Batterier:

Batteriposen smeltet: - Har hatt flaks

Monika fikk en ordentlig støkk da hun tok fram posen med gamle batterier.

SMELTET: Denne posen med gamle batterier lå i boden til Monika Sjue. Slik så den ut da hun tok den fram. Foto: Privat
SMELTET: Denne posen med gamle batterier lå i boden til Monika Sjue. Slik så den ut da hun tok den fram. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Hva gjør du med gamle batterier? Da Monika Sjue (63) skulle kaste noen batterier tirsdag, kom hun på at hun hadde noen flere gamle batterier i en pose med spesialavfall.

Da Sjue fant fram batteriposen, oppdaget hun at det hadde vært varmeutvikling i den, og det var smeltet hull i posen. Posen hang rett ved siden av noen klær i boden.

- Jeg fikk en ordentlig støkk. Men jeg hadde veldig flaks, og det er jeg ekstremt glad for, sier Sjue til DinSide.

GLAD: 63-åringen er glad for at varmeutviklingen ikke var større, da det fort kunne blitt en ordentlig brann. Foto: Privat
GLAD: 63-åringen er glad for at varmeutviklingen ikke var større, da det fort kunne blitt en ordentlig brann. Foto: Privat Vis mer

Hun tror det hadde brent godt hvis det faktisk hadde begynt å brenne.

- Leiligheten min er liten, så det hadde forhåpentligvis blitt oppdaget kjapt. Men samtidig har jeg ikke røykdetektor i boden, forteller Sjue.

Det var Tønsbergs Blad som omtalte saken først.

KILDSORTERING: Dette bør du vite om kildesortering. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Sjekk det

Nå advarer 63-åringen andre mot å gjøre det samme i et innlegg på Facebook.

ADVARER: Monika Sjue la ut et innlegg på Facebook i etterkant av hendelsen. Skjermbilde: Facebook
ADVARER: Monika Sjue la ut et innlegg på Facebook i etterkant av hendelsen. Skjermbilde: Facebook Vis mer

- Jeg er brannvernleder, og vet egentlig dette. Men likevel hadde jeg ikke helt orden på batteriene hjemme. Også er det ingen som forteller deg dette når du kjøper batterier, forteller Sjue til DinSide.

Hun kommer også med en oppfordring.

- Alle bør sjekke hva de har av batterier rundt i hjemmet og skaffe seg et norgesglass for eksempel. En bør også kaste gamle batterier på avfallsanlegget så fort en har anledning, oppfordrer 63-åringen.

Teip dem

Rådet for å unngå dette er like enkelt som det er genialt: Teip batteriene.

DinSide har tidligere advart mot å kaste batterier uten å teipe dem, fordi det kan utgjøre en brannrisiko. Kommer polene på batteriene i kontakt med hverandre, kan batteriene generere varme - som i verste fall kan føre til brann.

- Hvert år brenner det i flere titalls søppelanlegg i Norge på grunn av brukte batterier, sa prosjektkoordinator for Batterijakten, Ingvild Swane, til DinSide i vår.

I tillegg til å teipe batteriene, har Loop, stiftelsen for kildesortering og gjenvinning, følgende råd til hvordan du bør oppbevare dem før du kaster dem:

Finn en tom beholder, for eksempel et syltetøyglass med lokk, som du samler opp brukte batterier i. Oppbevar det et lett tilgjengelig sted, for eksempel kjøleskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer