Brannsikkerhet i hjemmet

Batterier kan være rene brannfeller

Oppbevarer du nye batterier i en «roteskuff», og kaster brukte i vanlig søppel? Det gjør du nok ikke etter å ha lest denne saken.

Publisert
Sist oppdatert

Hvor mange batterier er i bruk hjemme hos deg?

Tar du deg en tellerunde, blir du nok overrasket over resultatet. Du har kanskje et par batterier i hver fjernkontroll, i røykvarslerne, kamerautstyr og inni flere av barnas leker. Antallet blir nok fort opp mot 20 batterier i bruk, kanskje flere for store husholdninger.

Batterier varer ikke evig, og når de må byttes, hvor kaster du dem? I vanlig husholdningsavfall eller i spesialavfall?

Selv om mange er flinke til å returnere batteriene til godkjente miljøstasjoner, havner likevel ett av fem batterier i restavfallet, altså tusenvis av små batterier daglig, ifølge Gjensidige Forsikring.

Brannfelle i roteskuffen og søppelbøtta

Rune Nielsen er brannekspert i Gjensidige. I en ny video forsikringsselskapet har laget, viser han hvordan et batteri i kontakt med stålull kan utløse en brann.

- Hvis et ubrukt batteri ligger løst i en skuff sammen med stålull, for eksempel, er det bare kontakt mellom disse to slik at polene på batteriet blir kortsluttet, og hvis det i tillegg er brennbart materiale i nærheten, vil det skapes en brann som i verste fall kan brenne ned huset ditt, forklarer Nielsen, mens han demonstrerer.

Et ni volts batteri som havner i søppelbøtta sammen med aluminiumsfolie kan også være en brannfelle innen kort tid, fortsetter Nielsen.

- Det er ofte vanskelig å avdekke årsaken når et hus blir totalskadet av brann, men jeg ser ikke bort fra at batterier kan være skyld i noen av disse brannene, sier branneksperten.

BRANNFARE: Et Ikea-nattbord fikk gjennomgå.
BRANNFARE: Et Ikea-nattbord fikk gjennomgå. Vis mer
Og, slik så ni volts batteriet ut etter eksplosjonen.
Og, slik så ni volts batteriet ut etter eksplosjonen. Vis mer

Sikker oppbevaring og deponering av batterier

Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten sier at alle som har batterier hjemme skal tenke at de skal hindre en brannmulighet. Dette kan du gjøre ved å legge tape over polene, slik at de ikke kan komme i kontakt med noe annet.

Videre har Dalen to oppfordringer til alle med elektriske apparater og batterier hjemme:

  1. Ikke la apparatene stå med strømspenning når de ikke er i bruk.
  2. Kvitt deg med batterier som ikke lenger er i bruk ved å kaste dem i en beholder for spesialavfall eller levér dem på et egnet returpunkt, ikke kast dem rett i restavfallet.

Ubrukte batterier bør oppbevares i originalemballasjen i egnede bokser eller esker, ikke sammen med andre husholdningsartikler, ifølge Nielsen i Gjensidige.

Hvor kan du levere tilbake husholdningsbatterier?

  • Forhandlere eller butikker som selger batterier. Noen butikker har egne miljøstasjoner.
  • Batteriene kan også leveres på kommunale mottaksstasjoner, mer info finnes på www.sortere.no.
  • Mange bedrifter har også egne bokser eller stasjoner for farlig avfall.
  • Batterier er ikke alltid helt utladet, så legg tape på polene før de blir kastet.
  • Mange apparater har innebygde oppladbare batterier som er vanskelig å skifte. Disse skal også returneres til egne miljøstasjoner.

Kilde: Batteriretur.no

- Bli flinkere

Det er rundt 2,4 millioner husholdninger med rett over to personer i snitt på hver adresse i Norge, ifølge SSB. Om hver husholdning bruker ti batterier i året, er det et årlig forbruk på rundt 25 millioner batterier. Det vil si at det kastes rundt 70.000 små og store batterier hver eneste dag, og ett av fem går rett i restavfallet.

Beregningen over er ganske forsiktig. Du kan jo ta en runde og telle hjemme hos deg og tenke deg hvor mange batterier andre husholdninger bruker i det daglige.

Familien Thygesen har en egen boks de kan putte brukte batterier i, men mamma Ingrid innrømmer at batteriene noen ganger havner i bøtta sammen med annet husholdningsavfall. Ubrukte batterier ligger i en skuff sammen med mye annet rot.

BATTERIBEVISST: Fredrik, Ingrid og Charlotte Thygesen har en egen søppelboks til brukte batterier, men innrømmer at de ikke alltid husker å kaste dem der. Foto: Gjensidige.
BATTERIBEVISST: Fredrik, Ingrid og Charlotte Thygesen har en egen søppelboks til brukte batterier, men innrømmer at de ikke alltid husker å kaste dem der. Foto: Gjensidige. Vis mer

- Det er positivt at de som vokser opp nå lærer om dette på skolen, og så må vi bli flinkere til å ha mer fokus på dette i hjemmet også, sier Thygesen og ser på barna sine Fredrik og Charlotte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer