Barnerom i kjelleren er farlig!

Å bo i kjelleren kan være farlig. Og da tenker vi ikke på spøkelser som dukker frem i mørket.

Publisert
Sist oppdatert

Opp av kjelleren

Har du kjeller i huset ditt? Bruker du den som oppholdsrom eller soverom - kanskje til og med som barnerom? I så fall gjør du klokt i å vurdere å flytte barna lenger opp i huset. Å bo i kjelleren kan nemlig være helsefarlig for barnet ditt.

- Fukt i kjellerrom er spesielt et problem for hus som er bygget før 1995. Fukten gjør nemlig at muggsopp vokser i veggen og gulvet, og disse soppene sender ut sporer i rommet. Disse sporene er spesielt farlige for barn, fordi de ikke har det samme imunsystemet som voksne, forklarer fagsjef i Mycoteam, Johan Mattisson.

Bør man da ikke unnlate å la barn ha rom i kjelleren?

- Er man i tvil om hvor bra inneklimaet er i kjelleren, bør man aldri oppholde seg der veldig lenge, og det kan derfor heller ikke anbefales å benytte kjelleren som oppholds- eller soverom, sier Mattisson.

Les også: Mer farlig radongass i kjelleren.

Puster mye luft

- Fukt kan gi rom med sopp og muggvekst. Og dette utgjør en spesiell helserisiko for barn, fordi deres kroppsvekt er mindre, og de relativt sett puster inn mer luft enn voksne, forklarer sivilingeniør i Sintef Byggforsk, Kariann Magnussen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer