Behandling av terrasse

Beis eller olje på terrassen?

Her får du ekspertenes anbefalinger.

VEDLIKEHOLDSFRITT: Dette terrassebordet er verken beiset eller oljet, men det betyr likevel ikke at det ikke må vedlikeholdes gjennom året. Foto: Linn M. Rognø.
VEDLIKEHOLDSFRITT: Dette terrassebordet er verken beiset eller oljet, men det betyr likevel ikke at det ikke må vedlikeholdes gjennom året. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer
Publisert

For å unngå at treverket på terrassen forfaller, er det viktig å pleie terrassebordet med kjærlighet. Det betyr at du bør rengjøre terrassen minst hver vår, gjerne to ganger i året.

Vask er én ting, men hva med overflatebehandling? Bør du velge beis eller olje? Eller gå til anskaffelse av vedlikeholdsfritt treverk?

Ekspertene gir deg råd.

Anbefaler beis

På spørsmål om hva som er best å bruke av beis eller olje, er Olav Marstokk, R&D Manager ved Jotun A/S, ikke i tvil.

GÅR FOR BEIS: Olav Marstokk, R&D Manager ved Jotun A/S, mener beis er bedre enn olje. Foto: Privat.
GÅR FOR BEIS: Olav Marstokk, R&D Manager ved Jotun A/S, mener beis er bedre enn olje. Foto: Privat. Vis mer

– Vi anbefaler terrassebeis på vanlige terrassebord, sier han.

Noen typer beis er, ifølge Marstokk, tilsatt ekstra beskyttelse mot UV-stråling, sopp og alger. Dessuten vil terrassebeis beskytte treverket bedre mot regn enn det olje gjør.

Bjørg Owren ved Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI), understreker samtidig at man må bruke beis som er direkte beregnet for terrassebord.

– Beis eller dekkbeis som er beregnet på veggkledning, skal ikke brukes på gulv. Gulvprodukter må ha helt andre egenskaper enn vegg, sier Owren.

Olje krever mer behandling

BEIS ELLER OLJE? Det er fordeler og ulemper med både beis og olje. Olje er for eksempel billigere enn beis, men eksperten mener at beis beskytter mer og krever mindre vedlikehold. Foto: Produsentene.
BEIS ELLER OLJE? Det er fordeler og ulemper med både beis og olje. Olje er for eksempel billigere enn beis, men eksperten mener at beis beskytter mer og krever mindre vedlikehold. Foto: Produsentene. Vis mer

En av fordelene med terrasseolje er at det er billigere enn terrassebeis. I tillegg finner du flere typer oljer med de samme egenskapene som beis når det gjelder beskyttelse mot sopp.

Men ifølge Marstokk, vil terrasseolje skape mer hodebry hva gjelder vedlikehold av terrassen.

– Terrasseoljer er billigere produkter som beskytter dårligere og krever oftere behandling, helst flere ganger i året for å ha en fin terrasse og for å beskytte treverket godt nok, sier Marstokk.

UV-beskyttelse er ikke vanlig i de billigere terrasseoljene, ifølge eksperten.

– Og om man ikke behandler terrassen tilstrekkelig, vil UV-stråling, fukt og mikroorganismer langsomt bryte ned terrassen. Dette skjer selv med trykkimpregnerte terrassebord, sier Marstokk videre.

Er det egentlig vedlikeholdsfritt?

Ifølge Owren velger nordmenn flest trykkimpregnert tre på terrassebord.

– Men nå selges det stadig mer av ulike typer vedlikeholdsfrie materialer. Men, de må likevel vedlikeholdes, sier Owren.

TA I MOT RÅD: Bjørg Owren ved Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI), anbefaler deg å spørre i butikken før du går i gang med beising eller olje på terrassen. Foto: IFI.
TA I MOT RÅD: Bjørg Owren ved Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI), anbefaler deg å spørre i butikken før du går i gang med beising eller olje på terrassen. Foto: IFI. Vis mer

Her anbefaler hun at du følger den enkelte leverandørs vedlikeholdsanvisninger.

– Spør når du kjøper materialene, tipser Owren.

Marstokk forteller at vedlikeholdsfritt terrassebord er kjemisk modifisert slik at de skal holde lenger. Også han opplyser om at de er ikke helt vedlikeholdsfrie.

– Terrassen bør vaskes jevnlig for å holde unna sopp og alger. Over lang til vil UV-strålingen gjøre det slik at de også blir skjoldete og falmet, understreker han.

Greit å vite

Før du går til innkjøp av terrassebehandling, og etterpå, er det flere ting du bør ha i bakhodet slik at du velger den som er best mulig.

Her er Marstokks tips:

  • Nesten alt av terrassebord i dag er laget av trykkimpregnert furu, så her er det små forskjeller når det gjelder behandling. Terrassebeis er uansett det beste valget for pleie her.
  • Ikke kjøp det aller billigste terrassebordet, det sprekker mer opp.
  • Når terrassebordet legges, legg de riktig vei slik at krumningen kommer opp. Da unngår man at vannet blir liggende, i stedet renner vannet lettere av.
  • Terrassebord er søkk våte fra butikken, sørg for at de tørker godt opp før du beiser. Tørkingen kan ta opptil fire uker.
  • Ved påføring av terrassebeis, er det viktig å følge anbefalingen fra produsenten.
  • Vask godt før påføring, eventuelt bruk terrassebeis-fjerner for å fjerne gammel behandling.

Vedlikehold gjennom året

Uansett om du velger beis, olje eller vedlikeholdsfritt, så må det vedlikeholdes i form av vask, og nytt lag med beis eller olje.

– Er terrassen beiset, bør du beise den på ny hvert tredje år. Er terrassen oljet, bør du gå over med ny olje i alle fall en gang i året, sier Marstokk og fortsetter:

– Så bør du vaske terrassebordet grundig en gang i året.

Og vask av terrassen kan ifølge Owren gjøres med vanlig husholdningssåpe eller oppvaskmiddel, skrubbing med langkost samt skylling med spyleslange.

HØYTRYKKSSPYLER: Martin Nordahl-Angell, sales manager consumer ved Nilfisk AS, anbefaler å feste en terrassevask på høytrykksspyleren dersom du velger å bruke den. Foto: Nilfisk AS.
HØYTRYKKSSPYLER: Martin Nordahl-Angell, sales manager consumer ved Nilfisk AS, anbefaler å feste en terrassevask på høytrykksspyleren dersom du velger å bruke den. Foto: Nilfisk AS. Vis mer

Ekspertene frarådet bruk av vanlig høytrykkspyler da dette kan slite på og flise opp treverket.

Martin Nordahl-Angell, sales manager consumer ved Nilfisk AS, som blant annet produserer høytrykksspylere, forteller at høytrykkspyler i tillegg vil mette treverket med vann slik at det tar lang tid før det tørker opp.

Likevel kan du bruke høytrykkspyler dersom du kobler på en såkalt terrassevasker på selve pistolen på spyleren, ifølge Nordahl-Angell.

– Terrassevasker gjør at du kan styre styrken på strålen, og dermed vil ikke vanntrykket bli for voldsomt, sier han .

For å ta vare på beiset eller oljet overflate, anbefaler Nordahl-Angell også egnet terrassesjampo.

– Du finner terrassesjampo til ulike typer materialer, den kan brukes til tre-og husvask. Dette sammen med terrassevask, vil gi et godt resultat, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer