Brannsikkerhet i hjemmet

Batterier kan være rene brannfeller

Oppbevarer du nye batterier i en «roteskuff», og kaster brukte i vanlig søppel? Det gjør du nok ikke etter å ha lest denne saken.

Publisert
Sist oppdatert

Hvor mange batterier er i bruk hjemme hos deg?

Tar du deg en tellerunde, blir du nok overrasket over resultatet. Du har kanskje et par batterier i hver fjernkontroll, i røykvarslerne, kamerautstyr og inni flere av barnas leker. Antallet blir nok fort opp mot 20 batterier i bruk, kanskje flere for store husholdninger.

Batterier varer ikke evig, og når de må byttes, hvor kaster du dem? I vanlig husholdningsavfall eller i spesialavfall?

Selv om mange er flinke til å returnere batteriene til godkjente miljøstasjoner, havner likevel ett av fem batterier i restavfallet, altså tusenvis av små batterier daglig, ifølge Gjensidige Forsikring.

Brannfelle i roteskuffen og søppelbøtta

Rune Nielsen er brannekspert i Gjensidige. I en ny video forsikringsselskapet har laget, viser han hvordan et batteri i kontakt med stålull kan utløse en brann.

- Hvis et ubrukt batteri ligger løst i en skuff sammen med stålull, for eksempel, er det bare kontakt mellom disse to slik at polene på batteriet blir kortsluttet, og hvis det i tillegg er brennbart materiale i nærheten, vil det skapes en brann som i verste fall kan brenne ned huset ditt, forklarer Nielsen, mens han demonstrerer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer