Bare én bank setter ned renta

De fleste gjør stikk motsatt. Fikk de ikke med seg rentekuttet i går?

Banken din bør følge Norges Bank og kutte i rentene.
Banken din bør følge Norges Bank og kutte i rentene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Postbanken, DnB NOR, Sparebanken Nord-Norge, Sparebanken Møre, Sparebank 1 Midt-Norge, Din Bank, Nes Prestegjeld Sparebank...

Listen over banker som fortsatt setter OPP renta er lang.

Med gårsdagens rentekutt spilte sentralbanksjef Svein Gjedrem ballen over til bankene og forventet lavere lånerenter frem mot jul. Foreløpig svarer flere banker med renteendring i motsatt retning.

Noen av bankene hadde varslet renteøkning allerede før det ekstraordinære rentemøtet til Norges Bank, men noen har valgt å sette opp renten også i etterkant av møtet, deriblant Postbanken.

Sleipe banker lar renta stå

Trenger ikke vente

Svein Gjedrem sa på pressekonferansen i går at Norges Bank skal komme tilbake med rentesettingen allerede på neste møte. Da vil de se på både rentenivået og rentebanen fremover. Flere økonomer tror det kan komme et nytt kutt allerede 29. oktober, men når skal bankene følge etter?

- Ser vi frem mot jul, så mener vi nok at bankene må se tilbake på gamle brev, og se hvordan de brevene som hadde en rentereduksjon i seg var, sa Gjedrem.

Bankene har i lengre tid blitt presset til å sette opp rentene på grunn av de høye pengemarkedsrentene, men nå har disse rentene begynt å falle. Tre måneders pengemarkedsrente (NIBOR) falt med mer enn 30 punkter i løpet av gårsdagen, og den hadde allerede sunket kraftig bare siden mandag.

Når bankene setter opp renta, har du som kunde krav på å bli varslet minst seks uker før renteendringen trer i kraft. Dette gjelder ikke dersom bankene setter ned renta. Bankene har i teorien mulighet til å sette ned boliglånsrenta med umiddelbar virkning.

Også statsbudsjettet har lagt til rette for rentekutt

For høy margin?

Bankene må tjene penger for å sikre finansiell stabilitet, men bankene har nå en margin som ligger over normalen, mener Gjedrem selv. Ifølge Gjedrem er bankenes rentemargin nå rundt ett prosentpoeng.

- Vi regner vanligvis med mellom 0,4 og 0,7 prosentpoeng for å dekke administrasjon og å betjene egne kapitalkostnader, så den marginene som er nå, er på den høye siden, sa Gjedrem på rentemøtet onsdag.

Denne banken setter NED renta

En bank tar derimot Gjedrems oppfordring på alvor. Bjugn Sparebank i Sør-Trøndelag setter nå ned rentene.

Banksjef Bjarne Beversmark mener at kundene i hans bank skal få nyte godt av rentekuttet på en halv prosent som Norges Bank kunngjorde i går.

- Ja, vi må jo sette ned renten den, for å holde hjulene i gang, sier han til VG.

Det er foreløpig ikke klart nøyaktig hvor mye banken kutter, men Beversmark lover at personkundene skal få glede av kuttet.

Er du ikke fornøyd med banken din? Bytt bank! Slik gjør du det

Setter din bank NED renta? Tips oss på tips@dinside.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer