Hvor mange batterier er i bruk hjemme hos deg?
Tar du deg en tellerunde, blir du nok overrasket over resultatet. Du har kanskje et par batterier i hver fjernkontroll, i røykvarslerne, kamerautstyr og inni flere av barnas leker. Antallet blir nok fort opp mot 20 batterier i bruk, kanskje flere for store husholdninger.

De vanligste brannårsakene er enkle å unngå
Batterier varer ikke evig, og når de må byttes, hvor kaster du dem? I vanlig husholdningsavfall eller i spesialavfall?
Selv om mange er flinke til å returnere batteriene til godkjente miljøstasjoner, havner likevel ett av fem batterier i restavfallet, altså tusenvis av små batterier daglig, ifølge Gjensidige Forsikring.
Brannfelle i roteskuffen og søppelbøtta
Rune Nielsen er brannekspert i Gjensidige. I en ny video forsikringsselskapet har laget, viser han hvordan et batteri i kontakt med stålull kan utløse en brann.
- Hvis et ubrukt batteri ligger løst i en skuff sammen med stålull, for eksempel, er det bare kontakt mellom disse to slik at polene på batteriet blir kortsluttet, og hvis det i tillegg er brennbart materiale i nærheten, vil det skapes en brann som i verste fall kan brenne ned huset ditt, forklarer Nielsen, mens han demonstrerer.
Et ni volts batteri som havner i søppelbøtta sammen med aluminiumsfolie kan også være en brannfelle innen kort tid, fortsetter Nielsen.
- Det er ofte vanskelig å avdekke årsaken når et hus blir totalskadet av brann, men jeg ser ikke bort fra at batterier kan være skyld i noen av disse brannene, sier branneksperten.


Sikker oppbevaring og deponering av batterier
Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen i Brann- og redningsetaten sier at alle som har batterier hjemme skal tenke at de skal hindre en brannmulighet. Dette kan du gjøre ved å legge tape over polene, slik at de ikke kan komme i kontakt med noe annet.

Skum eller pulver? Stor guide gir deg svar
Videre har Dalen to oppfordringer til alle med elektriske apparater og batterier hjemme:
- Ikke la apparatene stå med strømspenning når de ikke er i bruk.
- Kvitt deg med batterier som ikke lenger er i bruk ved å kaste dem i en beholder for spesialavfall eller levér dem på et egnet returpunkt, ikke kast dem rett i restavfallet.
Ubrukte batterier bør oppbevares i originalemballasjen i egnede bokser eller esker, ikke sammen med andre husholdningsartikler, ifølge Nielsen i Gjensidige.
Hvor kan du levere tilbake husholdningsbatterier?
- Forhandlere eller butikker som selger batterier. Noen butikker har egne miljøstasjoner.
- Batteriene kan også leveres på kommunale mottaksstasjoner, mer info finnes på www.sortere.no.
- Mange bedrifter har også egne bokser eller stasjoner for farlig avfall.
- Batterier er ikke alltid helt utladet, så legg tape på polene før de blir kastet.
- Mange apparater har innebygde oppladbare batterier som er vanskelig å skifte. Disse skal også returneres til egne miljøstasjoner.
Kilde: Batteriretur.no
- Bli flinkere
Det er rundt 2,4 millioner husholdninger med rett over to personer i snitt på hver adresse i Norge, ifølge SSB. Om hver husholdning bruker ti batterier i året, er det et årlig forbruk på rundt 25 millioner batterier. Det vil si at det kastes rundt 70.000 små og store batterier hver eneste dag, og ett av fem går rett i restavfallet.

Dette dekker forsikringen ved brann
Beregningen over er ganske forsiktig. Du kan jo ta en runde og telle hjemme hos deg og tenke deg hvor mange batterier andre husholdninger bruker i det daglige.
Familien Thygesen har en egen boks de kan putte brukte batterier i, men mamma Ingrid innrømmer at batteriene noen ganger havner i bøtta sammen med annet husholdningsavfall. Ubrukte batterier ligger i en skuff sammen med mye annet rot.

- Det er positivt at de som vokser opp nå lærer om dette på skolen, og så må vi bli flinkere til å ha mer fokus på dette i hjemmet også, sier Thygesen og ser på barna sine Fredrik og Charlotte.
