som bankene selvfølgelig ser på, er kundenes likviditet. De siste årenes hyppige, men små rentehopp har spist opp lønnsøkningen, og de fleste sitter igjen med mindre når renter og avdrag er betalt.

- Når rentene har økt, sitter folk igjen med mindre hver måned, derfor får man ikke lånt like mye som tidligere.

I Posten er det vanlig å bruke "2,5-3 gangeren" alt etter kundenes inntekt og forbruksmønster.

- Folk lever veldig forskjellig. Noen bruker lite på forbruk, andre mer.

Ikke panikkselg boligen

Vegrer seg

Postbanken gir fortsatt mellomfinansiering, men det kan ta lenger tid enn før, ifølge Kristin Paus, informasjonssjef i Postbanken. Foto: Postbanken
Postbanken gir fortsatt mellomfinansiering, men det kan ta lenger tid enn før, ifølge Kristin Paus, informasjonssjef i Postbanken. Foto: Postbanken Vis mer


Ifølge informasjonssjefen i Postbanken, Kristin Paus, er det flere kunder som nå ikke tør å be om mellomfinansiering. - Folk har blitt mer forsktige, og pågangen har sunket, sier Paus til DinSide.

I tillegg til den ovennevnte 2,5-3 gangeren, legger de også til grunn at kunder må tåle minimum 3 prosents renteøkning på lånene.

- Man får fortsatt mellomfinansiering, men nå regner vi med at det kan ta lengre tid, sier Paus. Før fikk man solgt raskere, og man måtte kun tåle å betale på to lån over en kort periode. Nå regner vi med at man må takle det over en mye lenger periode.

Hun legger til at det, som alltid, vil være en skjønnsmessig vurdering i hvert enkelt tilfelle. Og at banken også går inn og fraråder økonomiske handlinger de ikke synes er forsvarlige.

- Vi oppfordrer jo folk til å selge før de kjøper. Innimellom, sier Paus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer